Bērnu foto internetā – ko var publicēt, bet ko labāk nē?

No pilnīga nolieguma līdz atbruņojošai atklātībai – cilvēku viedokļi par bērnu foto publicēšanu internetā ir tik dažādi. Norvēģu psiholoģe un ģimenes terapeite Hedviga Montgomerija savā grāmatā “Brīnumu laiks” apskata tik aktuālo jautājumu – ko no savas bērna ikdiena var publicēt internetā, bet ar ko labāk nedalīties.
Pilnībai atturībai no bērnu foto publicēšanas internetā nav pamata, uzskata Hedviga Montgomerija, norvēģu psiholoģe un ģimenes terapeite.

FOTO: Shutterstock.com

Pilnībai atturībai no bērnu foto publicēšanas internetā nav pamata, uzskata Hedviga Montgomerija, norvēģu psiholoģe un ģimenes terapeite.

 

 

Insta-mammas vai vienkārši aktīvas māmiņas, kas dalās ar savu bērnu ikdienu internetā, vairs nav retums. Tomēr kā atrast to labāko zelta vidusceļu šajā tik sensitīvajā jautājumā – bērnu foto un video publicēšana internetā? Speciāliste norāda – dalīties ar saviem tuvākajiem ir jauki un lieliski, taču, kā jau daudzās lietas, arī te ir nepieciešamas zināmas robežas, tā izrādot cieņu gan sev, gan arī bērnam. 

 

Ņem vērā, ka sociālajos medijos labāk dalīties aiz prieka, nevis aiz izmisuma. Tam, kas tur ievietots, jābūt patiesam un visiem, kuri ar to ir saistīti, ir jāspēj mierīgi dzīvot tālāk. Atceries – publicējot foto ar sava bērna spēcīgam emocijām vai notikumu, tu novirzi uzmanību, kas būtu jāvelta vistuvākajam, uz tālākiem paziņām.

                                                       

To labāk atstāj pie sevis:

Reklāma
Reklāma
  • Materiāli ar bērniem, kurus ir pārņēmušas spēcīgas emocijas – bēdas, dusmas, aizvainojums. Šādās situācijā neuzņem foto, bet gan izrādi tuvību bērnam
  • Bērnus, kas dara ko tādu, par ko paaugoties, viņi jutīsies neērti
  • Attēlus, kurus var seksualizēt. Lai cik mīļi un bērnišķīgi tie šķistu, tādus attēlus var pārprast un izmantot ļaunprātīgi.

 

 

To publicēt ir pieļaujams:

  • Kopīgas aktivitātes un to iznākums
  • Plāni ar lūgumu pēc padoma – kur labāk paēst, ko apskatīt u.tml.
  • Savu noskaņojumu pēc tam, kad bērni ir apguldīti
  • Svarīgi sasniegumi bērna dzīvē. Šiem ierakstiem vēlams ierobežot pieeju, lai tie būtu redzami tikai pašiem tuvākajiem.

 

No grāmatas: “Brīnumu laiks”, autore Hedviga Montgomerija

Izdevējs: Zvaigzne ABC

Saistītie raksti