Mūsu ģimenes formula – atbalstīt un veicināt iespēju katram piepildīt savas vēlmes

Lai veidotu laimīgu un stipru ģimeni, katram tās loceklim iekšēji jabūt stipram un patiesi laimīgam – piepildītām vēlmēm un nākotnes sapņiem. Lasi patiesu stāstu par Lienes Pļaviņas ģimeni.
Mūsu ģimenes formula – atbalstīt un veicināt iespēju katram piepildīt savas vēlmes

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mēs ar vīru iepazināmies skolas laikā, kad mācījāmies blakus skolās Limbažos. Biju aizgājusi līdzi savam brālim uz 9. klases izlaiduma balli, un mans vīrs tur arī bija. Brāļa klasesbiedrs mūs iepazīstināja un tajā vakarā sākām dejot un vīrs mani nelaida vairs vaļā. Nācās visu vakaru dejot tikai ar viņu. Apprecējāmies tajā vasarā, kad pabeidzu vidusskolu, jo tad bija mūsu laimīgā skaitļa maģiskais datums 07.07.07. Nu jau esam 8 gadus laulībā. Ģimenē audzinām trīs brīnišķīgus bērnus – Luīzei ir 4 gadi, Valteram 3 gadi un Amandai 1 gads un 3 mēneši.

Mūsu ģimenē ir 2 īpašas tradīcijas – ikvakara pasaku lasīšana un atstāstīšana, un brīvdienās regulāri dodamies pie omītēm un opīšiem lauku labumus baudīt. Kad bērni paaugsies, noteikti būs vairāk kopīgu interešu, lai tās kļūtu par tradīcijām. Bērnu dzimšanas dienas svinam lielā draugu un radu lokā, ņemot vērā bērnu intereses. Cenšamies sarūpēt, lai bērniem būtu kas īpašs – piepūšamās atrakcijas, omes cepta torte ar kādu multfilmas varoni vai ko citu, atbilstoši svētku tematikai.

Mans hobijs ir šūšana – regulāri visa ģimene braucam uz audumu veikalu. Un tad vīrs bieži palīdz mājas darbos un pieskata bērnus, lai es varētu sašūt visu, ko esmu saplānojusi. Uz svētkiem bieži uzšuju svētku kleitu vai svārkus. Pēdējā bērnu ballītē uzšuvu visai ģimenei saskaņotu komplektu – man un meitām svārkus, vīram un dēlam pieskaņotus tauriņus. 

 

Lai bērni izaugtu par labiem cilvēkiem, pašiem vecākiem ir jārāda labs piemērs.

 

Tā kā mazākajai ir tikai 1 gads un 3 mēneši, tad es esmu mājās ar viņu. Un ceru, ka līdz mazākās 3 gadu vecumam būšu mājās. Līdz ar to lielākajiem bērniem arī ir iespēja būt mājās. Akceptējām bērnu vēlmi nesteigties ar bērnudārza apmeklēšanu, tomēr viņi ar sajūsmu iet uz dejošanas nodarbībām. Man šķiet, ka līdz 5 gadu vecumam bērniem ir jāizbauda iespēja būt brīviem - ar brīvu režīmu, ar lielu devu mammas uzmanības, kas arī nostiprina viņu veselību, pašpārliecinātību, drošības izjūtu, sajūtu, ka viņus mīl un viņi ir svarīgi. Manuprāt, ļoti liela daļa bērnudārza bērnu patstāvīgi slimo, mājas bērni tikai reizi gadā ar nelielām iesnām un klepu. Līdz ar to, arī man kā mammai ir vieglāk – bērniem nekādas zāles nedodu, paši dabiski atveseļojas.

Turklāt, ejot āra pastaigās, bieži esam kopā ar kaimiņu bērniem, līdz ar to viņiem ir arī komunikācija ar citiem bērniem. Šobrīd viņi ir uzsākuši dejošanas nodarbības, lai būtu kāda pārmaiņa ikdienā un sāktu pamazām pieradināties pie tā, ka regulāri jādodas uz mācībām. Uz dejošanas nodarbībām bērnus lielākos ved auklīte, jo mazajai māsai tajā laikā ir diendusa. 

Ciparus, burtus, lasīšanu, zīmēšanu, dzejoļus un dziesmas viņi mājas apgūst ar lielu interesi rotaļājoties. Pārsvarā tētis ir tas, kam ir liela aizrautība un pacietība mācīt bērniem jaunas zināšanas un prasmes. Arī vakara pasaciņas stāsta tētis. Mazākajai ļoti patīk grāmatu lasīšana.

Reklāma
Reklāma

 

Kas ir ģimenes laimes formula un pamats?

Mums ir ļoti cieša saikne ar vīru, jo vienmēr esam atklāti viens pret otru. Runājam par savām sajūtām, vēlmēm. Ja vīrs ir kluss kādu laiku, tad cenšos izzināt, kādēļ viņš palicis nerunīgs. Manuprāt, 3 svarīgākie nosacījumi laimīgā laulībā:

  • kopīgi mērķi, kas tiek arī kopīgi sasniegti;
  • spēja rast kompromisu;
  • un kā viens jauks mācītājs teica - gribēt vienam otru.

Lai bērni izaugtu par labiem cilvēkiem, pašiem vecākiem ir jārāda labs piemērs, jo bērni visu mācās no vecākiem gan tieši, gan netieši. Un vēl svarīgi, lai viņi tiktu audzināti ar mīlestību, atbildību un skaidri noteiktām robežām. Un tādā vidē, kur mīl, saprot, iedrošina un aizrāda, ja nepieciešams, nevar izaugt slikts! 

Mūsu laimīgās ģimenes formula ir atbalstīt un veicināt iespēju katram piepildīt savas vēlmes, būt uzklausītam un saprastam. Tāpēc cenšamies gan viens otru atbalstīt katra individuālajās interesēs, gan arī veltīt laiku viens otram, cik iespējams. Mūsu ģimene jūtas laimīga, kad ir kopā, kad visi dodamies ārpus mājas atpūsties.

 

Varbūt arī Tev ir zināma kāda jauka ģimene, kura var būt iedvesmas avots citām? Iesaki to mums, Laimigamgimenem.lv, lai varam kopīgi lepoties par lieliskām ģimenēm Latvijā. Raksti uz inga@laimigamgimenem.lv vai zvani 26615437.