Gļotu korķis grūtniecei – kāda ir tā nozīme, izskats un kad to gaidīt

Tuvojoties noliktajam dzemdību laikam, šķiet, katra sieviete gluži nevilšus sāk gaidīt, kad tad parādīsies gļotu korķis, par kuru tik bieži dzirdēts. Kāda sagaida, bet cita tā arī neierauga šo dzemdību priekšvēstnesi. Kāpēc tā un kāda loma uzticēta gļotu korķim, stāsta ginekoloģe un dzemdību speciāliste Iveta Bičevska.
Gļotu korķis ir kā vairogs, kas pasargā mazulīti no augšupejošiem mikrobiem un infekcijām.

FOTO: Shutterstock.com

Gļotu korķis ir kā vairogs, kas pasargā mazulīti no augšupejošiem mikrobiem un infekcijām.

Tas, ko ierasts saukt par gļotu korķi, patiesībā ir gļotaini izdalījumi ar brūnganu, dzeltenīgu vai rozā nokrāsu, ar vai bez samanāmām asins stīdziņām, vienas vai divu ēdamkarošu daudzumā. Šīs gļotas  izveidojas grūtniecības pirmajā trimestrī hormonu ietekmē – tās sekretē dzemdes kakla dziedzeri un tās ir biezas, lipīgas, tāpēc noslēdz dzemdes kaklu. Kā korķis! 
 

Kāpēc tas tik nozīmīgs un kad izdalās?

Gļotu korķis ir kā vairogs, kas pasargā mazulīti no augšupejošiem mikrobiem un infekcijām.  

 

Vidēji divas trīs nedēļas pirms gaidāmajām dzemdībām gļotu korķis izdalās, atbrīvojot ceļu bērniņam. 

 

Korķis var izdalīties pamazām kā gļotaini smērējumi, un sieviete var pat nemanīt, ka process ir sācies. Un tas var izkrist viss uzreiz. “Tad to redz kā gļotu pikucīti, kas bieži satur arī kādas asins stīdziņas,” stāsta Iveta Bičevska. 
Viņa uzsver, ka gan gļotu daudzums, gan arī laiks, kad tas sāk izdalīties, katrai sievietei var būt atšķirīgs.

 

Reklāma
Reklāma

Svarīgi!

Noteikti jāsazinās ar savu ārstu vai vecmāti, kas uzrauga grūtniecību, tajos gadījumos, ja gļotu korķis izdalās mēnesi pirms noliktā dzemdību datuma vai vēl ātrāk – tas var liecināt par priekšlaicīgu dzemdību draudiem! 
 

Gadījumos, kad grūtniecības laikā bijušas kādas problēmas, kas veicinājušas gļotu izdalīšanos, novēršot tās, korķis atkal atjaunojas un bērniņš ir pasargāts.


Kā atšķirt gļotu korķi no augļūdeņiem?

 

  • Gļotu korķis izkrīt vai nu uzreiz, vai izdalās nelielās porcijās, savukārt augļūdeņi turpina pilēt visu laiku (to ir krietni vairāk).
  • Gļotu korķim un augļūdeņiem atšķiras konsistence. Korķis ir gļotaini izdalījumi, turpretī augļūdeņi ir šķidri kā ūdens.
  • Atšķirīga ir arī šo izdalījumu krāsa: korķis var būt ar brūnganu, dzeltenīgu vai rozā nokrāsu un samanāmām asins stīdziņām, savukārt augļūdeņi ir caurspīdīgi vai ar dzeltenīgu, vai zaļu nokrāsu.

Saistītie raksti