Svarīgākais, kam jāpievērš uzmanība katrā grūtniecības trimestrī. Stāsta sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande

Tas, ko mēs apēdam, ietekmē arī mazuļa augšanu, tāpēc "uzturs ir viens no fundamentāliem pamatakmeņiem, kas veido normālu grūtniecības gaitu un augļa attīstību", norāda sertificēta uztura speciāliste, LU un RSU lektore Guna Bīlande.
Katrā trimestrī ir savi stūrakmeņi, kas būtiski gan māmiņai, gan bērniņam viņas puncī.

FOTO: Shutterstock.com

Katrā trimestrī ir savi stūrakmeņi, kas būtiski gan māmiņai, gan bērniņam viņas puncī.

D vitamīns visbiežāk būs nepieciešams visu grūtniecības laiku, svarīgi ir arī jods un cinks, tāpat kā citi mikroelementi un vitamīni, par kuru nepieciešamību un devu lemj speciālists, kura uzraudzībā ir grūtniece. Taču katrā trimestrī ir savi stūrakmeņi, kas būtiski gan māmiņai, gan bērniņam viņas puncī.

 

Pirmais trimestris 

  • Šajā laikā auglim veidojas nervu caurulīte, tāpēc papildus nepieciešams uzņemt folskābi, jo auglim veidojas nervu caurulīte, un šis mikroelements mazina defektu risku. Starp citu, latīniski “folium” nozīmē – lapa, tāpēc daudz folskābes ir zaļumos, taču vismaz pirmajā trimestrī folskābe jāuzņem arī papildus kā uztura bagātinātājs.
  • Pirmajā trimestrī īpaši būtiski ir arī B grupas vitamīni, kas daudz atrodami zaļumos. Ja tos nevar apēst, tad var blendēt smūtijos vai pavairāk pievienot ēdieniem.
  • Jāpieskata dzelzs rezerves topošās māmiņas asinīs.
  • Noteikti jāatceras par ūdens dzeršanu. Īpaši, ja ir grūtniecības toksikoze ar vemšanu, kad šķidrums tiek zaudēts pastiprināti.

Atceries!

– Pirmais trimestrī nav nepieciešamas papildu kalorijas, tāpēc nav jāsāk ēst par diviem!

– Ja grūtniecības laikā netiek ēsti dārzeņi un citi veselīgie produkti,  tad, ļoti iespējams, ka vēlāk tos neēdīs arī bērns. Ir pierādīts, ka mazajam garšas sajūtas formējas, vēl esot mammas vēderā. 
 

Otrais trimestris

  • Šajā laikā, kad bērniņa svars aug ļoti strauji, svarīgi ir uzņemt pietiekamā daudzumā  olbaltumvielas un kalciju. Pupas, lēcas, zirņi, sēklas, rieksti, tofu un sojas produkti… Turklāt jaunākās vadlīnijas par grūtnieču uzturu liecina, ka visu neaizstājamo aminoskābju komplektu var uzņemt dienas garumā – arī tas būs pilnvērtīgi.

Tā kā visas astoņas neaizstājamās aminoskābes nav atrodamas vienā augu valsts produktā, svarīgi ievērot klasiskās kombinācijas: graudaugi-pākšaugi vai pākšaugi-rieksti un/vai sēklas. 

  • Kalcijs bagātīgi atrodams piena produktos un sezama sēklu pastā, mandelēs, vīģēs, zaļumos. Vegāniem piemēroti ir dažādo augu pieni un citi alternatīvie produkti, kas bieži papildināti ar kalciju un citiem nepieciešamajiem elementiem pilnvērtīgam uzturam.

 

Reklāma
Reklāma

Trešais trimestris

  • Joprojām svarīgas ir olbaltumvielas, jo mazulis turpina pieņemties svarā.
  • Liela loma šajā laikā ir labajiem taukiem. Aptuveni 60% mūsu smadzeņu sastāv no taukiem, savā ziņā tās ir tauku blāķis. Grūtniecības pēdējā trimestrī veidojas bērna smadzenes, notiek intensīva to augšana un tāpēc nepieciešams padomāt par labajiem taukiem ēdienkartē un noteikti par omega-3 taukskābēm. Kāpēc?

Ir trīs šo taukskābju veidi, no kuriem vienu mēs uzņemam ar uzturu, bet mūsu organisms diezgan neefektīvi to konvertē uz pārējām divām, kas savukārt ir īstās, kuras izmanto mūsu smadzenes. Tāpēc papildus jālieto omega-3.

Klasiski visēdāji lieto zivju vai krila eļļu, vegāni visbiežāk izvēlas uztura bagātinātājus, kas satur aļģu eļļas. 

 

Noskaties arī video: speciālistu praktiskie padomi grūtniecēm veģetārietēm un vegānēm. 

 

Nodarbību ģimenēm dāvina uztura bagātinātājs “Mamita” – vitamīni grūtniecības un krūts barošanas laikā.

Saistītie raksti