Psihologi un šķiršanās advokāti iesaka 10 jautājumus, kurus ir vērts uzdot jau pirmajā randiņā

Laulību šķiršanas advokāti un ģimenes psihologi ir zinošākie eksperti, kas visprecīzāk var pastāstīt par tām kataklizmām un kļūdām attiecībās, kas beigu beigās noved pāri pie šķiršanās. Brīdinošie "sarkanie karodziņi" ir atpazīstami jau pašā attiecību sākumā. 

Scenārijs pirmajam randiņam gandrīz gatavs – uzdod šos jautājumus un iepazīsti otru labāk.

FOTO: Shutterstock.com

Scenārijs pirmajam randiņam gandrīz gatavs – uzdod šos jautājumus un iepazīsti otru labāk.

Dažus jautājumus der uzdot jau pirmajā randiņā, lai netērētu ne savu, ne otra cilvēka laiku un nervus, ja izrādās, ka vērtības un uzskati nesakrīt šajos ļoti svarīgajos jautājumos.

 

Vai tu esi precējies? 

Iespējams, kādam tas šķiet pārāk personisks jautājums, bet faktiski tas ir pirmais, kas jānoskaidro, uzsākot jaunas attiecības. Pievērs uzmanību tam, kā otrs cilvēks atbild uz šo jautājumu. Ja atbilde ir "Mēs esam pašķīrušies", "Mēs drīz šķirsimies" vai arī "Mums ir sarežģītas attiecības", tad tas nenozīmē to pašu, ko atbilde – "Es esmu brīvs".  Ja mērķis ir nopietnas attiecības, šī atbilde ir izšķiroša.


Vai tu klāj no rītiem gultu? 

Kas tas par jautājumu? Attiecību psiholoģe Danielle Keplere iesaka šādu jautājumu uzdot tāpēc, lai noskaidrotu, kāda dzīvesveida piekritējs ir otra pusīte. Kas viņam ir prioritāte – kārtība un tīrība apkārtējā vidē vai laiks sev? Vai viņš dzīvo "lēno dzīvi", nepiešķirot lielu nozīmi perfektai lietu kārtībai sev apkārt, vai ir strukturēta dzīvesveida piekritējs. Šie jautājumu ir gan tēma tālākai sarunai, gan arī labāk ļauj iepazīt otra cilvēka dzīves prioritātes. 

 

Pirms veikt pirkumu, tu lasi atsauksmes vai paļaujies uz intuīciju? 

Šāda tipa jautājums palīdz saprast, vai tev pretī ir racionāls cilvēks, vai tāds, kas vairāk paļaujas uz intuīciju, sajūtām. Daži cilvēki nevar nopirkt zobu suku, nelasot simtiem atsauksmju, savukārt citi var doties atvaļinājumā un rezervēt viesnīcu, neizlasot nevienu atsauksmi. Ja jūs abi piederat pie dažādiem tipiem un tava randiņa biedra uzvedība tevi kaitina, ir vērts apdomāt, vai varēsiet sadzīvot.

 

Kuras īpašības tevi tracina visvairāk?

Pirmajā randiņā un attiecību pirmajos mēnešos cilvēki cenšas sevi parādīt vislabākajā gaismā. Tas notiek dabiski, bez mērķa kādu īpaši piemānīt. Tomēr var uzdot jautājumus, kas palīdz noskaidrot partnera specifiskās īpašības, uzskata psihologs Raiens Novs. "Ja tavs partneris uzsver, ka viņam īpaši svarīga ir kārtība, bet tu esi nekārtīgs un haotisks pēc savas būtības, vai arī ja viens mīl klusu atpūtu pie dabas, bet otrs ir ballīšu zvērs, tad šī ir zona, kurā iespējami spīvi un neatrisināmi konflikti."

Reklāma
Reklāma


Cik bieži tu satiecies ar saviem tuviniekiem un vecākiem? 

To, cik bieži otra puse tiekas un runājas ar vecākiem un kā rūpējas par cilvēkiem, kas no viņa ir atkarīgi, piemēram, bērniem, spēlē lomu pāra attiecībās. Laulības šķiršanas advokāte Karla Donelija apstiprina, ka ir precēti cilvēki, kas joprojām par prioritāti uzskata savu vecāku un radinieku vajadzības. Ja tās tiek liktas augstāk par dzīvesbiedra interesēm, laulībai nav gaidāms ilgs mūžs. Un otra galējība – nerūpēšanās par ģimenes locekļiem nav labākā zīme. Sliktas attiecības ar vecākiem var būt neirožu un depresīva garastāvokļa iemesls . Šādi cilvēki var būt nespējīgi veidot ilgstošas attiecības un, iespējams, nezina, kā panākt kompromisu.


Kāds ir tavs viedoklis par abortiem?

Jā, tu pareizi izlasīji. Un nevis, kur tu strādā un cik pelni. Psihologs Dens Erielijs aprakstīja kādu savu eksperimentu, kurā piedalījās jauniešu grupa. Visiem bija tiesības uzdot neērtus jautājumus, izvairoties no tādiem banāliem jautājumiem kā laiks vai darbs. Pārvarot sākotnējo mulsumu, šādi jautājumi beigās palīdzēja cilvēkiem atslābināties, dalīties ar saviem viedokļiem, personiskām domām un piedzīvot plašu emociju klāstu. Šādas tikšanās paliek atmiņā daudz labāk nekā garlaicīga izvaicāšana par darbu. Turklāt tas ir labs klausīšanās treniņš. 


Kāds bija tavs sliktākais randiņš? 

Ir vērts uzdot šādu jautājumu, lai saprastu, vai esošais randiņš ir pietiekami labs. Tas ir arī labs tests, lai sajustu, cik brīvi ar tevi jūtas otrs un va viņš ir gatavs pastāstīt kaut ko personisku.


Kā beidzās tavas pēdējās attiecības? 

Šis patiešām ir svarīgs jautājums, lai saprastu šķiršanās iemeslus. Tas palīdzēs arī saprast, vai cilvēks spēj pārdomāt un analizēt situāciju, izdarīt pareizus secinājumus, mācīties no savām kļūdām. Vai arī viņš tiecas vainot citus un nevar atzīt, ka arī pats ir pieļāvis kļūmes. Tas norāda uz personības brieduma stāvokli.


Ja tu loterijā vinnētu miljonu, kā tu to tērētu? 

Ģimenes psiholoģe Žanija Ingrama uzskata, ka šis jautājums palīdz atklāt cilvēka vērtību sistēmu un saprast, vai viņi ir egocentriski vai dāsni un rūpīgi. Viens atbildēs, ka nopirktu sev smalku auto un lielu māju, bet cits aizvedīs ceļojumā mammu vai ieguldīs daļu naudas labdarībā. Savā ziņā tas ir pirmais priekšstats par to, kā jūs varētu plānot savu kopīgo budžetu, ja attiecības tiks tik tālu. 


Kādas tu iedomājies savas vecumdienas? 

Drīkst fantazēt! Tomēr tas palīdz atklāt cilvēka dzīves prioritātes. Kad mēs runājam par to, ko tagad darām (piemēram, “Tas ir mans pēdējais gads skolā” vai “Es strādāju par sekretāri”), tas nepaskaidro, par ko mēs sapņojam un uz ko tiecamies. 

Saistītie raksti