Kritiski svarīga vajadzība mammai – vienatne! Kā to organizēt aizņemtajā ikdienā?

Vajadzība pēc vienatnes ir kritiski svarīga mentālajai veselībai. Tas ir īpaši svarīgi jaunajām māmiņām, kuru ikdiena bieži paiet, citu vajadzības liekot virs savām. Telpa, kurā mamma var būt viena un veltīt laiku sev, ir nevis greznība, bet pamatvajadzība, kas ietekmē visas ģimenes labbūtību. Kā mammai nodrošināt sev iespēju atpūsties un uzlādēties mājās, ieteikumos dalās "Merks mājas" interjera dizaina projektu vadītāja Madara Lapiņa un divu bērnu mamma, dzīvesstila konsultante Dana Gulbe jeb "Dana ar kasti".
Vajadzība pēc vienatnes ir kritiski svarīga mentālajai veselībai.

FOTO: Shutterstock.com

Vajadzība pēc vienatnes ir kritiski svarīga mentālajai veselībai.

Mammas atpūtas telpa mājās

Neatkarīgi no tā, kādi ir apstākļi, vienmēr ir iespējams atrast telpu mājoklī, kuru iekārtot tikai mammas lietošanai. Kādai tas būs mājīgi iekārtots kabinets vai skaisti iekārtots plaukts vannas istabā, kas var radīt īpašu vietu vai sajūtu, kur pabūt vienatnē un atpūsties. Kādai ta būs viesistaba, kā mammasatpūtas zona. Tā var būt zona, kurā atrodas atpūtas krēsls, tas var būt galds pie loga vai vingrošanas paklājiņš. Mammas telpa nav tāda, kurā neviens cits nedrīkst ienākt un lietot, tomēr ģimenē ir jāvienojas, ka tā ir vieta, kur mamma var pabūt viena un viņu tad traucēt nedrīkst.
 

Zonas ar līdz galam neizmantotu potenciālu

Iedzīvotāji nereti saskaras ar stereotipu, kas saistīts ārtelpu zonu – terases vai balkona iekārtošanu. Kādēļ ieguldīt to labiekārtošanā, ja iespējams izmantot vien tikai pāris mēnešus gadā? Realitāte ir pavisam cita – iekārtojot skaistu un funkcionālu ārtelpu zonu, iespējams iegūt papildu telpu vismaz uz sešiem mēnešiem gadā. Tāpat Latvijā novērojams, ka lodžijas nav pietiekami augstu novērtētas kaut gan tā būtu jāuzskata par papildu telpu dzīvoklī, kas izmantojama teju visa gada garumā. Kāds to izmanto kā atpūtas vai vingrošanas zonu, kāds kā vietu, kur audzēt vasaras un rudens dabas veltes – iespējas ir dažādas.
 

Vieta sev var būt arī kā īpaša zona

Ja mājās mammai nav pieejama atsevišķa telpa, tad var padomāt par īpaši iekārtotu zonu vai ērtu mēbeli. Visticamāk nekad nebūs tā, ka apkārt nav darbu, ko darīt, tāpēc labi, ja izvēlētā mēbele iekārtotajā atpūtas zonā – galds vai klubkrēsls, tiek izvēlēts kā mammas atpūtas zona un pret pārējo telpu tiek pagrezta mugura. Turklāt, mammas vietu ieteicams iekārtot skaistu un aicinošu. Tas varētu būt kāds interjera priekšmets – glezna, spogulis vai jebkāds cits elements, kas būtu vizuāli baudāms un ļautu atpūsties no ikdienas rutīnas. Ja tomēr ir izaicinoši pašu spēkiem atrast un ierīkot vietu sev, tad
ieteicams piesaistīt profesionāli, kurš palīdzēs ar mājvietas iekārtošanu, lai tā būtu ne vien ērta un praktiska, bet arī vizuāli pievilcīga.
 

Jo lielāka slodze – jo vairāk laika sev

Kaut tas var šķist izaicinoši, rūpēm par sevi jābūt regulārām un sistemātiskām, un ar reizi mēnesī visticamāk nepietiks. Ir teiciens – meditējiet katru dienu 20 minūtes. Savukārt, ja esat īpaši aizņemti un steidzīgi, tad meditējiet stundu. Tas pats sakāms par laiku sev. Jo lielāka slodze ikdienā ar bērniem un mājas pienākumiem, jo biežāk un ilgāk jāatrod iespēja būt vienai un atjaunot resursus. To var darīt arī izejot piemājas pastaigā vai dodoties izbraucienā ar velosipēdu. Tāpat, lai veltītu vairāk laika sev un ģimenei, nav jābaidās izmantot dažādu servisu sniegtos pakalpojumus, kas var palīdzēt ar mājas
uzkopšanas darbiem. Mūsdienās tie kļuvuši daudz pieejamāki, kā arī izmaksas ir adekvātas attiecībā pret saņemto rezultātu, komfortu un ietaupīto laiku.
 

Reklāma
Reklāma

Atcerēties par kvalitatīvu atpūtu

Kad vieta ir izvēlēta un ģimene ir vienojusies par laiku, mammas uzdevums ir izlemt, ko viņa vēlas darīt. Kaut arī ir vilinoši pavadīt laiku telefonā, visbiežāk tas nesniegs cerēto atpūtu, īpaši, ja tie bijuši sociālie tīkli. Tāpēc drīzāk būtu vērts padomāt par kādu rokdarbu, grāmatu, podkāsta vai audiogrāmatas klausīšanos vai vingrošanu, kas tiek veikta vizuāli patīkamā un ērtā telpā. 

 

Svarīgi, ka nodarbe saistās ar atpūtu, prieku, patiku, nevis pienākumu vai vēl kādu uzdevumu, kas jāpaveic. Iedvesmu var smelties arī no somiem, kuri jau septīto gadu pēc kārtas atzīta par laimīgāko nāciju pasaulē. Kā viņiem tas izdodas? Tiek uzskatīts, ka viens no viņu laimes avotiem ir dabas tuvums. Lai nokļūtu līdz tuvākajam parkam vai mežam – jāmēro vien nepilna 10 minūšu gara pastaiga. Ņemot vērā Somijas piemēru, arī jauno dzīvojamo namu attīstītāji domā par iedzīvotāju vajadzībām un zaļās vides
pieejamību mājvietas tuvumā. Tiek radīta dabas un pilsētvides harmonija, lai ikvienam iedzīvotājam tuvu dzīvesvietai atrastos kāds no tuvākajiem pilsētas parkiem vai mežs, kurā baudīt mieru un kvalitatīvu atpūtu.
 

Savukārt, lai sajustu kaut nelielu dabas tuvumu mājoklī, ieteicams iegādāties istabas augus. Tie ne tikai izdaiļos mājokli, bet veicinās arī harmoniju un mieru. Lai augi vienmēr izskatītos lieliski un dinamiskajā dzīves ritmā nebūtu jāsatraucas par to kopšanu, ieteicams izmantot telpaugu apkopes servisu. Tur stradājošie speciālisti parūpēsies par istabas augu laistīšanu, mēslošanu, mazgāšanu, kā arī pārstādīšanu.

Saistītie raksti