Ziedu stādīšana līdzās dārzeņiem - kā tas ietekmē ražu?

Ja tu joprojām audzē ziedus un dārzeņus katrus savā dārza pusē, ir pienācis laiks pārdomāt savu dārza plānojumu! Ziedu un dārzeņu stādīšana vienuviet ir stratēģija, kuru izmanto profesionāli dārzkopji, lai  palielinātu ražu un uzturētu to veselīgu. Tas ir viegli un izdevīgi arī iesācējiem.

Vissvarīgākais iemesls puķu un dārzeņu audzēšanai vienuviet ir bišu un citu labvēlīgu kukaiņu pievilināšana.

FOTO: Shutterstock.com

Vissvarīgākais iemesls puķu un dārzeņu audzēšanai vienuviet ir bišu un citu labvēlīgu kukaiņu pievilināšana.

Vissvarīgākais iemesls puķu un dārzeņu audzēšanai vienuviet ir bišu un citu labvēlīgu kukaiņu pievilināšana. Bez bitēm, kuras piestāj pēc nektāra un apmainās ar ziedputekšņiem, dārza raža būs diezgan neapmierinoša. Kā arī - stādot bitēm draudzīgus ziedus dārzeņu tuvumā, tas atbalsta apputeksnētāju populāciju un bioloģisko daudzveidību.

 

Pievērs uzmanību ziedēšanas laikam

Pirms sāc stādīšanu, izvēlies ziedus, kuri ziedēs vienlaikus ar dārzeņiem. Ja izvēlētie ziedi neuzzied vismaz divas nedēļas pēc tam, kad zirņi ir uzziedējuši, raža nebūs veiksmīga.

Uz sēklu paciņām noteikti jābūt minētam, cik drīz pēc stādīšanas ziedēs ziedi. Lieliski, ja tiek sastādīti dažādi ziedi, lai nodrošinātu nepārtrauktu ziedēšanu visā dārzeņu augšanas sezonā.

 

Pievērs uzmanību ziedu formai

Zieda forma atvieglo vai apgrūtina dažādu sugu piekļuvi nektāram un ziedputekšņiem. Lai piesaistītu bites un citus apputeksnētājus, izvēlies ziedus ar saliktu formu, piemēram, saulespuķes, margrietiņas, cinijas. 

 

Izretini stādus

Izretini ziedus pa visu dārzu nevis sastādi tos vienā čupā. Stādīt var dažādi, piemēram, dārzeņus sastādīt vienā rindā un blakus rindā sastādīt ziedus. Vēl kāds variants: dārzeņu rindai pa vidu sastādīt ziedus.

Reklāma
Reklāma

 

Apdomā ziedu garumu

Tu noteikti nevēlies, lai dārzeņi un tevis stādītās puķes sacenstos par saules gaismu, tāpēc jāizvēlas konkrētajam dārzenim konkrēta izmēra ziedi, kas tos nepāraugs, atstājot ēnā. Taču dažiem stādiem, kā piemēram, salātiem, vasaras mēnešos var būt patīkama neliela ēna, tāpēc tiem blakus var stādīt garāku ziedu šķirni.

 

Sāc ar ko pavisam vienkāršu

Dārzkopji iesaka sākt ar viengadīgu ziedu stādīšanu, jo nav jāuztraucas, ka katru gadu tie parādīsies vienā un tajā pašā vietā, ja vēlēsies mainīt dārza dizainu.

Daudzgadīgi augi ir viens no labākajiem veidiem, kā piesaistīt bites, tāpēc dārzā jāizvēlas arī tāda vieta, ko atvēlēt daudzgadīgiem ziediem.

 

 

No: http://prevention.com