Modes māksliniece un mamma Ilze Patmalniece: "Mammas, beidziet kritizēt savas meitas!"

"Esmu strādājusi arī ar sievietēm, kuras ir neapmierinātas ar savu izskatu, un tam pamatā visbiežāk ir mātes. Tāpēc es aicinu visas mīļās meitenes, sievietes, kuras audzina meitas – beidziet kritizēt savus bērnus!" pauda modes māksliniece, mamma un vecmāmiņa Ilze Patmalniece vecāku organizācijas "Mammamuntetiem.lv" rīkotajā ikgadējā Mammu sapulcē.
a māte visu laiku ievēro diētas vai, skatoties spogulī, saka – kāda es esmu resna, šādi meitai tiek veidots priekštats, ka resnums ir slikts, Mammu sapulcē teic modes māksliniece Ilze Patmalniece, kura ir arī vecmāmiņa.

FOTO: Artūrs Ķipsts

"a māte visu laiku ievēro diētas vai, skatoties spogulī, saka – kāda es esmu resna, šādi meitai tiek veidots priekštats, ka resnums ir slikts," "Mammu sapulcē" teic modes māksliniece Ilze Patmalniece, kura ir arī vecmāmiņa.

Tuvojoties Mātes dienai, vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" aktualizē tematu: kā jūtas mamma Latvijā? Lai noskaidrotu atbildes, ir veikta mammu aptauja*, un viens no jautājumiem bija: vai tu esi apmierināta ar savu ārējo izskatu? Tikai 10 % mammu uz šo jautājumu atbild ar pārliecinošu jā. Turpretī ar pārliecinošu nē atbild pat 54 %!  "Šie rādītāji ir skumīgi,” saka vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. 

 

Skaties “Mammu sapulci 2023”!

 

 

Arī Mammu sapulcē šis temats izsauca gana spraigas diskusijas. Ilze Patmalniece uzsvēra, ka 

 

tieši māte ir tā, kas iesēj to sēklu, kāpēc meitene izaug ar augstu pašapziņu vai gluži pretēji, dažādu kompleksu nomākta: 

 

“Un bieži vien tā ir izteikta kāda neapdomāta frāze, ko māte pasaka savai meitai, piemēram, par resnām kājām. Vai arī tas ir stāsts par attieksmi mammai pašai pret sevi – ja māte visu laiku ievēro diētas vai, skatoties spogulī, saka – kāda es esmu resna, šādi meitai tiek veidots priekštats, ka resnums ir slikts.”

 

"Mammu sapulce 2023" bildēs

Reklāma
Reklāma

 

Sarunbiedrs teikto papildināja aktrise Ieva Florence, atklājot savas mammas stāstu kā apliecinājumu Ilzes teiktajam: “Šie aptaujas dati mani nepārsteidz, jo es zinu savas mammas un manas omītes stāstu. Kā manu mammu kritizēja. Man tiešām šķiet, ka mana mamma ir ļoti skaista. Viņai ir tiks aksiti mati, viņa tā par sevi rūpējas, es tiešām priecājos, bet mana mamma nekad nejūtas labi ar to.”

 

Ieva arī pauda, ka mammas piemērs viņai palīdz labāk justies, jo “es jau zinu, ka man tas ir zemapziņā ieaudzināts, ka man mani ideāli pret sevi ir super augsti, tāpēc saprotu, ka man ir jāstrādā ar sevi”. 

 

“Mammamuntetiem.lv” mammu sapulci atbalsta Labklājības ministrija. 

 

Par godu Mātes dienai sestdien, 13. maijā, Rīgā, kultūras un izklaides centrā “Hanzas perons”, vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” rīko Mātes dienas festivālu – atpūtas un iedvesmas pasākumu, ko māmiņas no visas Latvijas un neatkarīgi no vecuma var apmeklēt bez maksas.

 

 

*Mammu aptauju “Kāpēc mammas pārstrādājas?” veica vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, 2023. gada maijā, piedalījušās 774 respondentes.

Saistītie raksti