Eksperts iesaka: kā izvēlēties plēvi siltumnīcai

Plēvju sortiments tirdzniecības vietās patlaban ir tik plašs, ka iesācējam viegli apjukt. Kā izprast pie cenu zīmēm norādītos ciparu un burtu virknējumus? To skaidro internetveikala pleve.lv konsultants Oskars Balodis.
Lai tiktu pie ilgi kalpojoša siltumnīcas seguma, der atcerēties – arī šajā gadījumā nevar izvēlēties lētāko, neiedziļinoties produkta kvalitātē.

FOTO: Shutterstock.com

Lai tiktu pie ilgi kalpojoša siltumnīcas seguma, der atcerēties – arī šajā gadījumā nevar izvēlēties lētāko, neiedziļinoties produkta kvalitātē.

Galvenais – aiziet uz pareizo veikalu

Pats galvenais priekšnosacījums, lai izvēlētos siltumnīcas plēvi, kas ilgi kalpotu, ir doties uz specializētu dārzkopības veikalu. Tirgū vai lielveikalā, kur vienlaikus pārdod arī pārtiku, mīļdzīvniekus un būvniecības preces, viegli iegādāties segumu, kas nekalpos ilgāk par vienu vai divām sezonām. 

Specializētajā dārzkopības veikalā pārdevējs būs spējīgs sniegt zināšanās balstītu konsultāciju un palīdzēs izvēlēties individuāli katram klientam piemērotāko seguma veidu. 

Lai konsultācija būtu pēc iespējas jēgpilnāka, klientam vajadzētu zināt, cik ilgam laikam plēve nepieciešama, no kāda materiāla ir karkass un kādu stiprināšanas metodi plānots izmantot.

 

Uz cenu taupīt nevajag

Ja siltumnīcas karkass ir pilnīgs jauns, var izvēlēties augstas kvalitātes plēvi. Tā maksās vairāk, bet, pareizi uzvilkta, kalpos tikpat ilgi, cik karkass – septiņus līdz desmit gadus.
Izvēlētos lētāku produkciju, vienlaikus sanāks nopirkt papildu darbu – jau pēc pāris sezonām vecā plēve būs saplīsusi, to vajadzēs demontēt un vilkt jaunu segumu. Tas viss attiecīgi prasīs gan laika, gan darba, gan naudas resursus. 

Lētākas plēves ir labs risinājums, ja karkass jau vairākus gadus kalpojis un kļuvis nestabils vai pēc pāris sezonām to plānots demontēt. 

Tāpat dārgāko segumu nevajadzētu izvēlēties konstrukcijām, kas gatavotas no plastmasas caurulēm. Tās nav stabilas, vējā mēdz būt neizturīgas – lai nav žēl, ja konstrukcija sagāzīsies.

 

Vislabākā – klasiski balta

Nevajadzētu izvēlēties tirdzniecības vietās pieejamās zilās, zaļās vai baltās armētās plēves. Tās vairāk paredzētas celtniecības vajadzībām un siltumnīcām nav piemērotas, jo ir ļoti slikta gaismas caurlaidība. Bet augam, lai tas nestīdzētu un labi augtu, ir vajadzīga gaisma! Vienīgais posms, kad šāda plēve var sevi attaisnot, ir pašas karstākās vasaras dienas. Ja siltumnīcā gribas sākt strādāt jau agri pavasarī un turpināt līdz vēlam rudenim, sliktā gaismas caurlaidība būs liels mīnuss.

Tirdzniecības vietās pieejamas arī krāsainas plastikāta plēves. Ražotāji apgalvo, ka, piemēram, sarkanās paredzētas tomātu, zaļās – gurķu audzēšanai utt. Tomēr tas vairāk ir uzskatāms par izdomājumu. Patiesais iemesls – viss, kas ir krāsains, plastikas industrijā ir lētāks, jo ražošana veido zemākas izmaksas.
Vispiemērotākā siltumnīcām būs balta, caurspīdīga dārzkopībai paredzēta plēve.

Reklāma
Reklāma

 

Biezums nav noteicošais

Viens no galvenajiem rādītājiem, ko ņemt vērā, iegādājoties plēvi, iesācējiem bieži vien šķiet mikronu daudzums, kas raksturo seguma biezumu. Pastāv stereotips – jo lielāks mikronu skaits, jo ilgāk plēve kalpos. Taču tā nav tiesa. Biezums kalpošanas laiku nenosaka. 
Kalpošanas ilgumu nosaka plēves sastāvs – no kāda veida polietilēna granulām tā ražota, pēc kādas tehnoloģijas, ar kādām piedevām. Taču šie rādītāji visbiežāk paliek zināmi ļoti šauram cilvēku lokam.

 

Svarīga izturība pret sauli

Vēl viens rādītājs, kas parasti atrodams pie plēves apraksta ir “UV stabilizēta”. Nestabilizēta plēve paredzēta celtniecības vajadzībām un sadalīsies gabalos jau pēc vienas vasaras.

Skaitlis pie burtiem “UV” nozīmē ražotāja garantiju tam, cik sezonas šī plēve saulē nesadalīsies. Piemēram, ja tur redzams uzraksts “UV6” – tad sešas sezonas.

Ar acīm vai tausti nav iespējams novērtēt to, vai plēve ir UV stabilizēta vai ne. Šajā gadījumā tiešām jāuzticas pārdevējam un ražotājam. 
Ražošanas procesā plēvēm tiek pievienotas vēl dažādas piedevas, kas nodrošina tām dažādas īpašības – izturību pret mehāniskiem bojājumiem, pretkondensāta efektu, termisko efektu u.tml. Mazdārziņu īpašniekiem būtiskākais varētu būt pretkondensāta efekts. Ja ūdens pilieni nekrīt no augšas, bet notek pa plēves malu, tas nesagādā nepatīkamus brīžus saimniekam, aizkrītot aiz apkakles, un arī tomāti mazāk slimo.

 

Der zināt

  • Jo mazāk salaiduma vietu, jo ilgāk segums kalpos. Tas nozīmē, ka siltumnīcai, kuras garums ir 12 metru, labāk iegādāties vienu gabalu 12 metru platumā, nevis pirkt četrus gabalus trīs metru platumā.
  • Plēves lalpošanas ilgumu samazina arī jebkurš naglas caurums līstē.
  • Ražotājvalstij nav izšķirošanas nozīmes.

Saistītie raksti