Mediācija - efektīva metode ģimeņu samierināšanas procesā

„Patiesībā tik labas un drošas attiecības kā tagad, mūsu starpā nekad nav bijušas. Pat tad, kad precējāmies, mēs izvairījāmies no atklātām sarunām, jo tās vienmēr beidzās ar skandāliem un konfliktiem.” Tā savas pārdomas pēc vairākus mēnešus ilga šķiršanās mediācijas procesa raksturo kāda divu bērnu māte.

Jau krietni vairāk kā 700 ģimenes, risinot konfliktus, kuri varētu skart bērna intereses, ir „uz savas ādas” izmēģinājušas vai arī nopietni apsvērušas un centušās izmantot iespēju pieteikties uz ģimenes mediācijas pakalpojumu.

FOTO: Agnis Šmits

Jau krietni vairāk kā 700 ģimenes, risinot konfliktus, kuri varētu skart bērna intereses, ir „uz savas ādas” izmēģinājušas vai arī nopietni apsvērušas un centušās izmantot iespēju pieteikties uz ģimenes mediācijas pakalpojumu.

Mediācijas laikā abi vecāki ir apņēmušies darīt visu, lai bērniem nebūtu jābaidās pazaudēt tēvu vai māti. Ar neitrāla un abas puses atbalstoša mediatora palīdzību viņi ir ieraudzījuši viens otru kā saviem bērniem vislabākos vecākus, un tad jau vairs nebija tik grūti panākt vienošanos par to, kurās dienās, pie kura no vecākiem bērni dzīvos. Šobrīd abi ir sadalījuši atbildības un pienākumus, sapratuši, kā vislabāk plānot laiku un būt vienotiem svarīgākajos audzināšanas principos. Bez praktiskiem, ar bērnu audzināšanu saistītiem  jautājumiem daudz laika mediācijā ir veltīts sarunām par sarunām – kas mums ir traucējis vienam otru saprast un ko mēs varam darīt, lai vismaz, runājot par bērniem, pārvarētu līdzšinējās komunikācijas grūtības. Tādējādi ideja par ģimeņu samierināšanu ar mediācijas palīdzību šķiršanās procesā vai pēc šķiršanās visbiežāk nenozīmē iepriekšējo pāra attiecību salīmēšanu, bet ir par pavisam jauna – uz sadarbību vērsta vecāku attiecību modeļa izveidošanu.  

 

Mediācijas likums

Domājot par mediāciju kā samērā jaunu domstarpību risināšanas veidu, šķiet, ka plašāku skanējumu šis vārds varētu iegūt saistībā ar tikko Saeimas otrajā lasījumā pieņemto Mediācijas likuma projektu. Pagaidām šī efektīvā un elastīgā ārpustiesas strīdu risināšanas metode ir maz pazīstama un liela daļa lasītāju to varētu uztvert kā nejaušu kļūdu vārdā „meditācija”. Tomēr jau krietni vairāk kā 700 ģimenes, risinot konfliktus, kuri varētu skart bērna intereses, ir „uz savas ādas” izmēģinājušas vai arī nopietni apsvērušas un centušās izmantot iespēju pieteikties uz ģimenes mediācijas pakalpojumu, ko Rīgas iedzīvotājiem jau no 2007.gada piedāvā Rīgas bāriņtiesa. 

Ideja par ģimeņu samierināšanu ar mediācijas palīdzību šķiršanās procesā vai pēc šķiršanās visbiežāk nenozīmē iepriekšējo pāra attiecību salīmēšanu, bet ir par pavisam jauna – uz sadarbību vērsta vecāku attiecību modeļa izveidošanu.

Ģimenes mediācija gūst cilvēku atsaucību

Tā, protams, nav vienīgā iespēja, kur saņemt mediatora palīdzību. Pēdējos gados mediācijas un īpaši ģimenes mediācijas izmantotāju skaits ir pieaudzis visā Latvijā. Tomēr apjoma ziņā neapšaubāmi joprojām Rīgas bāriņtiesa ir vadošais ģimenes mediācijas pakalpojuma piedāvātājs. Mediatora jeb bāriņtiesas medianta palīdzība ar bērnu interesēm saistītu domstarpību risināšanā ir pieejama jebkuram pilsētas iedzīvotājam neatkarīgi no tiesvedības procesa esamības vai neesamības, jebkurā konflikta stadijā. Saprotams, ka, pieaugot mediācijas popularitātei, arvien grūtāk ir ar līdz šim pieejamajiem bāriņtiesas resursiem apmierināt arī strauji pieaugošo pieprasījumu pēc mediācijas. Veidojas rindas, ir ilgs gaidīšanas laiks līdz pirmajai mediacijas konsultācijai, nav elastības tikšanās laiku saskaņošanā, mediantiem vienlaikus ir jāstrādā ar lielu klientu skaitu, tādējādi pieaug iespēja, ka varētu ciest pakalpojuma kvalitāte. Tas, savukārt varētu mazināt jau tā šobrīd trauslo klientu un sabiedrības uzticēšanos mediācijai kā efektīvai strīdu risināšanas metodei.

 

Projekts

Lai laikus meklētu risinājumus un pavērtu jaunas mediācijas pakalpojuma iespējas, no šā gada jūlija līdz novembrim tika īstenots projekts, kurā biedrība „Mediācija un ADR” sadarbojās ar Rīgas bāriņtiesu attīstot mediācijas pakalpojumu un izglītojot speciālistus. Projekta laikā tika izveidoti vairāki informatīvie un metodiskie materiāli. Mediācijas sagatavošanās anketa ļauj vecākiem pārdomāt apspriežamās tēmas, kā arī laikus padomāt gan par savām, gan bērna interesēm, kuru dēļ tiek uzsākts mediācijas process. Speciālisti, savukārt, būs sagatavoti tam, lai pamanītu gadījumus, kad mediācija nav piemērota un pusēm jāiesaka citi palīdzības veidi. Iepriekšēja informācijas savākšana arī mediatoram palīdzēs sagatavoties mediācijas procesam, mediācijas laikā nodrošinot pēc iespējas lielāku drošību un komfortu abām pusēm.

Reklāma
Reklāma

 

Informācija par mediāciju atrodama www.mediacija.lv.

Pieejamie projekta rezultāti, informācija vecākiem un sagatavošanās anketas lejupielādējamas biedrības „Mediācija un ADR” mājas lapā www.mediacija.lv/ADR.

(skat. http://www.mediacija.lv/ADR/?Lejupiel%E2dei)

 

Projektu „Ģimeņu samierināšanas veicināšana un mediācijas efektivitātes paaugstināšana Rīgas bāriņtiesā” biedrība „Mediācija un ADR” īstenoja no 2013. gada jūlija līdz novembrim. Projektu finansiāli atbalsta Rīgas domes Labklājības departaments 18.12.2012. apstiprinātās koncepcijas „Ģimenei draudzīga Rīga” īstenošanas ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja: Lelde Kāpiņa, praktizējoša ģimenes mediatore, mediācijas lektore,

biedrība „Mediācija un ADR”

lelde.kapina@mediacija.lv 

T.26118847