Pretgripas vakcīna grūtniecei, imunitāte – arī bērnam

Katru gadu gripas dēļ tiek zaudētas vairākas grūtniecības, mazuļi piedzimst priekšlaikus vai nedzīvi, taču tā varēja nenotikt. Bērnu infektoloģe, BKUS Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska uzsver, ka pretgripas vakcīnu grūtniecēm vajadzētu ierindot obligāti veicamo lietu sarakstā, lai tiktu pasargāta gan topošā mamma, gan bērns.
Pretgripas vakcīna grūtniecei, imunitāte – arī bērnam

FOTO: Publicitātes foto

Gripa būs!

Lai cik neticami tas šķistu, taču gripas sezona nav aiz kalniem, un viss liecina, ka šogad tāda būs. “Pagājušajā sezonā lielākoties mēs visi dzīvojām savās mājās. Ja kaut kur izgājām, tad valkājām sejas maskas, cītīgi dezinficējām rokas un noteikti nepulcējāmies. Šogad dzīvojam brīvāk, tāpēc nav objektīva iemesla, lai teiktu, ka gripas nebūs,” norāda Dace Zavadska un piebilst, ka grūtnieces un bērni, īpaši zīdaiņi, allaž bijuši riska grupā, kas, inficējoties ar gripu, slimo patiešām smagi. 

Pretgripas vakcīna topošajai māmiņai nozīmē imunitāti gan pašai sievietei, gan arī vēl nedzimušajam bērnam, turklāt tā saglabājas mazajam pirmos trīs līdz sešus viņa dzīves mēnešus. “Bērnus pret gripu vakcinējam tikai no sešu mēnešu vecuma, tāpēc vakcinēta grūtniece nosedz “logu”, līdz mazulis pats var saņem vakcīnu,” uzsver profesore un atgādina, ka pretgripas vakcīna ir nedzīva, tāpēc nav pamata dzirdētām bažām, ka tā varētu negatīvi ietekmēt grūtniecību. 

 

Kas īsti notiek pēc vakcīnas?

Grūtnieces organismā sāk veidoties aktīvas antivielas, kas caur placentu pa asinsrites ceļu nokļūst arī pie augļa, pasargājot līdz brīdim, kad zīdainis jau pats saņem paredzētās vakcīnas specifiskās imunitātes veidošanai. Citiem vārdiem sakot, vakcinēta grūtniece nodrošina pasīvo imunitāti savam vēl puncī esošajam bērnam, kas viņam saglabājas arī pēc piedzimšanas 3–6 mēnešus. “Tādēļ ir svarīgi, ka mamma grūtniecības laikā aktīvi veido lielu daudzumu antivielu,” saka Dace Zavadska. 

 

Kāpēc tik bīstami saslimt?

Vispirms jāatgādina, ka grūtniecības laikā sievietes ķermenī notiek krasas fizioloģiskas izmaiņas, un tas arī ir iemesls, kamdēļ bērna gaidību laikā sieviete ir krietni uzņēmīgāka pret infekciju slimībām. Arī vēl nedzimušais bērns ir apdraudēts. Īpaši, ja mammai gadās saslimt pirmajā trimestrī – pārslimota gripas infekcija var nozīmēt paaugstinātu attīstības traucējumu un iedzimto anomāliju risku. “Protams, arī vēlākā grūtniecības laikā šis risks saglabājas, tāpat kā spontānā aborta vai priekšlaicīgu dzemdību iespējamība,” saka Dace Zavadska. Viņa atgādina, ka grūtniecēm un bērniem līdz 2 gadu vecumam gripas vakcīna ir valsts kompensēta un vakcinēties pret gripu var jau no pirmā grūtniecības trimestra. 

Tāpat profesore norāda uz vēl kādu aplamu pieņēmumu, proti, ka gripas vakcīna var izraisīt saslimšanu ar gripu: “Inficēties no vakcīnas nav iespējams. Visas Latvijā pieejamās vakcīnas ir nedzīvas, tātad to sastāvā nav mikroba, kas varētu vairoties.” 

Dace Zavadska vēl uzsver – ir gluži otrādi, ar vakcīnu mēs ļoti saudzīgā veidā parādām imūnajai sistēmai, kāds ir ienaidnieks, lai vajadzības gadījumā stātos tam pretī un uzveiktu.