10 medicīniski pierādīti fakti, kā iemīlēšanās maina cilvēka ķermeni

Zinātnieki ir pētījuši iemīlēšanās fenomenu simtiem gadu un joprojām nāk klājā ar pārsteidzošiem jaunatklājumiem par tās spēcīgo ietekmi uz cilvēka ķermeni un prātu. 

Iemīlēšanās un mīlestība dara brīnumus ar mūsu ķermeni pavisam fizioloģiskā līmenī.

FOTO: Shutterstock.com

Iemīlēšanās un mīlestība dara brīnumus ar mūsu ķermeni pavisam fizioloģiskā līmenī.

Saskaņā ar nesenu pētījumu “mīlestības hormons” oksitocīns var radīt vēlēšanos uzticēties un rosina augstsirdīgas jūtas. Iemīlēšanās hormona iedarbība sajūtu ziņā līdzinās glāzei alkohola.  Lūk, ko vēl atklāj par iemīlēšanās periodu dažādi pētījumi. 
 

Mīlestība liek atžirgt

Šajā gadā publicētā pētījumā atklāts, ka tās žurkas, kurām tika dots oksitocīns - hormons, ko ķermenis saražo pēc seksa, mazāk izjuta alkohola ietekmi. Pēc lielām oksitocīna devām iereibušās žurkas nekļuva neveiklas un nezaudēja koordinācijas spējas. Zinātnieki uzskata, ko oksitocīns neitralizē alkohola ietekmi uz smadzenēm.

 

Saskaņā ar Sidnejas universitātes profesoru Maiklu Bovenu (Michael Bowen), alkohols pasliktina cilvēka koordinācijas spējas, jo ietekmē to smadzeņu daļu, kas atbild par motorikas kontroli.  “Oksitocīns samazina alkohola līdz tādai pakāpei, ka pēc žurku uzvedības nav nosakāms, ka tās būtu iereibušas. Tas ir neticami.” 
Lai gan testi uz cilvēkiem vēl nav veikti, zinātnieki vēlas noskaidrot, vai ar oksitocīna palīdzību var savaldīt kauslīgus iereibušus cilvēkus.

 

Mīlesība dziedē brūces

Saskaņā ar Ohaio universitātē ASV veikto pētījumu, laimīgas un mīlošas attiecības ļauj ātrāk sadziedēt brūces.

 

Zinātnieki izmantoja mazu piesūcekni, lai izveidotu 42 precētiem pāriem 8 nelielas tulznas uz to rokām divos atsevišķos piegājienos. Āda no tulznu vietām tika noņemta, lai radītu nelielas brūces.

Pēc pirmā piegājiena pāriem lika savā starpā apspriest kādu emocionālu tematu, par ko tiem nebija vienota viedokļa. Bet pēc otrā tulznu veidošanas piegājiena pāriem tika lūgts runāt par tematu, kas tos satuvina un par ko abi partneri ir vienisprātis. Zinātnieki atklāja, ka tikai 30 minūšu mīlošu saruna paātrināja brūces sadzīšanu vismaz par vienu dienu.

Pētnieki secināja, ka mīlestībai ir liela ietekme uz cilvēka imūnsistēmu. Profesori atzina, ka mīlošas sarunas starp partneriem samazina stresa līmeni, tādēļ ieteica mīļas un sirsnīgas sarunas, pirms kāds no partneriem dodas uz operāciju vai kādu medicīnisku procedūru.

 

Iemīlēšanās atņem draugus

Iemīloties mēs uzskatām, ka esam atraduši sev otru pusīti uz mūžu. Taču, saskaņā ar Oksfordas universitātes pētījumu,  pavadot ļoti daudz laika ar vienu cilvēku, var samazinās citu draugu loku.  Zinātnieki atklāja, ka iemīlējies cilvēks līdz ar partnerattiecību uzsākšanu zaudē pa vienam tuvam draugam.

Evolūcijas biologs profesors Robins Dunbars, kurš vadīja pētījumu, sacījis, ka vairākumam cilvēku tuvāko draugu loku sastāda aptuveni pieci cilvēki, taču iemīlēšanās sākumfāzē katrs no pāra zaudē kontaktu ar vienu.

Profesors apgalvo, ka iemīlēšanās fāzē mūsu uzmanība ir tik cieši saistīta uz mūsu apbrīnas objektu, ka vairs neatrodat tik daudz laika investēt citās attiecībās. Taču satraukuma nav pamata – labā ziņa ir tā, ka pēc rozā briļļu perioda zaudētos draugus var atgūt.

 

Iemīlēšanās rada atkarību

Mīlestība ir kā narkotika. Zinātnieki ir vienisprātis, ka iemīlēšanās sajūtām ir līdzīga iedarbība uz cilvēka smadzenēm kā A klases narkotikām. 

Dažādu pētījumu virkne pasaulē atklāj, ka labsajūtas izraisošaie hormoni dažās milisekundēs  iedarbojas uz tiem pašiem smadzeņu receptoriem kā kokaīns. Zinātnieku pētījumu ietvaros veikta smadzeņu skenēšana Kingsas koledžā Londonā atklāja, ka eksperimenta dalībniekiem, parādot mīļotā partnera fotogrāfiju, tiek stimulēti tie paši apmierinājuma centri smadzenēs, kuri tiek stimulēti pēc kokaīna lietošanas. Arī pacilātības sajūtas ir līdzīgas.

 

Iemīlēšanās padara aklu

Šim priekšstatam ir zinātnisks segums, iemīlējies partneris tik tiešām var nepamanīt jūsu alus vēderiņu vai netrenētos bicepsus.

Groningenas universitātes pētnieki Nīderlandē savā pētījumā iekļāva 70 pārus. Aptaujājot pārus par savu un savu partneru pievilcību, noskaidrojās, ka gan sievietes, gan vīrieši bija izveidojuši savos prātos pozitīvas ilūzijas attiecībā uz saviem partneriem un sniedza tiem daudz augstākus vērtējumus, nekā paši sev. Zinātnieki uzskata, ka šī ir evolūcijas gaitā izveidojusies īpatnība, kas ļauj cilvēkam būt laimīgam ar vienu partneri un neielaisties jaunos meklējumos.

Reklāma
Reklāma

 

Iemīlēšanās var jūs padarīt par meli

Oksitocīns – viela, kas izplatās mūsu smadzenēs, kad mēs apķeramies, skūsptāmies vai sačubinam viens otru, var mūs ne vien padarīt mīlošākus, tā var mūs pataisīt par meļiem.

Pētnieki atklājuši, ka cilvēki, kuriem tiek dots oksitocīns, spēlēs uz naudu šmaucas biežāk. Sešdesmit brīvprātīgi eksperimenta dalībnieki komandās spēlēja monētas mešanas spēli, kuras laikā bija jāuzmin, vai monēta uzsviežot nokritīs ar ciparu vai ģerboni. 

 

Tie, kuriem tika dots oksitocīns, daudz biežāk mānījās,ka viņi ir uzminējuši rezultātu.

 

Zinātnieki domā, ka šis hormons licis spēles dalībniekiem būt daudz dedzīgākiem un motivētākiem gūt uzvaru savai komandai spēlē. Pētnieki uzskata, ka metoties aizsargāt citus cilvēkus un viņu labklājību, oksitocīna iespaidā mēs varam rīkoties neētiski un sagrozīt patiesību.

 

Mīlestība darbojas kā pretsāpju līdzeklis

Iemīloties paaugstinās organisma dabiskais sāpju slieksnis. Kādā eksperimentā sievietēm, kuras baudīja laimīgas un mīlošas attiecības, tika dots elektrošoks potīšu apvidū. Pēc veica smadzeņu testus, lai noteiktu izciesto sāpju līmeni un izraisīto nemieru.

Atkārtojot eksperimentu, dalībniekiem tika atļauts sadoties rokās ar saviem partneriem. Testi atklāja, ka otrajā piegājienā smadzenes uz elektrošoku reaģēja daudz mierīgāk.

Kādā citā eksperimentā Stanfordas universitātē ASV studentiem, kuri atradās pirmajā iemīlēšanās fāzē, veica smadzeņu testus, liekot tiem turēt rokās karstas zondes. Eksperimentā atklājās, ka mīļoto partneru attēli darbojās kā labi pretsāpju līdzekļi. Savukārt skatoties uz citu pievilcīgu cilvēku attēliem, kuros nebija attēloti viņu partneri, neradīja nekādas atšķirības smadzeņu testos.

 

Mīlestība padara jūs līdzīgus vienu otram

Mēdz teikt, ka vīrieši nāk no Marsa, bet sievietes – no Venēras. Taču mīlestība satuvina mūs līdz pakāpei, kurā mēs apdzīvojam vienu un to pašu planētu.

 

Pētījumi atklāj, ka iemīlējušos vīriešu asinīs testosterona līmenis krīt, toties sieviešu – palielinās. Izlīdzināts testosterona līmenis  ļauj partneriem izlīdzināt uzbudinājuma līmeni. 

 

Zinātnieki lēš, ka tādējādi daba izlīdzina abu dzimumu atšķirības, lai cilvēki veidotu pārus. Gada vai divu gadu laikā testosterona rādītāji atkal atgriežas parastajā līmenī.

 

Mīlestība palēnina novecošanos

Iemīlēšanās apstādina novecošanu, taču tikai tādā gadījumā, ja nemaināt partnerus kā zeķes. Desmit gadus ilgs pētījums, kurā piedalījās 3500 cilvēku Lielbritānijā, atklāja, ka pāri, kuri bija mīlējušies 3–4 reizes nedēļā – t.i., divreiz vairāk kā vidēji –, izskatījās par desmit gadiem jaunāki. Taču šāda ietekme atklāta tikai ilgtermiņa atiecību pāros. Gadījuma seksam šādu pozitīvu rezultātu nebūs.

 

Mīlestība sāpina

Katrai parādībai ir arī savi mīnusi. Pierādīts, ka odi vairāk iekāro to cilvēku asinis, kuri ir iemīlējušies. Kāds Somijā veikts pētījums ietvēris 7000  brīvprātīgu dalībnieku. daļai no kuriem nebija partnerattiecību, daļa eksperimentā piedalījās kopā ar saviem partneriem. Eksperimenta dalībniekiem lika pārnakšņot telpās, kurās atradās odi. Atklājās, ka cilvēkus, kuri eksperimnta laikā mīlējās, odi bija sakoduši vairāk. Iespējams tāpēc, ka insekti bija saoduši mīlētāju sviedros esošos feromonus.

Saistītie raksti