5 lietas, kas jāzina par bioloģiskajām olām

Kas var būt labāk par lauku olām? Tā domājot, mēs labprāt samaksājam vairāk, lai tiktu pie kastes ar īstām lauku oliņām, kurām pat vēl pieķēries kāds gruzis vai pūkaina vistas spalva. Mēs iedomājamies vistas, kuras skraidījušas pa lauku sētu, knābājušas kukaiņus un dzīvojušas laimīgi, dējot gardas olas. 

Bioloģiskās olas – tas ir sertificēts produkts, kuru var atpazīst pēc zaļās ekolapiņas, un līdz ar bioloģisko marķējumu patērētājs saņem arī garantiju, ka šīs vistas ir barotas ar bioloģisko barību un dzīvo brīvās turēšanas apstākļos.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bioloģiskās olas – tas ir sertificēts produkts, kuru var atpazīst pēc zaļās ekolapiņas, un līdz ar bioloģisko marķējumu patērētājs saņem arī garantiju, ka šīs vistas ir barotas ar bioloģisko barību un dzīvo brīvās turēšanas apstākļos.

 

Lauku olas un bioloģiskās olas – tas nav viens un tas pats 
Visdrīzāk lauku olu ražotājas ir dzīvojušas brīvās turēšanas apstākļos un staigājušas savā vaļā, taču tikpat svarīgi kā turēšanas aspstākļi ir arī vistu barība – ko tās ir ēdušas vēl bez pašu sagādātajiem kukaiņiem? Tāpēc vienmēr iesakām noskaidrot, ar ko barotas lauku vistas, lai gūtu precīzu priekšstatu par produktu. Ja vistas barotas ar veikalā iegādājamo kombinēto spēkbarību, tad tās sastāvā būs arī soja, kas visbiežāk ir ģenētiski modificēta. Ja vistas ēdušas graudus, tad ir vērts noskaidrot, ar kādam metodēm tie audzēti. Ja tie ir konvencionālie graudi, kas tiek migloti ar agroķimikālijām, tad pastāv risks, ka olām uzņemsim arī pesticīdu atliekvielas. 
Būtiski – lauku vistu olas un bioloģiskās olas nav viens un tas pats. Bioloģiskās olas – tas ir sertificēts produkts, kuru var atpazīst pēc zaļās ekolapiņas, un līdz ar bioloģisko marķējumu patērētājs saņem arī garantiju, ka šīs vistas ir barotas ar bioloģisko barību un dzīvo brīvās turēšanas apstākļos. 

Būtiski – lauku vistu olas un bioloģiskās olas nav viens un tas pats.

Ko ēd un kā dzīvo bioloģiskās dējējas? 
Bioloģiskās vistas ēd to, ko pašas sameklē lauku sētā, kā arī saimnieku sagādāto. Piemēram, bioloģiskajā zemnieku saimniecībā “Jaun-ieviņas” tas ir dažādu graudu maisījums – gan diedzēti, gan nediedzēti graudi, zirņi, griķi, rapšu spraukumi, fermentēta maize, kviešu klijas, melase, akmens milti. Vasaras sezonā vistas dabūt kāpostus un bietes no saimniecības dārza. Visa visu papildbarība ir bioloģiskā – piemēram, graudi no bioloģiskās saimniecības. Tikai tad, ja saimnieki var ar dokumentiem pierādīt, ka iegādājušies bioloģisku barību, vistu olas var sertificēt kā bioloģiskas. Bioloģiskā vistu barība nekad nesaturēs ĢMO. 
Vistu šķirnes bioloģiskā saimniecībā izvēlas dažādas – pirmkārt tādas, kuras ir piemērotas brīvajai dzīvei un mācēs pašas atrast kukaiņus un arī zinās, ko ar tiem darīt. Savukārt šķirņu daudzvedība nodrošinās ar olām nepārtraukti, jo dažādas vistu šķirnes dēj dažādos laikos un vecumos. 
Arī pakaiši, kas ir vistu novietnē, ir bioloģiski. Tie tiek sagatavoti no pašu saimniecībā savāktiem zaļumiem, pakaišu apakšējā kārta – sadalījusies koksne, kurā dzīvo sēnīte, kas nepieciešama, lai zaļie augi pārveidotos kompostā. Tāpat pakaišos izmanto skaidras, kuras uzsūc vistu mēslus. Mikroorganismi savukārt tos apstrādā un rodas komposts – auglīgs mēslojums, kuru var likt uz lauka. Tā bioloģiskajā saimniecībā veidojas noslēgtais dzīves cikls. 

Reklāma
Reklāma


Kā dēj bioloģiskās vistas? 
Vistām patīk dēt nedaudz aptumšotā, krēslainā vietā un tur, kur kāda jau iepriekš iedējusi – tāpēc vistu kūtīs mēdz salikt īpašas kastītes, kur tad vistas viena pēc otras kāpj iekšā un dēj.  
Kas nosaka olu čaumalu krāsu – vai tā būs brūna, balta vai bēša? Tikai un vienīgi vistas šķirne, nevis putna krāsa vai barība. 
Savukārt uz olas atrodamais zīmodziņš parāda, kā vista ir audzēta – 0 nozīmē bioloģisko lauksaimniecību, 1 – brīvās turēšanas apstākļus, bet 2- turēšanu kūtī, bet 3 – turēšanu sprostos. Ja saimniecība ir neliela un tajā nav vairāk kā 300 vistas, tad zīmoga spiešana uz olām nav obligāta. Tādā gadījumā par vistu audzēšanas apstākļiem jāvaicā pārdevējam. Katram bioloģisko olu ražotājam ir sertifikāts, kuru patērētājs var jebkurā laikā lūgt parādīt. 
Košais dzeltenums – mīts
Tas, ka labas olas kritērijs ir košs dzeltenums, ir viens no izplatītākajiem mītiem par olām. Olas dzeltenuma krāsu un košumu nosaka karotīns, līdz ar to – vistas barība, kurai karotīnu iespējams pievienot arī kā piedevu. Bioloģiskajā lauksaimniecībā to neizmanto, tāpēc  vasarā, kad vistas dzīvo brīvā dabā, tās dzeltenumam būs izteiktāka krāsa, savukārt ziemā tas kļūs blāvāks. Bioloģisko olu dzeltenumi vienmēr būs daudz dažādās nokrāsās!

 

Informāciju apkopoja BioLoģiski!