Mini TESTS, kas var sniegt atbildi uz jautājumu, vai pienācis laiks šķirties

Esi kādreiz iedomājies, kāda būtu tava dzīve, ja abi nebūtu precējušies? Vai arī - kā būtu, ja būtu apprecējies kādu citu? Neuztraucies, tas ir pilnīgi normāli domāt par alternatīviem dzīves scenārijiem.

FOTO: Shutterstock.com

 

Lai noskaidrotu, vai tavas attiecības pakļautas izjukšanai, svarīgi zināt, kā tu atbildi uz 2 jautājumiem, kur jāatbild ar skaitli no 1 līdz 5, kur 1 ir daudz sliktāk un 5 ir daudz labāk. Tātad, jautājumi:
1. Kā tu novērtētu savu laimi, ja tu ar savu partneri izšķirtos?
2. Kāda būtu tava partnera laime, ja jūs izšķirtos?

Ja uz pirmo jautājumu atbildēji ar 5, domājot, ka tu justos daudz laimīgāk, ja šķirtos, ir liela iespēja, ka esat ceļā uz šķiršanos.  

Bet svarīga ir arī tava atbilde uz otro jautājumu un tas, vai šī atbilde ir pareiza, jo tā daudz precīzāk var prognosēt iespējamo šķiršanos. 

 

Kā izmantot 2 jautājumus, lai noteiktu šķiršanos?
Virdžīnijas universitātes ekonomikas pētnieki Leora Frīdberga un Stīvens Sterns apskatīja, kā uz šiem jautājumiem (kas bija uzdoti nacionālā aptaujā kopā ar daudziem citiem jautājumiem) atbildēja 3,597 pāru divos dzīves posmos. Otrā reize bija 6 gadus pēc pirmās aptaujas veikšanas. 

Sešu gadu laikā 7% no pāriem, kas tika aptaujāti, izšķīrās. Pāri, kur gan sieva, gan vīrs apgalvoja, ka viņi justos sliktāk vai daudz sliktāk, ja viņi izšķirtos, parādīja zemāku vidējo šķiršanās rādītāju (4.8%).  Pāri, kas apgalvoja, ka justos laimīgāki, ja laulība tiktu pārtraukta pēc rādītājiem šķīrās biežāk nekā vidējais rādītājs.

Savukārt pāri, kuriem bija domas nesakrita vienam par otra laimi - respektīvi, domājot, ka partneris ir laimīgāks vai nelaimīgāks, kaut gan tā nav - bija vieslielākais šķiršanās rādītājs (8.6%). Un tie, kam bija pilnīgi atšķirīgi uzskati - respektīvi, kļūda par vismaz 2 punktiem 5 punktu skalā - bija vēl augstāks šķiršanās rādītājs - ap 12%.


Kāds ir galvenais secinājums?

Jebkāda veida nesaskaņas, kad cilvēks nezina, kā līdzcilvēks īstenībā jūtas, var būt noteicošais faktors problēmām nākotnē. Un partneri, kuri nenojauš, ka viņu otra puse sapņo par laimīgo dzīvi šķirti, ir pakļauti vislielākajam riskam. Patiesībā cilvēki, kuri pieņēma, ka viņu partneri ir laimīgi attiecībās, kaut gan tā nebija, 6 gadu laikā izšķīrās uz pusi vairāk (13-14%), nekā tie, kas bija precīzi noteikuši sava partnera sajūtas.

 


LASI ARĪ: A. Poiša: Krīzes attiecībās, neizrunātās lietas un sievietes mīlestības laika "aklums"

Reklāma
Reklāma

11 lietas, kuras indē attiecības (vēl vairāk nekā neuzticība)

Vai tavas pašreizējās attiecības ir perspektīvas? Tests, kas palīdz noteikt - jā vai nē



Kādēļ ir tik slikti kļūdaini novērtēt sava partnera sajūtas par attiecībām?
Sternam ir viens skaidrojums: iedomājies uz brīdi, ka tavs vīrs vai sieva ir laimīgi laulībā. Viņi ir pilnībā laimīgi jūsu attiecībās. Vai zinot šo vai pieņemot šo, tava uzvedība attiecībās izmainīsies? Sterns uzskata, ka mainīsies. Kad cilvēks dzīvo pieņēmumā, ka otra puse ir laimīga ar attiecībām, tu izturieties pret šo cilvēku daudz nevērīgāk. Iespējams, tu mēdz būt daudz prasīgāks vai neiecietīgāks. Tu, piemēram, bez problēmām pateiktu, ka paliksi darbā daudz ilgāk, lai gan zinātu, ka partneris ir ieplānojis kopīgas vakariņas. 

Tagad, Sterns aicina iedomāties, ka tu pilnībā nepareizi domājāt par sava partnera sajūtām. Izrādās, ka viņi itin nemaz nav laimīgi - viņi pat darbā ir metuši aci uz kādu citu cilvēku un jau kādu laiku domā par šķiršanos. Šīs sajūtas transformējas dažādās interpretācijās. Piemēram, par pusdienu atcelšanu tu nevis domā "Viņam laikam daudz darba", bet gan "Viņš vienmēr atceļ plānus. Viņam nerūp šīs attiecības" - šādi domā nelaimīgs cilvēks.

Ja partneri nerunā par savām emocijām, vajadzībām vai raizēm, šādus pārpratumus būs grūti vai pat neiespējami novērst. "Jo ir vairāk privātas informācijas un jo vairāk informāciju viens no otra slēpj, jo sliktākus lēmumus viņi pieņems, un ir lielāka iespējamība, ka viņi no šiem sliktajiem lēmumiem veiks secinājumus," apgalvo Sterns. Fakts, ka šie jautājumi var atklāt, cik daudz tu ar partneri viens no otra slēpjat, nav vienīgais iemesls, kādēļ tie var pareģot nākotni. Nepareizi novērtējot partnera apmierinātību ar attiecībām, tu parādi, ka nepievērspietiekami lielu uzmanību partnera jūtām, vajadzībām un vēlmēm - un tas ir būtiski veiksmīgās attiecībās.

 

Ko šis pētījums dod esošajām attiecībām?
Psihologi ir novērojuši, ka cilvēki laimīgās attiecībās izjūt mazāku vēlmi pēc potenciāli citiem partneriem, lai gan nav līdz galam skaidrs, vai apmierinātība ir tā, kas liek vienam pilnībā nodoties otram, vai arī tas, ka viens otram ir pilnībā atdevušies veicina viņu apmierinātību.
Šis ir viens no pirmajiem pētījumiem, kas parāda, ka, nepareizi nosakot sava partnera apmierinātību ar attiecībām, ir lielāka iespēja, ka pēc dažiem gadiem pāra ceļi šķirsies.

Ja uztraucaties, ka tavs partneris nav laimīgs, vislabākais veids, kā noskaidrot, ir pajautājot. Būšana vienam pret otru godīgiem un runāšana par jūtām, vēlmēm un satraukumiem, ir vislabākais veids, kā identificēt problēmas un rast risinājumus.