Šoferus brīdina par paaugstinātu bīstamību: sālītie ceļi pievilina meža dzīvniekus

Iestājoties pastāvīgiem ziemas laika apstākļiem, pēc intensīvas snigšanas un valsts autoceļu apstrādes ar sāls maisījumu, uz autoceļiem biežāk sastopami meža dzīvnieku, brīdina Latvijas Valsts ceļi. 

Pārsvarā pēc sāls dodas pārnadži, tostarp brieži, stirnas, aļņi un mežacūkas.

FOTO: Shutterstock.com

Pārsvarā pēc sāls dodas pārnadži, tostarp brieži, stirnas, aļņi un mežacūkas.

Kompānijā atzīmēja, lai uzlabotu braukšanas apstākļus uz valsts autoceļiem ziemas periodā, kā pretslīdes materiāls tiek izmantots mitrais sāls. Tehniskā sāls sastāvā ir vismaz 90% nātrija hlorīds, kas nodrošina ledus kausēšanu. Sāls var būt ar piemaisījumiem, tie var būt sulfāti (līdz 3%) un ūdenī nešķīstošas daļiņas (līdz 2%), kas ir saistīts sāls ieguvi un transportēšanu.

Pieturoties stabiliem ziemas laika apstākļiem, arī turpmākajās dienās autoceļi tiks apstrādāti ar sāli, līdz ar to dzīvnieku interese par autoceļiem saglabāsies.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko skaidroja, ka dzīvniekiem sāls ir nepieciešams kaulu augšanai, muskuļu attīstībai un citiem svarīgiem procesiem. Latvijā dabā nav sastopami sāls atsegumi, tāpēc dzīvnieki laiza sāli gar ceļmalām, lai uzņemtu nepieciešamos mikroelementus.
 

Latvijā dabā nav sastopami sāls atsegumi, tāpēc dzīvnieki laiza sāli gar ceļmalām, lai uzņemtu nepieciešamos mikroelementus.

Viņš pauda, ka pārsvarā pēc sāls dodas pārnadži, tostarp brieži, stirnas, aļņi un mežacūkas. Šis sāls nav kaitīgs dzīvnieku veselībai, jo faktiski pēc sastāva ir līdzīgs tam, ko lauksaimnieki izmanto lopkopībā.

Reklāma
Reklāma

Savukārt Drošas braukšanas skolas vadītājs Jānis Vanks atzīmēja, ka, ieraugot meža dzīvniekus ceļa malā, autovadītājiem ieteicams samazināt braukšanas ātrumu, jo dzīvnieka reakcija un kustības nav paredzamas. "Ātruma samazinājumam ir jābūt diezgan pamatīgam, lai nepieciešamības gadījumā autovadītājs spētu vai nu ātri apstādināt transportlīdzekli, vai nu veikt drošu apdzīšanas manevru," viņš minēja, piebilstot, ka īpaši uzmanīgiem autovadītājiem ir jābūt krēslas stundās, kad redzamība pasliktinās.
 

Lasi arī: Kā jārīkojas, ja ar auto notriec dzīvnieku un kāds sods draud par neziņošanu? 
 

Arī Latvijas Mednieku savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Baumanis pauda, ka gadījumā, ja autovadītājs ceļmalā vai uz ceļa ir pamanījis meža dzīvnieku, ir jāsamazina ātrums, bet nedrīkst veikt straujus manevrus. "Ja dzīvnieks neiet prom, var mēģināt siglanizēt vai pavisam lēni apbraukt, bet, kā jau minēju, nekādā gadījumā nedrīkst veikt straujas kustības. Īpaši šobrīd, kad ceļi var būt slideni, pat neliela dzīvnieka strauja apbraukšana, var beigties ar avāriju," viņš teica.