Mārtiņa Sirmā formula, kā aprēķināt mielastam nepieciešamo laiku un ēdiena daudzumu
FOTO: Publicitātes foto
No izdevniecības "Rīgas viļņi" arhīva
Matemātika
“Matemātika ir visur – mākslā, proporcijās, un arī svētku galda vakariņas gatavojot. Cilvēki nemāk aprēķināt vai, drīzāk, pārrēķinās, jo uztraucas, ka ēdamā nepietiks, un uztaisa par daudz,” saka Rimi Gardēdis Mārtiņš Sirmais.
Lai pareizi aprēķinātu nepieciešamo ēdiena daudzumu, jāņem vērā gan tas, kādi viesi gaidāmi, gan plānotais viesību ilgums. “Cilvēki mūsdienās ēd ļoti dažādi. Jāpadomā, vai ciemos nāks bērni, veģetārieši, kārtīgi ēdāji vai tie, kuri tikai niekojas ar uzkodām, un cik katrs tāds viesis var apēst. Tad nebūs pašam trīs dienas pēc viesībām jāēd sarūdzis rasols.
Atskaites punkts – kārtīgs vīrs var apēst apmēram puskilogramu,” iesaka Mārtiņš Sirmais un atgādina – tas nenozīmē puskilogramu karbonādes, kam seko viss pārējais, bet puskilogramu ēdiena kopā.
Scenārijs
Klasiska situācija viesībās – viss ir salikts uz galda, ciemiņi sasēžas, novēl labu apetīti un visu vienā rāvienā noēd. “Viesībām kā jebkuram pasākumam vajag scenāriju – ievadu, iztirzājumu un nobeigumu. Sākumā, kamēr visi sapulcējas, vajag, lai smaržas un garšas satrauc iztēli, un to brīdi ir vērts pavilkt garumā. Tad pasniedz silto ēdienu, ietur pauzi un tikai pēc tam piedāvā desertu,” stāsta Mārtiņš Sirmais.
Viņš iesaka ielūgumā atšifrēt, kas kurā brīdī gaidāms, piemēram: ierašanās no plkst. 18.00 līdz 18.30, pamatēdiens – plkst. 19.15 utt. Tas arī pašam namatēvam vai namamātei palīdzēs turēties pie scenārija.
Laiks
Cik ilgu laiku aizņems gatavošana, cikos sākt, lai visu paspētu? Kurš gan nav lauzījis galvu par šiem jautājumiem! Rimi Gardēdis Mārtiņš Sirmais atklāj savu recepti: “Mājās diezgan daudz rīkoju viesības, arī Ziemassvētkos gatavošu visam lielajam radu pulkam. Es visu daru iepriekšējā dienā: uzklāju galdu, izgludinu salvetes, nopulēju glāzes, salieku koplietošanas šķīvjus, lai zinu, kur kas stāvēs. Sataisu visas mērces, sagriežu, samarinēju, kas marinējams, iejaucu maizei mīklu. Viesību dienā no rīta ceļos agrāk, visu izdaru, lai ir gatavs un stāv krāsnī uz mazajiem grādiem kā siltumskapī vai ledusskapī ar plēvītēm pa virsu. Un, kad viesi ierodas, es esmu pagulējis diendusu, sapucējies, un man vairs nekas nav jāgatavo.”
Viņš uzsver – laba laika plānošana atbrīvo no stresa un pēdējā brīža skraidīšanas un ļauj izbaudīt mirkli, kad viesi ierodas. “Viņi jau nāk pie tevis, nevis skatīties, kā tu smagi nopūlies virtuvē,” atgādina Mārtiņš Sirmais.
Ēdienkartes izvēle
Gatavojot ciemiņiem, savs ego jānoliek malā. “Tu gatavo saviem viesiem, nevis tikai sev. Neeksperimentē, gatavo tikai 50 reižu taisītas un atstrādātas lietas! Gatavot diviem cilvēkiem nav tas pats, kas gatavot 15 ciemiņiem – mainās receptūra, cits katls jāņem, tāpēc gatavo tikai pārbaudītas svētku lietas! Mazu vaļību var atļauties, bet tas nedrīkst ietekmēt viesu ēstgribu vai ēdiena apjomu, ko viņi notiesās. Ēdienam jābūt garšīgam, noslīpētam,” rekomendē Mārtiņš Sirmais.
Vienmēr jāpatur prātā, kas garšo ciemiņiem. Svētki ir laiks, kad padomāt par katru individuāli – ko viņš ēdīs, kas viņam garšos, – un izvairīties no lietām, kas viesiem negaršo. Ja zini, ka trīs no taviem divdesmit viesiem neēd, piemēram, sēnes, atsakies no tām!
Proporcijas
Vēl viena izplatīta kļūda – pagatavot ļoti daudz dažādu uzkodu, bet pamatēdienu un desertu – kā sanāk. “Es ieteiktu pasniegt maz, bet ļoti labas lietas. Mazāk uzkodu, jo ziemā Latvijā visi grib ēst siltu ēdienu. Vairāk pamatēdiena – vienu labu mērci, vienus labus kartupeļus, vienu labu zivi vai gaļu,” saka Rimi Gardēdis Mārtiņš Sirmais.
Starp pamatēdienu un desertu var pasniegt sieru. Savukārt desertu visērtāk izvēlēties tādu, ko jau iepriekš var sadalīt porcijās – glāzītēs, krūzītēs, trauciņos.
Tāpat jāatceras pacienāt arī tos, kuri atbrauc paši pirmie, piemēram, palīdzēt sagriezt rasolu, tāpēc neliela uzkoda jāsagatavo arī “agrajiem putniņiem”.
“Tātad mazāk, bet ļoti garšīgas uzkodas, siltais ēdiens, kura ir proporcionāli visvairāk un kas krāsnī gaida savu uznācienu, siers un deserts. Bet pats galvenais – jāatceras, ka paēst var visur, bet ciemiņi brauc pie tevis. Tāpēc ēdiens ir svarīgs svētku omulībai un priekam, bet ne tik svarīgs, lai tam pakārtotu visu vakaru,” pārdomās par visbūtiskākajām proporcijām dalās Mārtiņš Sirmais.