Spontānais aborts. Kad un kā tikt pie nākamā bērniņa?

Gaidāmais mazulis grūtniecības laikā zaudēts. Kur rast spēku un kā stiprināt savu organismu, lai nākamreiz viss izdotos? Un pēc cik ilga laika var mēģināt atkal, vaicā mammam.lv/tetiem.lv lasītājas, kas piedzīvojušas vissmagāko — bērniņa zaudējumu.

FOTO: Shutterstock.com

„Ilgu laiku ļoti gribēju palikt stāvoklī, var teikt, ka gadiem mocījos, bet neizdevās. Taču te brīnums notika — šogad bērniņš beidzot pieteicās. Kā es priecājos, kad man tests uzrādīja pozitīvu rezultātu! Arī mans puisis bija priecīgs. Mēs tā cīnījāmies, tā gaidījām mazulīti, bet zaudējām... Pēc cik ilga laika var atkal palikt stāvoklī? Varbūt jādzer kādi vitamīni un ja jā, tad kādi? Varbūt pie vainas ir tas, ka man ir zems hormonālais līmenis un šai sakarā būtu kādi ieteikumi?” jautā kāda mūsu portāla lasītāja. Savukārt cita lasītāja vaicā: „Es gribētu zināt, kā un kas notiek, ja paliek stāvoklī jau mēnesi pēc aborta? Vai izdodas normāli iznēsāt mazo? Jebšu visas ievēro ārstu teikto un paliek stāvoklī pēc noteiktā laika?”

Skaidro mājdzemdību vecmāte Rudīte Brūvere, www.starkaligzda.lv.

Spontānajiem abortiem ir daudz un dažādi iemesli un reti, kad izdodas atklāt īsto. Nereti iemesls ir bojātas dzimumšūnas, kādēļ mazais ķermenītis aug, bet nevar veselīgi attīstīties. Šajos gadījumos ir jāļauj bērniņam aiziet. Arī hormonālais nelīdzsvars var radīt šādas problēmas, bet tad jāsaprot, kas to ir radījis? Jo hormoni tiek regulēti no emocionālā līmeņa.
Jautājums, cik ilgi pēc bērniņa zaudēšanas atkal varētu palikt stāvoklī, faktiski nav atbildams, tas ir ļoti individuāli. Parasti pēc notikuša spontānā aborta, ārsti veic dzemdes tīrīšanu, reti kad mediķi paļaujas, ka tas notiks dabiskā veidā. Dažkārt procedūra tiek veikta saudzīgāk, dažkārt nē. Attiecīgi vienai sievietei dzemdes gļotāda atjaunosies ātrāk, citai tam būs nepieciešami vairāki mēneši.  

Zinu gadījumus, kad sieviete strauji jau nākamajā mēnesī paliek stāvoklī un grūtniecība noris bez sarežģījumiem.

Reklāma
Reklāma


Ne viss ir mūsu varā!
Tāds vispārīgs padoms, kā rīkoties pēc notikuša spontānā aborta — neko nedarīt ar varu. Es ieteiktu pāris mēnešus atpūsties, nevajag forsēt: man vajag bērnu tūlīt un tagad. Taču zinu gadījumus, kad sieviete strauji jau nākamajā mēnesī paliek stāvoklī un grūtniecība noris bez sarežģījumiem. Ja reiz bērniņš nāk, tātad daba to var pieņemt. Svarīgi, lai māmiņa turpinātu normāli dzīvot tālāk, nevis justos kā jēla ola stikla skapītī. Jo baiļu vidē bērniņam nepatiks augt.
Jautājumu par spontānajiem abortiem nevar skatīt, apejot garīgo pasauli. Jāsaprot, ka bērni, kuriem paredzēts šai pasaulē ienākt caur mums, viņi atnāks. Līdz ar to topošajiem vecākiem nebūtu jāuztraucas, jo kas mums ir no augstākā lemts, tas notiksies. Bērns mums parāda, ka nav viss mūsu varā. Mēs nevaram visu komandēt, noteikt un plānot. Mēs varam plānot un novērst bērnus, bet nevaram viņus piespiest atnākt pie mums. Ja grūtniecība neiestājas vai pāragri izbeidzas, svarīgi būtu atteikties no vēlmes visu kontrolēt. Jo vairāk to darām, jo sliktāki ir rezultāti. Nereti biežākais šķērslis, kādēļ bērniņš nenāk, ir māmiņas krampjainā vēlme palikt stāvoklī. Apaugļošanās parasti notiek bieži, taču apaugļotā olšūniņa dzemdē nespēj iesakņoties. Lai tas notiktu ir vajadzīga maiga un uzņēmīga vide. Taču, ja sieviete ieciklējas uz to, ka viņai bērnu vajag par katru cenu, viņa neapzinātā veidā kļūst saspringusi. Un vēlamais vairs nevar tik viegli notikt. Šo jautājumu sievietei vajadzētu palaist vaļā. Tas nav viegli, bet bērniņš nereti atnāk, kad sieviete ir ieguvusi līdzsvaru un dzīvo pēc principa: es labprāt sagaidītu mazuli, bet, ja tas nenotiks, man vienalga būs cits dzīves piepildījums. Varbūt der pieņemt bērniņu, kurš jau atsūtīts šai pasaulē, bet kuram nav vecāku? Jo mēs bieži esam novērojuši, ka cilvēki, kuri atteikušies no vēlmes par katru cenu kļūt bioloģiskie vecāki un adoptējuši svešu bērniņu, ar laiku tomēr tiek arī pie savējā. Tas apliecina, ka krampjaino vēlmi palaižot vaļā, gaidītais atnāk bez piepūles.

Dabas medicīna sievietēm
Ja nepieciešams regulēt hormonālo ciklu, no augu ārstniecības līdzekļiem varu ieteikt sešas nedēļas padzert raspodiņu tēju. To vajag vārīt ne pārāk stipru un izdzert trīs nelielas tasītes dienā. Sievietēm šī tēja ir ļoti piemērota, taču arī to lietot vajadzētu bez krampīguma — tagad to dzeršu, lai par katru cenu tiktu pie bērna!
Derīga ir arī nātru tējas kūre, kas ir gan attīroša, gan organismu stiprinoša. Visvairāk nīcinātā un nenovērtētā nezāle ir viens no fantastiskākajiem ārstniecības augiem mūsu platuma grādos. Nātru tējā ir daudz dzelzs, K vitamīns, dažādi minerāli. Lai dzelzs organismā uzsūktos, tējai vajadzētu piepilināt citrona sulu, kas satur C vitamīnu.

Mākslīgie vitamīni neko daudz nedos, jo organismā uzsūcas tikai neliela daļa vērtīgo vielu, daudz nozīmīgāks ir veselīgs dzīvesveids. Nevajag ēst pusfabrikātus, bet gan gatavot ēdienu pašai no svaigiem produktiem. Ēdienam nav jābūt ne izsmalcinātam, ne eksotiskam, visveselīgākie būs produkti, kas atbilst mūsu videi un gadalaikam un ir pēc iespējas maz apstrādāti. Ja var izvēlēties, labāk iepirkties no zemniekiem, ne lielveikalos. Vajadzētu lietot augsti spiestas, tīras augu eļļas, ēst diedzētus graudus, jo tie ir bagātīgs vitamīnu un minerālu avots. Ķermenis šos dabīgos produktus labprāt pieņem un pārstrādā. Turklāt to svarīgi lietot ne tikai topošajai mātei, bet arī tēvam, jo 50% no mazuļa attīstības nāk no viņa puses. Ja ēdienkartē ir iekļauta gaļa, tad izvēlēties vajadzētu ekoloģisko, jo barības ķēdē gaļa ir pēdējais posms, attiecīgi tā uzņem visas vides indes.
Taču pats svarīgākais ir tikt galā ar savu emocionālo līdzsvaru. Ja pašai to nekādi neizdodas rast, atbalstu vajadzētu meklēt pie vecmātes, kurai ir laiks runāties un konsultēt. Jo grūtnieču aprūpe nav tikai svars, asinsspiediens un hormoni, bet daudz lielākā mērā — pievēršanās cilvēkam, lai dzirdētu, kādas ir sievietes dzīves tēmas. To sadzirdot vecmātei ir vieglāk palīdzēt sievietei pašai saskatīt, kas ir viņas spēka avoti.