Ekoloģisks un lēts veids, kā iznīcināt pašas spītīgākās nezāles

Cīņa ar nezālēm ir katra dārzkopja ļaunākais murgs. To ravēšana ir laikietilpīga un šķiet pat bezgalīga. Turklāt tirdzniecībā pieejamie ķīmiskie līdzekļi nezāļu apkarošanai rada gan vides, gan veselības apdraudējumu. Taču ir veidi, kā cīnīties pret spītīgajām nezālēm arī dabiski, ar ikviena virtuvē pieejamu sastāvdaļu.
Lietojot sāli nezāļu apkarošanai, tas jādara uzmanīgi, jo tā var iesūkties augsnē un iznīcināt ne tikai nezāles, bet arī apkārtējos augus.

FOTO: Shutterstock.com

Lietojot sāli nezāļu apkarošanai, tas jādara uzmanīgi, jo tā var iesūkties augsnē un iznīcināt ne tikai nezāles, bet arī apkārtējos augus.

Sāls ir risinājums!

Nezāļu apkarošanai piemērota būs parastā galda sāls. Tā var būt jodēta, bet tas nav obligāts priekšnoteikums. Nederīga būs jūras sāls.

 

Lietojot sāli nezāļu apkarošanai, tas jādara uzmanīgi, jo tā var iesūkties augsnē un iznīcināt ne tikai nezāles, bet arī apkārtējos augus. Pārāk liels sāls daudzums laika gaitā var pat sterilizēt augsni. Tāpēc visefektīvāk to var izmantot, lai apkarotu nezāles, kuras dārzā nav ap svarīgiem augiem, piemēram, nezāles, kas spraucas caur asfalta vai bruģa seguma plaisām vai aug starp terases akmeņiem.

 

Sāls (nātrija hlorīds) iznīcina nezāles, dehidrējot augus un izjaucot augu šūnu iekšējo ūdens līdzsvaru. 

 

Reklāma
Reklāma

Tā kā sāls ir ūdenī šķīstoša, to visefektīvāk var lietot, sajaucot ar ūdeni, jo tā ir vieglāk uzsūkt nezālēm. Nātrija hlorīds ir ļoti toksisks visiem augiem, tāpēc tā lietošanā jāievēro piesardzība.

 

Kā lietot? 

Ieteicamais sālsūdens maisījuma stiprums ir atkarīgs no tā, kur plānots lietot herbicīdu.

  • Ja izmanto sāli nezālēm dārza dobē, kur aug arī citi augi, kurus nevēlies iznīcināt, jāsāk ar vājāku maisījumu, piemēram, sāls un ūdens maisījumu attiecībā 1:2.
  • Ja sāli lieto vietā, kur augsnes veselība ilgtermiņā nav problēma (piemēram, starp terases akmeņiem, plaisās piebraucamajos ceļos u. c.), var izmantot daudz spēcīgāku maisījumu, piemēram, attiecībā 2:1 vai 3:1.

Saistītie raksti