3 lietas, kas jāņem vērā, izvēloties atraitnīšu stādus + FOTO

Pirmais košais akcents daudzos dārzos un uz balkoniem ir košās atraitnītes. Ko ņemt vērā, izvēloties to stādus?
Izvēloties atraitnīšu stādus no Latvijas dārzniecībām, var rēķināties, ka atraitnītes būs jau pieradušas pie vēsuma

FOTO: Shutterstock.com

Izvēloties atraitnīšu stādus no Latvijas dārzniecībām, var rēķināties, ka atraitnītes būs jau pieradušas pie vēsuma

Sarunā ar Mammamuntetiem.lv dārzniecības “Dobītes” saimniece Sandra stāsta, kas jāņem vēra, izvēloties atraitnīšu stādus. Atraitnītes ir vēsumu mīloši augi un tos var stādīt jau marta beigās – salnas līdz mīnus 5 grādiem tiem neko sliktu nenodarīs. Atliek vien izvēlēties savai gaumei piemērotākos stādus!

 

Lielziedu vai sīkziedu, vai nokarenās?

Lai arī Sandra ir novērojusi, ka lielākoties cilvēki izvēlas lielziedu atraitnītes (viola wittrockiana), viņa mazajām jeb sīkziedu atraitnītēm saskata vairākus plusus. Mazās jeb sīkziedu atraitnītes (viola cornuta) ir čaklākas uz izsēšanos – tas nozīmē, ka nākamajā gadā tajā vietā veidosies jauni stādi, tās ir izturīgākas un mazās atraitnītes veido kuplākus cerus un labāk aizpilda laukumus. Populāras kļūst arī nokarenās atraitnītes. Nemainīga vērtība ir klasiskās atraitnītes koši dzeltenajos un zilajos toņos, bet tiek piedāvātas arī citas nokrāsas un interesantākas, neierastas ziedu formas. 

 

Reklāma
Reklāma

 


Kā izvēlēties atraitnīšu stādus

  1. Izvēlēties stādu ar pēc iespējas vairāk pumpuriem – tas nodrošinās, ka atradnīte ziedēs ilgāku laika posmu. Nav jābaidās, ja ir atvēries ir tikai viens vai daži ziediņi. Atraitnītēm ziedu atvēršanās laiks ir pietiekami ātrs – pietiek ar vienu siltu un saulainu dienu, lai pumpuri atvērot
  2. Izvēlēties stādus ar tumši zaļu lapu krāsu – tas norāda, ka augs ir veselīgs un apgādāts ar visām nepieciešamajām barības vielām
  3. Latvijas dārzniecībā audzētas atraitnītes būs izturīgas pret aukstumu, bet tās, kas importētas, iespējams, mīnusus nebūs pieredzējušas un pavasara salnas tām var būt pārāk liels šoks.

 

Kā stādīt atraitnītes

Sakņu kamols ātri attīstās un atraitnītēm patiks, ja būs trekna zeme – tas palīdzēs stādam sakuplot un ilgāk ziedēt. Jāņem vērā, ka atraitnīšu stādus pērkot, tie ir mazāki un ar laiku sakuplos, tāpēc starp stādiem vēlams atstāt 15-20 centimetru brīvu vietu. Jo tuvāk ir sastādīti augi, jo ātrāk tiek patērētas barības vielas un stāds var izaugt mazāks, mazāk ziedēt.  

Saistītie raksti