Kļūt par tēvu sirmā vecumā – vai tas rada risku mazulim?

Mūsdienās ierasts, ka par tēviem vīrieši kļūst arī pavisam sirmā vecumā. Taču – vai un kā tas ietekmē grūtniecību un bērna veselību?
Kļūšana par tēvu vecāka gadagājuma vīriešiem ir saistīta ar risku.

FOTO: Shutterstock.com

Kļūšana par tēvu vecāka gadagājuma vīriešiem ir saistīta ar risku.

Visaptverošu pārskatu par tēvu vecuma ietekmi uz auglību, grūtniecības problēmām un bērnu veselību pērn decembrī publicēja Jūtas Universitātes un citu institūciju pētnieki. Šis pētījums ir nozīmīgs, jo līdz šim lielākā daļa pētījumu vērsti uz sievietes vecuma ietekmi.

Pierādījumi liecina, ka 40 un 50 gadus vecu vīriešu sperma ir zemākas kvalitātes. Tas nozīmē, ka tēvu vecums ir cieši saistīts ne tikai ar augstu neauglības, bet arī grūtniecības zaudēšanas risku pēc dabiskas ieņemšanas, raksta pētnieki. 

Vairāki pētījumi liecina, ka gadījumā, ja vīrietis ir vecāks, tas ievērojami palielina spontānā aborta risku.

Tāpat bērnam pastāv augstāks slimību risks pēc piedzimšanas. "Lielāks tēva, tāpat kā mātes, vecums ir saistīts ar sliktu ietekmi uz pēcnācēju veselību," apgalvo Jūtas pētnieki.

Reklāma
Reklāma

Stenfordas universitātes pētnieki, piemēram, atklāja, ka jaundzimušajiem, kuriem gados vecāki tēvi, ir paaugstināts zema dzimšanas svara un krampju risks. Palielina risku saslimt ar vēzi, kā arī ar iedzimtus sirds defektus.

Saistītie raksti