UK - valsts, kurā nolūkā pret nolaupīšanu mazulim pēc dzimšanas "uzliek" signalizāciju

Liels skaits mūsu portāla lasītāju dzīvo Lielbritānijā (UK). No viņām saņemam virkni jautājumu, kā UK notiek grūtniecības uzraudzība, kāds ir dzemdību process, kādas ir iespējas saņemt pabalstus pēc bērniņa piedzimšanas. Sazinājāmies ar pavisam nesen UK dzemdējušu māmiņu Ievu Bērziņu, kura bija gatava padalīties ar informāciju, ko pati pārbaudījusi. Visinteresantākais mums likās tas, kā UK rūpējas par jaundzimušā drošību, proti, mazulim pēc piedzimšanas uz kājiņas "uzliek" signalizāciju, lai aizsargātos pret nolaupīšanas iespējamību.

Pastāv iespēja izvēlēties arī mājdzemdības, kas ir tikpat drošas kā slimnīcā, jo visas nepieciešamās ierīces un medicīniskais personāls tiek nogādāts mājas. Arī šis pakalpojums UK ir bezmaksas.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Pastāv iespēja izvēlēties arī mājdzemdības, kas ir tikpat drošas kā slimnīcā, jo visas nepieciešamās ierīces un medicīniskais personāls tiek "nogādāts mājas". Arī šis pakalpojums UK ir bezmaksas.

 

Grūtniecība

Pēc I.Bērziņas stāstītā, grūtniecības uzskaitē ir vēlams stāties līdz 10.grūtniecības nedēļai. Tas jādara pie sava ģimenes ārsta. Viss process ir vienkāršots līdz minimumam. Aizejot pie ģimenes ārsta, viņš tev pajautā, kāpēc tu domā, ka esi stāvoklī - pasaki, ka tests ir pozitīvs un nav mēnešreižu. Tad - bez nekādām pārbaudēm tevi apstiprina kā grūtnieci.

 

Pēc tam - 10.nedēļā ir vizīte pie vecmāte, kuras laikā tiek meklētas atbildes uz jautājumiem, kas atrodas grūtniecības pierakstos - kas līdzinās vairāk skolēna darba burtnīcai, kurā ir visaptveroša informācija par grūtniecību. Vizītes laikā arī tiek noskaidrots, vai grūtniecībai ir kāds risks, ja nē, tad visas turpmākās vizītes līdz pat bērna nākšanai pasaulē ir vienīgi pie vecmātes. Gadījumā, ja rodas nopietnāki sarežģījumi, tad jādodas pie ārsta.

 

Vizīšu biežumu arī nosaka šis riska faktors, jo augstāks, jo biežāk. Vecmāte arī nosaka visu tālāko informāciju, ko iegūst grūtniece. Viņa paziņo, kad ir nepieciešams doties uz asins analīzēm. Ja grūtniecība norit bez problēmām, tad tikai 2 reizes, tāpat arī ultrasonogrāfija - pa visu grūtniecības laiku - 2 reizes.

 

Vecmāte arī sniedz informāciju par kursiem, sagatavošanās nodarbībām, atbalsta grupām. Tuvojoties dzemdībām, paredzēti kursi speciāli jaunajiem vecākiem. Tie ir virspusēji, bet sniedz priekšstatu par dzemdību norisi, kā zināt, kad tās sākušās, kādas ir iespējas dzemdībās (veidi, atsāpināšanas) un kas notiek pēc dzemdībām (slimnīca, mājas), bērna barošana, higiēna ( ko un kā darīt ar mazuli). Šie kursi gan ir jāapmeklē. I.Bērziņa atzīst, ka neviens šos kursus neuzspiež, bet liek noprast, ka tas ir vairāk nekā nepieciešams.

 

Vizītes pie vecmātes līdz 30.nedēļai ir reizi trijās nedēļās, bet pēc 30.grūtniecības nedēļas - reizi divās nedēļās. Savukārt 39., 40. un 41.nedēļā ir jāierodas katru nedēļu, ja vien sieviete vēl ir stāvoklī. Vizītes laikā tiek pārbaudītas urīna analīzes uz papīra indikatora, asinsspiediens, mazuļa sirdsdarbība, mazuļa guļa. Protams, var saņemt atbildes uz visiem sev interesējušiem jautājumiem, ja nepieciešams, izrakstīti kādi medikamenti, kas ar klīnikas izrakstu ir bezmaksas jebkuram, aizpildīti mātes grūtniecības pieraksti, sastādīts dzemdību plāns un rīcība attiecīgās situācijās.

 

Dzemdības

Vaicājām jaunajai māmiņai par ierasto praksi UK - vai dzemdētājām jāsauc "ātrā palīdzība, vai uz slimnīcu jādodas pašām. I.Bērziņa pastāstīja, ka UK uz slimnīcu parasti visi cenšas aizbraukt paši, vienīgi, ja nu tās nav mājdzemdības vai ārkārtas stāvoklis.

 

Dzemdības norit privātā palātā, kurā drīkst atrasties vēl divi dzemdību partneri  - vīrs, mamma, māsa, draudzene u.tml. Vienām dzemdībām ir piesaistīti vairāk nekā 10 personāla cilvēki, kuri nepieciešamības gadījumā  ir pieejami. I.Bērziņa savās dzemdībās sev blakus redzējusi 3 šādus speciālistus. UK dzemdībās ir pieejami visi atsāpināšanas veidi, un visi ir bezmaksas. Dzemdību laikā vari darīt visu, kas vien tev palīdz relaksēties - baseins, duša, vanna, staigāt pa nodaļu, klausīties mūziku.

 

Reklāma
Reklāma

Gandrīz visu dzemdību laiku kāds no personāla ir pie tevis, pēc palātas zvana pogas piespiešanas, pie tevis nekavējoties kāds ierodas. Jūties drošās rokās. Pēc dzemdībām tiec pārvesta uz pēcdzemdību nodaļu.  Mazulim, slimnīcā atrodoties, uz kājas tiek uzlikta signalizācija, lai aizsargātos pret mazuļa nolaupīšanu. Mājās teorētiski var doties tajā pašā diena, bet reāli parasti tas notiek nākamajā.

 

Pastāv iespēja izvēlēties arī mājdzemdības, kas ir tikpat drošas kā slimnīcā, jo visas nepieciešamās ierīces un medicīniskais personāls tiek "nogādāts mājas". Arī šis pakalpojums ir bezmaksas.

 

Kad tiek aizpildītas veidlapas, reģistrējoties ģimenes ārstam vai ierodoties klīnikā, tiek vaicāts, kādā valodā tu spēj sazināties. nepieciešamības gadījumā tiek piemēklēta persona, kas tev palīdzēs sazināties ar ārstiem tev saprotamā valodā.

 

I.Bērziņa atzīst, ka attieksme ir ļoti patīkama - saprotoša, atbalstoša, pretimnākoša. "Ir sajūta, ka mediķiem tiešām rūp viss, kas saistīts ar tevi. No savas pieredzes, ļoti sirsnīgi cilvēki strādā šajā jomā," teic jaunā māmiņa.  

Mazuļa un mammas pēcaprūpe

Pēc mazuļa nākšanas pasaulē 1., 5. un 10. dienā vecmāte nāk mājas vizītē, kuras laikā mazulis tiek nosvērts, iespējams saņemt jebkādas konsultācijas. Tāpat tiek pārbaudīta jaunās māmiņas veselība, piemēram, aplūkotas šuves. Vecmāte arī izstāsta par turpmāko rīcības plānu. 

 

Jau atrodoties mājās, visa tālākās mazuļa pārbaudes, tostarp svēršana, mērīšana, viss, kas saistīts ar mazuļa veselību, attīstību, pat zīdīšanas jautājumos, nonāk "health profesionals" rokās. Tās ir tādas  kā medicīnas māsas. Pilsētā arī ir vairākas iestādes, kur viņas var sastapt bez pieraksta - jebkurā laikā var iet un tev palīdzēs, gluži kā tāds māmiņu klubs, bet ar dažām ļoti zinošām māmiņām. Bērnus uz šīm iestādēm ved līdz 5 gadu vecumam, viņiem tur tiek organizētas interaktīvas nodarbības kopā ar vecākiem. Protams, ka bez maksas.

 

Pabalstu iespējas

Dekrētu var sākt izmantot 11 nedēļas pirms noteiktā dzemdību datuma, var arī vēlāk, kā pati grūtniece vēlas. Šeit visa informācija: https://www.gov.uk/maternity-pay-leave/leave

Pēcdzemdību atvaļinājums ilgst 52 nedēļas, bet var atsākt darbu arī 2 nedēļas pēc bērniņa dzimšanas vai nedēļas. Atmaksātas ir 39 nedēļas. Pirmās 6 nedēļas - 90% apmērā no iknedēļas likmes, atlikušās 33 - 136.78 poundi vai 90% no iknedēļas likmes, ja ienākumi par nedēļu ir zemāki par 136.78 pondiem nedēļā. Par nestrādājošām māmiņām I.Bērziņa gan nezinot tik daudz, bet ir informācija, ka var pretendēt uz dažādiem pabalstiem - naudas summa jebkurā gadījumā tiek aprēķinātas individuāli, ņemot vērā arī partnera ienākumus.

 

Parasti visi pabalsti tiek aprēķināti no gada nodokļu lieluma un situācijas ģimenē. UK instances ļoti stingri kontrolē, vai informācija ir pareiza - par nepatiesas informācijas sniegšanu draud diezgan bargi sodi, pat, ja tā ir neuzmanības vai nezināšanas kļūda, aizpildot pieteikumus dažos tas ir minēts.  

 

Šajā adresē -  https://www.gov.uk/browse/benefits/families var atrast informāciju par visiem pabalstiem, kas attiecas uz ģimeni - bērniem un norādes, kā un vai tos var dabūt. Ļoti iespējams, ka Īrijā, Velsā vai Skotijā ir savādāka pabalstu sistēma, es  dzīvoju Anglijā un baumu līmenī esmu dzirdējusi, ka Īrijā  šīs summas ir savādākas, stāsta I.Bērziņa..

 

Tā saucamā bērnu nauda, ko saņem visi, ir 20 poundi nedēļā. Strādājoša mamma var pretendēt uz 3 šāda tipa pabalstiem  - "sure start maternnity grand" - vienreizējs 500 mārciņu apmērā, paredzēts tiem, kam ir zemi ienākumi, "chield tax credit", kas ir 120 mārciņas par vienu bērnu nedēļā vai 210 par diviem bērniem un "chield benefit", kas ir tas, ko saņem visi - 20 mārciņas. Visiem citiem, izņemot "chield benefit", ir konkrēti nosacījumi, pie kādiem tos var dabūt. Vēl viena mājas lapa, kurā der ielūkoties: http://www.hmrc.gov.uk/childbenefit/index.htm