Topošais tētis: "“Negribu piedalīties dzemdībās”

“Labdien! Mēs ar draudzeni gaidām pirmo bērniņu. Nesen runājām, vai man vajag piedalīties dzemdībās. Uzreiz teicu, ka negribu. Pēc dažām dienām draudzene arī saka, ka nevēlas, lai esmu dzemdībās, bet man šķiet, ka tā viņa atbild, jo es paudu nevēlēšanos. Tagad nevaru saprast, kā labāk darīt. Ja jau viņa patiesībā grib, lai esmu dzemdībās, es jau varētu braukt… Raitis”
Topošais tētis: “Negribu piedalīties dzemdībās”

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Jana Biezā, dūla un zīdīšanas konsultante


Sveiks, Raiti! Vispirms vēlos sveikt tevi kā topošo tēti! Jāteic, tas ir tik empātiski, ka spēj “atšifrēt” partneres teikto un aizdomājies, vai viņas teiktais nav vienkārši pretreakcija tevis paustajam. Tas ir ļoti mīļi un pat cēli no tavas puses, ka par spīti tam, ka nevēlies doties uz dzemdībām, partneres labsajūtas labad tomēr esi gatavs to darīt. Tas ir atbildīgi un drosmīgi no tavas puses. 
 

Reklāma
Reklāma

Tu jautā, kā labāk darīt. Varu tev atbildēt, ka ir kāds veids, kā noskaidrot, ko partnere patiesi vēlas, un kā varat nonākt pie kompromisa, kas der jums abiem. Šis veids ir saruna! Jā, tieši tik vienkārši – iedrošinu tevi uz atklātu sarunu ar savu partneri, kuras laikā esi drosmīgs un pajautā: “Mīļā, vai tev būtu svarīgi, ka esmu tev blakus, kad dzims mūsu bērniņš? Saki droši! Svarīgāk par manām bailēm no došanās uz dzemdībām ir zināt tavu patieso vēlmi!” 

Ja partnere atbild apstiprinoši un atzīst, ka tomēr vēlas tavu klātbūtni, lūdzu, izrunā ar partneri visas savas bažas, kā arī noskaidro, ko tieši viņa no tevis sagaida dzemdībās. Ja partnere tomēr paliek pie sava: “Nē, es tiešām nevēlos”, vari pajautāt, vai viņa vēlas padalīties ar savām izjūtām, kāpēc tāds ir viņas lēmums, kā arī vari paust viņai, ka, neraugoties uz bailēm no būšanas dzemdībās, esi gatavs tām pārkāpt pāri, lai partnerei būtu labāk! Runājiet par savām izjūtām, ne tikai darbību!