Simtiem laulību izglābušais psihologs: "Neuzticībai ir dziļas psiholoģiskas saknes"

Mirklis, kad uzzini – tevi ir nodevis pats tuvākais cilvēks, kuru mīlēji un no sirds uzticējies, ir viens no smagākajiem triecieniem. Pirmajā brīdī var šķist, ka dzīve beigusies – vismaz kopā ar šo cilvēku jau nu noteikti. 

Ja jums neizdodas savam partnerim no sirds piedot neuzticību, vieglākais ceļš ir domāt, ka ir jāšķiras.

FOTO: Shutterstock.com

Ja jums neizdodas savam partnerim no sirds piedot neuzticību, vieglākais ceļš ir domāt, ka ir jāšķiras.

Taču šķiršanās un aizbēgšana no problēmām ir vieglākais ceļš. Daudz vērtīgāk ir saprast, kāpēc tā noticis, un kopā tikt pāri attiecību krīzei. Laulību konsultantam Māršalam ir labas ziņas tiem krāpējiem un piekrāptajiem, kuri vēlas glābt savas attiecības.

 

Endrjū Māršals (Andrew G. Marshall) ir populārākais laulību konsultants Lielbritānijā. Viņš, balstoties savā vairāk nekā 30 gadu ilgajā darba pieredzē, uzrakstījis vairākas par bestselleriem kļuvušas grāmatas un karjeras laikā izglābis no krīzes simtiem laulību. No jauna iemīlēt vienam otru Māršals iemācījis pat tos, kuru laulība ir piedzīvojusi pašas sāpīgākās neuzticības formas.

 

“Ja jums neizdodas savam partnerim no sirds piedot neuzticību, vieglākais ceļš ir domāt, ka ir jāšķiras. Taču es, 30 gadus strādājot ar attiecību krīzes piemeklētiem pāriem, varu jums sniegt mazliet cerību.

 

Manuprāt, mūsdienās kļūt neuzticīgam ir daudz vieglāk nekā agrāk. Savukārt atgūšanās pēc tās ir daudz, daudz grūtāka.

 

Nedomājiet, ka tikai tāpēc vien, ka partneris jums bijis neuzticīgs, ar jūsu laulību kaut kas pašā dziļākajā būtībā ir slikti. Ne vienmēr. To var sakārtot, tikai vajadzēs īpašas zināšanas un vēlēšanos tikt pāri šai barjerai,” savā grāmatā “Es nespēju tikt pāri sava partnera neuzticībai” („I Can't Get Over My Partner's Affair“) apgalvo psihologs.

 

Lūk, šajā grāmatā aprakstītie Māršala ieteikumi, kā pārvarēt pat smagākās attiecību krīzes:

  • Varētu šķist: ja kāds ir pieķerts neuzticībā, tad viņam vajadzētu atzīties un savam dzīvesbiedram atklāt visu patiesību. Varētu šķist, ka krāpējam jau vajadzētu zināt, vai viņš joprojām vēlas glābt savas attiecības vai vairs jau ne.
  • Varētu šķist, ka šim cilvēkam vajadzētu prast izskaidrot, kāpēc viņš nolēmis krāpt savu partneri. Un, ja viņš nolēmis glābt attiecības, tad patiešām par tām arī cīnīsies.
  • Tomēr lielākajai daļai pāru šis atgūšanās ceļš pēc krāpšanas var nebūt gluds un vienkāršs. Un dažkārt tas turpinās daudz ilgāk, nekā varētu domāt. Reizēm cilvēks, juzdamies vainīgs par savu sānsoli, apzvēr darīt visu, kas ir viņa spēkos, taču jau nākamajā dienā visu sabojā.
  • Dažkārt piekrāptā puse mokās starp sirdssāpēm, pretrunām, vēlmi glābt attiecības un vienlaikus nemieru un neuzticēšanos, kas tagad radusies. Reizēm krāpšana nemaz nav tik milzīga (vienas nakts sakars, seksa pakalpojumu pirkšana vai sānsolis ar sava partnera (-es) draugu vai draudzeni), taču pāra atgūšanās pēc tās ir neiedomājami grūta.
  • “Ticiet man, esmu redzējis, cik lielas problēmas var rasties laulībā. Kāda paciente vērsās pie manis pēc tam, kad astotajā grūtniecības mēnesī uzzināja, ka vīram bijuši neskaitāmi vienas nakts romāni ar internetā satiktām sievietēm un viņš ir atkarīgs no seksčata lapām.
  • Esmu saglābis laulību vīrietim, kurš izdzirdēja, ka viņa sieva nodarbojas ar seksu pa telefonu.
  • Esmu palīdzējis arī sievietei, kura uzzināja, ka viņas vīram, veiksmīgam uzņēmējam, katrā valstī ir pa sievietei, pie kurām viņš brauca komandējumos. Savu romānu dēļ šis vīrietis nevarēja ierasties uz sava dēla augstskolas izlaidumu un vairākām viņa dzimšanas dienām...

 

Un šie nav stāsti no TV ekrāniem. Tie ir pavisam parasti pāri, kādus sastopam ik dienu.

Manuprāt, mūsdienās kļūt neuzticīgam ir daudz vieglāk nekā agrāk. Savukārt atgūšanās pēc tās ir daudz, daudz grūtāka.

 

Uzskatu, ka neuzticības “uzplaukuma” fenomenam mūsdienās ir trīs galvenie iemesli:

  • Pirmais – internets.
    Ir neskaitāmi daudz lapu, kas eksistē tikai tāpēc, lai sniegtu “viegli pieejamu” seksu. Agrāk dzīvesbiedra krāpšana ar vairākiem partneriem bija salīdzinoši reta parādība, taču tagad tā tapusi teju par normu. Un kur tad vēl slēptās seksuālās fantāzijas, kuras ar interneta starpniecību var brīvi piepildīt?
  • Taču ir arī psiholoģiski dziļāki cēloņi neuzticībai. Bieži vien pie manis atnāk teju uz šķiršanās sliekšņa stāvoši pāri, kuriem problēmas un psiholoģiskas traumas ir jau no bērnības vai arī kuri auguši ne īpaši labvēlīgās ģimenēs.
  • Trešais neuzticības iemesls ir tas, ka mūsdienās lielākajai daļai vīriešu un sieviešu ir daudz pretējā dzimuma draugu. Pirms 30 gadiem, kad sāku strādāt par laulību konsultantu, tā nebija. Mūsdienās ir arī populāri uzturēt saikni ar bijušajiem partneriem, jo “mēs taču esam draugi”. Mana pieredze rāda, ka beigu beigās tas tomēr beidzas ar salauztām sirdīm.

 

Tās ir smagākās neuzticības formas, ar kādām man gadījies saskarties, un vērojumi, kādi iemesli patiesībā ir bijuši krāpšanas pamatā. Šāda neuzticība, protams, ir vissāpīgākā no visām – tie tomēr ir cilvēki, kuriem uzticējāties visvairāk.

 

Tieši tā gadījās manai pacientei Jūlijai, kura vērsās pie manis, kad uzzināja, ka vīram divus gadus bija romāns ir viņas labāko draudzeni. Un it kā ar to būtu par maz – tieši šajā laikā Jūlija ar vīru centās tikt pie bērniņa...

 

Jūlija ļoti uzticējās savai draudzenei, stāstīja viņai visus ģimenes attiecību kāpumus un kritumus, dalījās priekos un bēdās par bērna ieņemšanas procesu. Un, kad beigu beigās viņiem izdevās tikt pie mazuļa, Jūlija uzaicināja draudzeni kopā ar viņas vīru un bērnu doties atvaļinājumā. Tad nu nav ko brīnīties, kad, uzzinot patiesību, Jūlija bija patiešām sagrauta.

 

Cita paciente Alisona stāstīja man, kā viņa uzzināja, ka vīram bijis sānsolis ar tuvu viņas draudzeni. Paklausot iekšējai balsij, viņa apskatīja sava vīra telefona rēķina atšifrējumu un pamanīja, ka viņš ļoti bieži sazinās ar viņas draudzeni. Beigu beigās kļuva zināms, ka viņu attiecības Alisonai aiz muguras turpinās jau divus gadus.

 

Kādi cilvēki ir tendēti krāpt savu mīļoto?

Pēc tik drausmīgas nodevības patiešām var būt sajūta, ka jūsu mīļais vīrs vai sieva pēkšņi ir kļuvis pavisam svešs cilvēks. Tāpēc vispirms pajautājiet: kādi vispār ir tie cilvēki, kuri ir tendēti uz neuzticību?

Visbiežāk – tie, kuri vienmēr cenšas visiem izdabāt, būt patīkami, allaž cenšas citus iepriecināt un padarīt laimīgus. Vispirms viņi cenšas sava partnera dēļ, piepildot katru viņa vēlmi, taču dara to tikai līdz noteiktam mirklim – kamēr viņu pašu vēlmes neņem virsroku un, jo īpaši, kamēr partneru vēlmes nav pretrunā pašu iecerēm. Un tad šādi cilvēki mainās par 180 grādiem. Un dažos gadījumos tas var kļūt par vilinājumu neuzticībai.

 

Pāru attiecībās ir svarīgi pamanīt to mirkli, kad viena vēlmes nonāk pretrunā ar otra cilvēka plāniem – šajā stadijā attiecības var glābt sirsnīga un atklāta saruna. Taču brīdinošos signālus pamanīt nav viegli – it īpaši, ja jau cietusi pāra savstarpējā komunikācija.

 

Lielākā daļa pāru pieļauj galveno kļūdu – viņi uzskata, ka savu partneri pazīst “kā raibu suni”, tāpēc zaudē modrību un šīs pārmaiņas pat nemana. Un nav arī viegli to pamanīt, ja galu galā abi viens otram izvirza vien prasības un noteikumus.

Sasniedzot šo stadiju, tieši arī parādās kārdinājumi. Un cilvēki visbiežāk iemīlas personās, kurus visbiežāk redz – tātad kolēģos vai cilvēkos no tuvu draugu loka.

Reklāma
Reklāma

 

Kad esat uzzinājusi/ uzzinājis par neuzticību, es ieteiktu nevainot sevi. Tieši tāpat nav gudri par neuzticību uzreiz stāstīt visiem saviem tuviniekiem – tā tikai dosiet iemeslu nevajadzīgām drāmām. Labāk savas izjūtas uzticiet dienasgrāmatai.

 

Iemesls, kāpēc vīriešiem patīk šādas un citādas fantāzijas, ir pavisam vienkāršs: bērnībā puikām māca, ka savas jūtas ir jāapslāpē. Taču acīmredzot šīs jūtas nekur nepazūd. Tās parādās citās formās. Un visbiežāk tas parādās guļamistabā. 

 

Un tad izrunājieties un nolemiet, ko darīsiet tālāk – glābsiet attiecības vai iesiet katrs savu ceļu. Nu, ar draudzeni gan attiecības pārtrauciet pilnībā.

Judīte: “Viņš mani krāpa, lai piepildītu savas seksuālās fantāzijas”
Judīte pie manis vērsās, kad viņas vīrs pēc ilgiem gadiem laulībā sāka burtiski lūgties abiem kopā aiziet uz svingeru klubu. Judīte bija šokēta par šo lūgumu un vienlaikus arī pārsteigta – kāpēc dzīvesbiedram pēc kopdzīvē pavadītiem daudziem gadiem pēkšņi sagribējies ko tādu.

“Jā, viņa seksuālā apetīte vienmēr ir bijusi lielāka, taču kāpēc viņš pēkšņi ir iedomājies mūsu seksā iesaistīt citus?” man jautāja Judīte.

Tātad – kāpēc tik daudziem vīriešiem ir dažādas slēptas seksuālās fantāzijas? Iespējams, tas jūs izbrīnīs, taču patiesībā nav nekāda sakara ar seksu.

 

Iemesls, kāpēc vīriešiem patīk šādas un citādas fantāzijas, ir pavisam vienkāršs: bērnībā puikām māca, ka savas jūtas ir jāapslāpē. Taču acīmredzot šīs jūtas nekur nepazūd. Tās parādās citās formās. Un visbiežāk tas parādās guļamistabā. Jo sabiedrībā ir pieņemts, ka vienīgais brīdis, kad vīrietis var izrādīt savas jūtas, ir tad, kad viņš nodarbojas ar seksu.

Tieši šā iemesla dēļ vīriešu emocionālās problēmas ir tik cieši saistītas ar viņa seksualitāti.

 

Pēc Judītes teiktā, viņas vīrs varētu vienlaikus mīlēties kaut vai ar 10 sievietēm, taču tāpat nejutīsies līdz galam apmierināts, jo šādā veidā neatrisinās savas emocionālās problēmas. Es iedrošināju viņu kopā ar vīru vērsties pēc palīdzības un šīs problēmas noskaidrot.

 

Džila: “Viņa sānsoļi sākās, kad uzradās bērni”

Džilas stāsts varētu šķist viens no biežākajiem vīriešu neuzticības iemesliem. Vārdu sākot, tie ir – bērni.

Džila vērsās pie manis, kad uzzināja – vīrs viņu krāpj. Pirmais teikums, ko viņa man pateica, lieliski raksturo to, kādas patiesībā ir viņu attiecības: “Mums ir četras brīnišķīgas meitas!”

 

Nav saskaitāmas reizes, kad pie manis atnāk vīrieši un stāsta, ka sieva ir “lieliska māte”, bet ne tuvu ne “lieliska sieva”.

 

Teicu Džilai, ka viņai ir jāsaprot, kāpēc tādās situācijās vīrieši visbiežāk pārstāj mīlēt savas sievas. Vairākumā gadījumu tas ir tāpēc, ka viņi paši vairs nejūtas mīlēti. Sievas, pastiprināti rūpējoties par mājas soli un bērnu vajadzībām, pamet novārtā attiecības un aizmirst izrādīt arī mīlestību pret savu vīru.

 

Nav saskaitāmas reizes, kad pie manis atnāk vīrieši un stāsta, ka sieva ir “lieliska māte”, bet ne tuvu ne “lieliska sieva”. Un, ja pie manis atnākusi sieviete sāk sarunu ar tekstu par bērniem, tas nozīmē, ka tieši tie ir viņas dzīves centrs. Un ilgstoši to neizturēs pat tāds tētis, kurš savus bērnus neprātīgi mīl.

Tad nu daži vīrieši apspiež vilšanos un cenšas sadzīvot ar sievas atsalumu, bet citi meklē mīlestību un tuvību ārpus mājas.

 

“Viņš bija neuzticīgs, kamēr biju stāvoklī”

Grūtnieces krāpšana laikam ir pēdējais seksa tabu, kas vēl palicis. Taču arī šim destruktīvajam aktam ir dziļi psiholoģiski iemesli.

Ja vīrs ir neuzticīgs sievas grūtniecības laikā vai kad viņa nesen ir piedzemdējusi, tā ir skaidra zīme, ka viņš patiesībā nevēlas kļūt par tēvu vai arī nav tam gatavs. Visbiežāk tas ir tāpēc, ka vīrietis baidās atkārtot sava tēva kļūdas vai šaubās, ka nespēs uzturēt ģimeni.

 

“Sieva flirtē ar savu bijušo”

Kreigs vērsās pie manis, jo baidījās pazaudēt sievu. Kaut fiziskas neuzticības vēl nebija, laulātie draugi bija pamatīgi sastrīdējušies. Pēc Kreiga teiktā, viņa sieva bija atsākusi kontaktēties ar savu bijušo. Kreigs saprata, ka tas ir bīstami.

Un viņam bija taisnība. Parasti precētas sievietes sāk flirtēt un ielaižas garās sarunās ar citu vīrieti tikai tad, ja esošajās attiecībās jūtas vientuļas, skumjas, vīlušās visā. Tad pajautāju Kreigam, vai viņš patiešām ir kārtīgi izrunājies ar savu sievu, uzklausījis viņu? Vai arī vienkārši uzreiz atstūmis, pat necenšoties kaut ko noskaidrot.

 

Ļoti bieži sievietes kļūst neuzticīgas ne jau kaislības vai iekāres dēļ, bet gan tāpēc, ka esošajās attiecībās vai laulībā ir problēmas. Vīrietis, kuru viņa meklē, visbiežāk ir šo problēmu simptoms, savukārt problēmas parasti rodas no tā, ka vīrs kaut ko darījis nepareizi. Varbūt viņš vienkārši nav ar sievu no sirds izrunājies? 

 

Avots: www.jauns.lv

Saistītie raksti