Vai grūtniecības laikā drīkst lietot zāles pret iesnām?

"Esmu 26. grūtniecības nedēļā. Ir sanācis tā, ka esmu saslimusi, dzeru daudz tējas, ir jau labāk. Bet deguns galīgi aizkritis ciet. Nevaru ne elpot, ne gulēt. Tāpēc divreiz dienā iepūšu deguna airesolu, kas attaisa degunu. Gribēju jautāt, vai tas dikti kaitē bērniņam? Esmu UK, un šeit ārstiem tas liekas normāli. Bet uz iepakojumu rakstīts, ka pirms lietošanas jākonsultējas ar ārstu," vaicā kāda topošā māmiņa.

Vai grūtniecības laikā drīkst lietot zāles pret iesnām?

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Ajurvēdas speciāliste Rita Pedāne:
"Kāpēc pie iesnām aiziet ciet deguns? No organisma izveseļošanās viedokļa šī gļotādu tūska ir normāls simptoms. Organisms uz iekaisumu reaģē ar pastiprinātu asiņu pieplūdi slimajai vietai, jo ar asinīm “atpeld” infekcijas izraisītājus likvidējošās šūnas, piemēram, leikocītu paveids, ko sauc par killeriem. Ja iekaisums ir degunā, asinis pieplūst turp un deguns ir “ciet”. Ja gļotas sāk tecēt pa degunu, tas nozīmē, ka deguna gļotādu izklājušās skropstiņas nespēj tikt galā ar lielo gļotu daudzumu un aizvadīt tās uz rīkles galu.
Ko darīt? Nevienas izdarības būtiski nepaātrina izveseļošanās laiku. Viss ir vērsts tikai uz simptomu samazināšanu, cenšoties sev nenodarīt pāri. Atkarībā no tā, kas prevalē vairāk, ir arī līdzekļi, kas jālieto vairāk.

Deguna pilienus, manuprāt, vajadzētu pārdot tikai pret recepti. Jo tie ļoti strauji izraisa atkarību.

Ja pārsvarā cilvēkam ir galvassāpes un intoksikācijas pazīmes, tad tie būtu bez receptes nopērkami medikamenti ibumetīns, paracetamols, ir arī aptiekās tailenols iesnām un citi. Tas samazinās simptomus, īpaši, ja jums jābūt darba spējīgam vai jālido ar lidmašīnu. Mukolītiķi jeb gļotas šķidrinošie līdzekļi, kā arī dabas līdzekļi — sinupret, lasolvan (bērnu praksē) — ir vajadzīgi, lai gļotas būtu šķidrākas un labāk izdalītos. Tā paša iemesla dēļ labas ir tvaika inhalācijas, pievienojot mentolu, eikaliptu.
Deguna pilienus, manuprāt, vajadzētu pārdot tikai pret recepti. Jo tie ļoti strauji izraisa atkarību. Mēs operējam ļoti daudz cilvēku, kas ir pārpilinājušies deguna pilienus, lietojuši tos ilgstoši. Tā saucamos advancētos pilienus, kas darbojas 12–24 stundas, neiesaku izvēlēties.
Varbūt pieaugušiem cilvēkiem izvēlēties bērnu pilienus? Jā. Esam spiesti mazināt dabiskās organisma reakcijas uz iekaisumu, jo no šīs reakcijas ciešam. Tātad pilināt pēc iespējas zemākas koncentrācijas deguna pilienus, ar pēc iespējas īsāku darbības laiku un pēc iespējas retāk."

Reklāma
Reklāma