Kā izaudzēt saulespuķes?

Izaudzēt savu saulespuķi nav grūti, jo tās nav cimperlīgas un labi aug gan dobēs, gan podos. Dzeltenie ziedi priecēs no jūlija līdz pat pirmajām salnām, bet pēc tam nobriedušās sēklas pabaros putniņus.
Tās nav cimperlīgas un labi aug gan dobēs, gan podos.

FOTO: Shutterstock.com

Tās nav cimperlīgas un labi aug gan dobēs, gan podos.

Saulespuķes tieši dobē var sēt, sākot no maija beigām, kad vairs nedraud salnas. Daudzi arvien tās vēlas ieaudzēt savā dārzā, tādējādi simboliski paužot atbalstu Ukrainai. 

 

 

Kur stādīt?

Izvēloties vietu dārzā, vispirms pārliecinies, ka tur augsne nav pārlieku mitra – pastāvīgu slapjumu saulespuķe necietīs. Otrs nosacījums – vietai jābūt saulainai, jo ziedi visā krāšņumā plauks un ziedēs vienīgi tiešos saules staros. Trešais būtiskais apstāklis – paraugies, vai saulespuķes nenoēnos tuvumā augošos augus, jo sevišķi, ja gatavojies sēt kādu no augstajām šķirnēm, kas sasniedz 2–3 m garumu. Augumā garo saulespuķu dobe izveido pamatīgu, grūti caurredzamu sienu uz vasaras sezonu, tāpēc tādu vari ierīkot tur, kur vēlies kaut ko paslēpt no apkārtējo skatieniem vai ar šādas dobes palīdzību zonēt dārzu. Taču raugies, lai vieta būtu pasargāta no vēja, jo stiprākas brāzmas lielās puķes var sagāzt.

 

Kas jāievēro, lai ziedētu ilgi un bagātīgi?

Reklāma
Reklāma

Saulgriezes tieši dobē var sēt, sākot no maija beigām, kad vairs nedraud salnas, bet pirms tam dēstus vari jau izaudzēt telpās. Saulespuķes dobē sēj apmēram 3 cm dziļumā 20 cm atstatumā. Katrā bedrītē iekaisi 2–3 sēkliņas – kad izdīgs, atstāj tikai spēcīgāko augu. Parasti sēklas sadīgst ļoti ātri, arī augšanas process ir ļoti straujš. Ja augsne pažuvusi, aplaisti, bet nepārcenties. Ja saulespuķu dobi veido no stādiem, arī tie regulāri jālaista, sevišķi, ja laiks ir sauss un karsts. Bagātīgā augsnē šim augam papildu barības vielas nav jāpiegādā, taču, ja audzē podā vai balkona kastē, vēlams ik pa laikam aplaistīt ar šķidro mēslojumu, kas domāts ziediem.

Parasti labi izdodas arī saulespuķu audzēšana podos uz balkona vai terases. 

Tad gan jāizraugās zemākas šķirnes, lai vējš podus ar ziediem neapgāztu. Izvēlies pietiekami lielu trauku, vismaz 30 cm diametrā, lai šaurība netraucētu attīstīties zieda saknei. Augsnē iesēj 3–4 saulespuķu sēklas. Regulāri laisti. Kad augs izveidojis 3–4 lapas, saglabā spēcīgāko dzinumu. Pārējos vari iestādīt dārzā vai citos podos. Šādi augušu saulespuķi ieteicams stiprināt ar balstu.

 

Ņem vērā!

Saulespuķe ir nektāraugs – tā piesaista bites un taureņus, savukārt sēklas knābās sīkie putniņi. Diemžēl sēklotne vilina arī grauzējus, tāpēc, ja vējš sagāzis saulespuķu galvas ar gatavām sēklām, tās pēc iespējas ātrāk pacel un atbalsti vai nogriez.

Saistītie raksti