Kad novākt un kā uzglabāt bumbierus, lai tie ilgāk ir gardi un sulīgi?

Nav taisnība, ka visi bumbieri kokā ienākas vienlaikus un nokrīt zemē, tāpēc daļa no tiem jāizmet. Bumbierkoku augļi jānovāc tā saucamajā tehniskajā gatavībā – tas nozīmē, ka bumbieri nedrīkst nogatavoties zaros.
Ja bumbieris sāk krāsoties, zaudē pelēcīgo zaļumu un kļūst dzeltenīgs, īstais vākšanas laiks jau nokavēts.

FOTO: Shutterstock.com

Ja bumbieris sāk krāsoties, zaudē pelēcīgo zaļumu un kļūst dzeltenīgs, īstais vākšanas laiks jau nokavēts.

Ja bumbieris sāk krāsoties, zaudē pelēcīgo zaļumu un kļūst dzeltenīgs, īstais vākšanas laiks jau nokavēts. Gatavs bumbieris vairs nav sulīgs, bet miltains, un drīz vien vidus tam būs brūns.

 

3 metodes, kā noteikt bumbieru tehnisko gatavību

  1. Kad bumbieri izauguši līdz šķirnei raksturīgajam lielumam, pieej pie koka un sameklē kādu tārpainu augli. Ja tas jau ir nogatavojies, ir laiks vākt pārējos.
  2. Piespied ar īkšķi pie augļa kātiņa – ja tas atdalās, ir laiks novākt ražu.
  3. Saules pusē noplūc no zara lielāko, vislabāk attīstīto bumbieri un mēģini tajā iekosties. Ja auglis ir ciets, bez sulīguma, tad vēl jāgaida, bet, ja var iekosties, kaut gatavs vēl nav, bumbieri jānovāc. 
     
Reklāma
Reklāma

Kur glabāt bumbierus?

Augļus lasi un glabā kastēs.

  • Vasaras bumbieri ienākas pirmie. Ja gribi, lai tie nogatavojas pakāpeniski, glabā pagrabā un istabā ienes tikai tik daudz, cik gribēsi apēst. Augļi nogatavojas aptuveni trīs dienu laikā. Vasaras bumbieri nav piemēroti ilgai glabāšanai.
  • Rudens un ziemas bumbieri tehnisko gatavību sasniegs vēlāk. Tos glabā pagrabā un ienes istabā tikai tik, cik pēc dažām dienām ēdīsi. Ja vēlos bumbierus pēc nolasīšanas glabāsi istabā, tie nogatavosies mēneša laikā, bet pagrabā glabātie gatavosies krietni lēnāk.