Gribu seksu vai negribu seksu? 9 jautājumi un atbildes par aseksualitāti

Pēc būtības nav svarīgi sevi kaut kā definēt vai iekļaut kādā konkrētā grupā līdz brīdim, kad domas par seksualitātes esamību/neesamību sāk traucēt. Par aseksuālu tiek uzskatīts cilvēks, kurš neizjūt seksuālu pievilkšanos. Kā zina stāstīt speciālisti, cilvēku bez jebkādas seksuālas intereses ir diezgan daudz.
Ja tev nav vēlmes nodarboties ar seksu un veidot seksuālas attiecības, tas nenozīmē, ka visu mūžu būsi vientuļš.

FOTO: Shutterstock.com

Ja tev nav vēlmes nodarboties ar seksu un veidot seksuālas attiecības, tas nenozīmē, ka visu mūžu būsi vientuļš.

Es domāju, ka pretējais dzimums ir pievilcīgs, bet nejūtu nepieciešamību nodarboties ar viņiem ar seksu. Kāpēc?

Aseksuāļi var redzēt citus cilvēkus kā estētiski pievilcīgus, bet būt bez vēlmes stāties intīmos sakaros. Daži aseksuāli cilvēki izjūt vēlmi izrādīt pieķeršanos citiem cilvēkiem bez seksualitātes izpausmēm. Ja nepiedzīvo seksuālu pievilkšanos, tu varētu būt aseksuālis. Bet var arī gadīties, ka vienkārši neesi saticis īsto cilvēku.
 

Es izbaudu seksu ar savu mīļoto cilvēku, bet nejūtu, ka gribētu seksu ar kādu citu. Vai es varētu būt aseksuālis?

Vairums aseksuālu cilvēku ir spējīgi nodarboties gan ar seksu, gan masturbēšanu. Daži aseksuāļi uztver seksu kā baudpilnu piedzīvojumu, kaut arī viņi neuztver baudu tāpat kā seksuāls cilvēks. Tāpat kā seksuāli cilvēki var izveidot bez-seksa attiecības, arī aseksuāli cilvēki var izveidot attiecības, kurā viena no sastāvdaļām ir sekss. Ja vien tu esi apmierināts un jūties komfortabli, tad viss ir kārtībā.

 

Bez tā, ka aseksuāls cilvēks vēlas emocionāli un fiziski savienoties ar partneri, ir arī citi iemesli, kāpēc aseksuāls cilvēks piedalās seksuālās aktivitātēs. Tā varētu būt ziņkārība vai vēlme eksperimentēt (liela daļa aseksuāļu kādā dzīves posmā ir nodarbojušies ar seksu). Noteikti seksa brīži vai sajūtas var būt pietiekams motivators aseksuālim, lai nodarbotos ar seksu, pat ja cilvēks neizjūt seksuālu spriedzi. Seksuāls atslābinājums var raisīt ļoti labas sajūtas arī aseksuālim, par to var domāt arī šādā plaknē – pat ja esi paēdis, tu vienalga vari izbaudīt saldējuma porciju. 

 

Mīlošās attiecībās aseksuāls partneris var izjust prieku radīt baudu partnerim bez īpašas nepieciešamības baudu izjust pašam. 

 

Ja sekss liek partnerim justies mīlētam, daži aseksuāļi var gribēt nodarboties ar seksu ar savu partneri tikai tāpēc, lai darītu savu partneri laimīgu.

Tāpat daudzi aseksuāļi var būt laimīgās attiecībās ar seksuāliem cilvēkiem, un šajās attiecībās seksa nav. Kad sekss starp seksuālu un aseksuālu cilvēku ir attiecību sastāvdaļa, arī komunikācija ir ļoti svarīga. Eksistē arī aseksuāļi, kas vēlas iepazīt partneru caur seksu, bet nevar, jo daži seksa aspekti vai pats sekss liekas nepieņemams. Tas nav nekas nepareizs, ja vien tu pats jūties komfortā ar savu izvēli.


Gribu nodarboties ar seksu ar citiem cilvēkiem, bet, kad to daru, nejūtos labi. Kas ir pie vainas?

Ja tu neizbaudi seksu vai arī domā, ka esi vīlies seksā, tas varētu nozīmēt, ka tu negribi seksu, bet gribi savu iedomāto ideju par seksu. Padomā rūpīgi – ko tev sekss nozīmē? Ko tu ceri saņemt no seksa? 

Kad sapratīsi, ko īsti gaidi no seksuālām attiecībām, tu vari meklēt citus veidus, kā savus mērķus sasniegt. Ļoti svarīgi ir runāt ar savu partneri, saprast, ko tu vēlies, darīt to zināmu savam partnerim un runāties par savām vēlmēm.

 

Ja vilšanās vietā izjūti riebumu pret konkrētām vai visām seksuālām aktivitātēm, tu varētu būt no tiem cilvēkiem, kam sekss nav pieņemams. 

 

Pat, ja zināms ir fakts, ka aseksuāli cilvēki spēj izbaudīt seksu, tas nav attiecināms uz visiem. Pat ne visi seksuāli cilvēki izbauda seksu! Daži izjūt noraidošu attieksmi pret konkrētām seksuālām darbībām, dažiem nepatīk jebkāds fizisks kontakts, pat ja tas nav seksuāls kontakts, dažiem ir nepatīkami ķermeņa izdalījumi. Ir ļoti svarīgi saprast, kur beidzas tavas robežas, un atrast cilvēku, kurš to respektēs.


Vai būt aseksuālim nozīmē, ka es vienmēr būšu vientuļš?

Nē, nepavisam! Aseksuāļi var veidot dažādas attiecību formas, sākot ar ciešām draudzībām līdz romantiskām attiecībām, kā arī dažādas citas attiecību formas, kurām mūsu sabiedrībā pat nav nosaukuma.

Varētu būt mazliet sarežģītāk atrast cilvēku, kurš iesaistītos attiecībās bez seksa, bet atceries, ka pasaulē ir daudz cilvēku, kuriem ir ļoti zema vai nav seksuālās vēlmes, un kuriem par seksu daudz svarīgāki ir mīlestība un kopābūšana. 

 

Reklāma
Reklāma

 

Man nepatīk būt aseksuālim, gribu dzīvot kā visi pārējie. Ko es varu darīt?

Diemžēl vēl nav pierādīts, ka cilvēks spēj mainīt savu seksualitāti. Tu vari izvēlēties, kā attiekties pret savām vēlmēm vai pret to, ka tev nav seksuālu vēlmju, bet tu nevari ietekmēt, kādas ir tavas vēlmes. Ir iespējams, ka kāda cilvēka seksualitāte mainās, bet tas nenotiek apzināti un tas nenotiek ar visiem.

 

Es neiemīlos cilvēkos. Man ir pilnīgi pietiekami, ja man ir tuvi draugi. Vai esmu aseksuāls?

Eksistē aseksuāli cilvēki, kuri izjūt romantisku pievilkšanos (iemīlas, vēlas romantiskas attiecības utt.), un ir aseksuāli cilvēki, kuri to neizjūt. Bet tas nerada tos aseksuāļus, kam pietiek ar tuviem draugiem. Vēl jo vairāk – neromantisms nav sastopams tikai starp aseksuāļiem! Eksistē arī cilvēki no jebkuras seksuālās grupas, kas nav romantiski.

Ideja par būšanu ”ļoti aseksuālam” ir diskutabla. Aseksualitātei nav līmeņu. Aseksuāļi ar vēlmi veidot romantiskas attiecības nav mazāk aseksuāli kā cilvēki, kas pēc romantikas netiecas. Aseksuāļi, kuri ir romantiskās attiecībās, ir tikpat vērtīgi kā cilvēki, kuriem nav bijis nekāds seksuāls kontakts. 

 

Doma nav iedalīt cilvēkus dažādos aseksualitātes līmeņos, galvenais ir cilvēki, kuriem ir kas kopīgs – ļoti zemas vai neeksistējošas seksuālās dziņas.


Es izjūtu seksuālu pievilkšanos tikai pret cilvēkiem, kurus esmu kārtīgi iepazinis. Ko tas nozīmē?

Eksistē dažādas pievilkšanās formas. Daudzi seksuāli cilvēki var just nepieciešamību vispirms iepazīt partneri pirms iesaistīties seksuālās attiecībās. Patiesībā dažus cilvēkus sauc par ”pus-seksuāliem”, jo viņi izjūt seksuālu pievilkšanos tikai pēc tam, kad ir sasniegta noteikta emocionālā saikne.

Daudziem aseksuāliem cilvēkiem ir nepieciešams vispirms iepazīt cilvēku, pirms just romantisku pievilkšanos. Aseksuāļiem ir normāli vispirms izjust emocionālu pieķeršanos kā draugam, lai arī ”mīlestība pēc pirmās sarunas” arī ir iespējama. 

 

Es domāju, ka pretējais dzimums ir pievilcīgs un dažreiz esmu uzbudināts, bet nodarboties ar seksu nevēlos. Vai esmu aseksuālis?

Aseksuāļi ir cilvēki, kas neizjūt seksuālo vēlmi. Aseksualitāte nozīmē, ka tu neizjūti seksuālo vēlmi pret citiem cilvēkiem nevis to, ka aktīvi nenodarbojies ar seksu. Aseksuāļi neuzbudinās, vairums aseksuāļu jūtas pilnīgi komfortabli, ja nepiedzīvo nekādu seksuālo kontaktu viņu dzīves laikā. 

 

Ja tu esi seksuāla persona, kas izvēlas nenodarboties ar seksu, to sauc par celibātu. 

 

Ir daudzi iemesli, kāpēc cilvēki izlemj dzīvot celibātā. Tie varētu būt reliģiozi vai morāli iemesli, viņiem varētu nepatikt sekss kā tāds, viņi domā, ka seksam ir jābūt tikai starp cilvēkiem, kuriem ir ilgstošas un nopietnas attiecības. Starpība starp aseksualitāti un celibātu ir tāda, ka aseksualitāte nav izvēle. Aseksuāli cilvēki var nodarboties ar seksu un palikt aseksuāli.

 

Uztraucos, ka esmu šāds, un distancējos no cilvēkiem, lai netiktu sāpināts. Kā lai droši zinu, ka esmu aseksuālis?

Tikai tu vari zināt, vai esi aseksuālis vai neesi. Vai izjūti seksuālu pievilkšanos pret citiem cilvēkiem? Vai tu izvēlies nomaskēt savas vēlmes, vai seksuālas vēlmes nemaz neizjūti? Ir cilvēki, kuri gan apzināti, gan neapzināti izvairās no seksualitātes, jo vņi vēlas izvairīties, piemēram, no tuvības. Šādi jautājumi nevar tikt atrisināti, izvairoties no seksualitātes. Aseksuāli cilvēki risina tādas pat attiecību problēmas kā jebkurš cits. 

 

Raksta tapšanā izmantota informācija no www.asexuality.org

Saistītie raksti