Kā ziemā pašiem izaudzēt gurķus?

Izrādās, ka gurķus var izaudzēt ziemā, tikai jāievēro daži audzēšanas knifiņi un jāuzdrošinās ļauties eksperimentiem.
Gurķi ziemā tiešām aug, tikai nepieciešams ievērot dažus audzēšanas knifus.

FOTO: Shutterstock.com

Gurķi ziemā tiešām aug, tikai nepieciešams ievērot dažus audzēšanas knifus.

Pievērs uzmanību šķirnei

Labāku ražu iegūsi no pašauglīgām šķirnēm, jo tām nav nepieciešami citi augi, lai apputeksnētos. Tādas ir, piemēram, “Sherpa”, “Nile” F1, “Pokusa” F1, “Octopus” F1, “Kybria” F1, “Nadusha” un citas.

 

Izvēlies auglīgu augsni

Vispiemērotākā augsne būs kūdras substrāts. Ideāli, ja stādu iedēstīs 8–10 litru spainī, jo tad saknēm būs gana daudz vietas. Citus augus blakus gurķiem nenovieto, lai tie nenoēno gaismas kāro augu. Gurķus regulāri aplaisti un aprasini. Īpašu uzmanību pietiekamam mitrumam pievērs tad, ja tie aug uz palodzes virs radiatora. 

 

Reklāma
Reklāma

Bez gaismas un siltuma nekā

Tā kā gurķi ir garās dienas augi, tiem nepieciešams apgaismojums vismaz 12 stundu dienā. Vēl labāk, ja izmanto speciālās audzēšanai domātās spuldzes – tās nodrošina augiem nepieciešamo gaismu ar atbilstošu spektru. Gaisa temperatūrai jābūt virs +24 grādiem, bet augsnes temperatūra nedrīkst būt zemāka par +22 grādiem. Ja tā nokrītas zem +10 grādiem, gurķu saknes nespēs uzņemt nepieciešamās barības vielas.

 

To ir īpaši svarīgi atcerēties, jo bieži vien gurķi tiek audzēti uz palodzes, kas ir auksta, tāpēc tie nīkuļo. Labs risinājums ir zem podiem izveidot apsildes sistēmu, lai uzturētu augsni siltu. Var arī palikt putuplastu.  Ar pārmērīgu siltumu gan nevajadzētu pārspīlēt – ja gaisa temperatūra ir virs +35 grādiem, gurķi neapaugļojas vai augļi veidojas kropli. 

Saistītie raksti