“Vecākiem bieži vien liekas, ka nerunājot par seksu, tas viņu bērnam nebūs,'' par novecojušiem priekšstatiem stāsta ginekoloģe

Bieži vien jaunas meitenes un viņu mammas mēdz domāt, ka ginekoloģisko spirāli var lietot tikai dzemdējošas sievietes. Taču ginekoloģe Natālija Bērza intervijā portālam Jauns.lv akcentēja, ka tas ir nepareizs priekšstats, kas balstīts novecojušā informācijā. Tāpat vecāki mēdz domāt, ka, nerunājot ar bērniem par seksu, tā viņiem nebūs. Ir muļķīgi aizliegt bērniem palikt pa nakti ārpus mājas, baidoties, ka viņiem būs sekss.
Ginekoloģe Natālija Bērza.

FOTO: Publicitātes foto

Ginekoloģe Natālija Bērza.

Viņa pastāstīja, ka viens no lielākajiem meiteņu un viņu vecāku mītiem ir tāds, ka ginekoloģisko spirāli var likt tikai dzemdējošas sievietes. “No kurienes tas mīts reāli radies? Tas radies no “experts opinion” (no angļu valodas – ekspertu viedoklis), kas bija 80. un 90.gados. [Mūsdienās] tas jau sen nav aktuāls.”

Ārste skaidroja, ka agrāk medicīnā balstījās uz ekspertu viedokļiem. Tā bija arī pagājušā gadsimta 80. un 90.gados. “Tas nozīmēja, ka kāds gudrs eksperts pateica, ka tā vajag vai nevajag, un mēs viņa viedoklim uzticējāmies. Šobrīd medicīna ir mainījusies un pārgājusi uz “evidence-based” (no angļu valodas – uz pierādījumiem balstīta) principa. Mēs pierādām to, vai kaut kas strādā, vai nestrādā, balstoties uz pētījumiem.

Kāpēc mēs [toreiz] nelikām spirāles nedzemdējošām sievietēm? Agrāk bija bailes par iegurņa iekaisuma risku. Šobrīd šī blakus parādība pastāv, bet tā ir ļoti, ļoti mikroskopiski maza. Tā vairs nav tik ļoti jāņem vērā.

 

Grūti diagnosticēt STS

Otra lieta: agrāk mums bija ļoti lielas diagnostiskās grūtības ar seksuāli transmisīvām saslimšanām (STS), jo tās bija ļoti grūti pierādīt ar agrāko laiku konservatīvajām metodēm.” Bet šobrīd STS pierādīšana ir daudz vienkāršāka un vieglāka.

Līdz ar to iespējams samazināt iegurņa iekaisuma risku, viegli nosakot pacientēm STS un ārstējot tās.        

 

Aicina nenodot bērniem vecu informāciju

Ārste atgādināja, ka par seksualitātes un kontracepcijas jautājumiem būtu jāizglītojas arī vecākiem. Mammas un tēti nedrīkstētu nodot saviem bērniem vecu un nepareizu informāciju.

“Bieži vien, kad mums ir saruna ar 17 vai 18 gadus vecu meiteni, kas nāk kopā ar savu mammu, lai ar mani runātu par kontracepciju (viņai ir draugs un stabilas attiecības), mamma arī norāda uz informāciju par neauglību un spirālēm.”

Tad Bērza izskaidro jaunāko zinātnisko informāciju par kontracepciju, un mamma parasti labprāt piekrīt spirāles izmantošanai.

 

Aicina iet pie ginekologa kopā ar mammu

Bieži vien meitenes pie ginekologa atnāk vienas pašas bez vecākiem, skaidrojot, ka mamma iebilst pret kaut ko, piemēram, spirāles vai hormonālās kontracepcijas lietošanu. Tad ārste aicina meitenes paņemt līdzi mammu, lai viņai labāk izskaidrotu jaunāko informāciju. Mediķe mudina: “Es parunāšos ar tavu mammu un tevi!”

Reklāma
Reklāma

Protams, tas ir iespējams tikai tajā brīdī, kad mamma zina un ir pieņēmusi, ka viņas meitai (arī nepilngadīgai) ir sekss. “Vecākiem bieži vien liekas, ka nerunājot par seksu, tas viņu bērnam nebūs.

 

Arī pa dienu iespējams sekss

Vissmieklīgākais arguments man likās, ka vecāki neļauj meitai palikt pa nakti kaut kur [ārpus mājām], jo tad viņai būs sekss. Tad es parasti mammai prasu: “Bet vai pa dienu seksa nav? Vai pa dienu vai no rīta sekss nav iespējams? Vai tas iespējams tikai pa nakti?””

Tajā brīdī vecākiem vairs nav, ko teikt. “Viņi paliek uz pauzes. Es saku: “Jūs nevarat bērnu aizsargāt no tā, ka viņš nodarbosies ar seksu vai nē. Jūsu uzdevums ir informēt bērnu, kā to darīt pareizi un cienot savu ķermeni.””

 

Ja mamma ir pārņemta ar meitas veselību

Ir ļoti labi, ja meitene var doties pie ginekologa kopā ar savu mammu, bet dažkārt gadās, ka mamma ir pārāk aizbildnieciska un iejaucas vizītes norisē un pat atbild uz jautājumiem meitenes vietā. Tad Bērza palūdz mammu iziet ārā un turpina strādāt tikai ar meiteni.

No bērna 14 gadu vecuma ārste var palūgt izmeklēt meiteni bez vecāku klātbūtnes, ja meitene to nevēlas. Vienlaikus viņa atturas pārmest mammām pārāk lielas rūpes par bērnu veselību, īpaši tad, ja tā ir mammas vienīgā meita. “Viņa jau vēlas tikai labāko. Protams, ir cits jautājums, vai tas nāks par labu vai sliktu. To mēs uzzināsim tikai vēlāk.”

 

Tas ir tavs vai mammas telefona numurs?

Lai nebūtu kāzusi, paziņojot jaunietēm par analīžu rezultātiem, daktere vizītēs vienmēr pārjautā, vai meitene atstājusi savu vai vecāku telefona numuru. “Es vienmēr pārjautāju, vai tas numurs ir viņas vai mammas, lai nav tā, ka es zvanu un saku, ka jānāk pie ginekologa, jo analīzēs kaut kas ir atrasts, bet atbild mamma.”

Tāpat ārste vienmēr pārjautā meitenēm, par kuriem jautājumiem viņas grib runāt vecāku klātbūtnē un par kuriem - negrib.

Saistītie raksti