Vai drīkst nodarboties ar seksu mēnešreižu laikā?

Reizēm ļoti gribas mīlēties menstruāciju dienās. Vai tas nevar kaitēt veselībai? Vai tad ir iespējama grūtniecības iestāšanās? 

Ja pastāv šaubas, vai to vajadzētu darīt, labāk iesaistīties cita veida seksuālajās rotaļās

FOTO: Shutterstock.com

Ja pastāv šaubas, vai to vajadzētu darīt, labāk iesaistīties cita veida seksuālajās rotaļās

Atbild ginekoloģe, psihoterapeite Gunta Frīdenberga 


Spriežot pēc tautasdziesmām, mūsu senči seksu mēnešreižu laikā uztvēra kā pašsaprotamu un dabisku. Tikai vēlāk reliģijas ietekmē tas tika pasludināts par nepieņemamu. Manuprāt, visdrīzāk vēlme mīlēties šajā periodā pastiprinās tādēļ, ka intīmā tuvība tad tiek uztverta kā aizliegtais auglis. Iespējams, sava loma ir arī straujām hormonu līmeņa izmaiņām. Ja partneris ir vesels un nevienam no abām pusēm nav aizspriedumu pret seksu šajās dienās, ar to var droši nodarboties. Taču, ja pastāv šaubas, vai to vajadzētu darīt, labāk iesaistīties cita veida seksuālajās rotaļās. Ja dzimumattiecības notiek ar mazāk pazīstamu partneri, noteikti jālieto prezervatīvs, jo ir lielāks risks inficēties ar seksuāli transmisīvajām slimībām. Menstruāciju laikā ieteicams mīlēties klasiskajā, tā sauktajā misionāru pozā, lai asiņošana būtu mazāka, vai stāvot dušā.

 

Ja partneris ir vesels un nevienam no abām pusēm nav aizspriedumu pret seksu šajās dienās, ar to var droši nodarboties.

 



Nereti pēc dzimumakta izdalījumu daudzums strauji samazinās vai arī tie izzūd pavisam, jo uzbudinājumā radušos dzemdes kontrakciju rezultātā gļotāda, kurai nepieciešams nolobīties, tiek izvadīta laukā ātrāk.  Gļotāda, kurai nepieciešams nolobīties, tiek izvadīta laukā ātrāk. 

Asiņošanu vājina hormons oksitocīns – bioloģiski aktīva viela, kas izdalās smadzenēs abu dzimumu cilvēkiem orgasma laikā. Sāpīgu mēnešreižu gadījumā seksam varētu būt pozitīva ietekme, jo sperma satur bioloģiski aktīvas vielas - prostaglandīnus, kas spēj mazināt sāpes. lr uzskats, ka mīlēšanās šajā periodā var veicināt endometriozes attīstību. Tā pamatā ir pieņēmums, ka, savelkoties dzemdei, tās goļādas šūnas nevis izdalās caur maksti, bet nokļūst olvadā un tālāk vēdera dobumā vai citur organismā. Taču amerikāņu gēnu pētnieki to neapstiprina. Sievietes organisms pazīst un iznīcina neatbilstošā vietā noklusušas šūnas. Pēc viņu ieskatiem, endometrioze rodas tām, kuru ķermenis gēnu mutāciju rezultātā zaudējis šo spēju. Teorētiski grūtniecība mēnešreižu dienās iestāties nevar, tomēr minimāla iespēja pastāv. Parasti spermatozoīdi dzīvo 72 stundas, taču pētījumos atklāts, ka atsevišķos gadījumos tie spēj apaugļot olšūnu veselu mēnesi. 

Reklāma
Reklāma

 

Teksts: Žurnāls "36.6"