Kā nesabojāt kopīgo atvaļinājumu. Septiņas biežākās kļūdas ģimenes brīvdienu pavadīšanā

Atvaļinājums nereti tiek uztverts, kā iespēja saliedēties, bet tieši brīvdienās pieļaujam būtiskas kļūdas. Stāsta psiholoģe un kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Marija Ābeltiņa.
Katram cilvēkam dažādos dzīves brīžos var būt atšķirīgs nepieciešamās vienatnes deva, tai skaitā atvaļinājuma laikā. Totāla „salipšana” nepārprotami ved uz aizkaitinājumu un sīkām ķildām.

FOTO: Shutterstock.com

Katram cilvēkam dažādos dzīves brīžos var būt atšķirīgs nepieciešamās vienatnes deva, tai skaitā atvaļinājuma laikā. Totāla „salipšana” nepārprotami ved uz aizkaitinājumu un sīkām ķildām.

Pārāk mazs kopā pavadītais laiks mēdz sagandēt attiecības ģimenē, tādēļ atvaļinājums nereti tiek uztverts, kā pāra iespēja satuvināties, izlīdzināt radušās nesaskaņas. Tomēr tieši brīvdienu laikā mēdzam pieļaut vairākas būtiskas kļūdas. Vairāk stāsta psiholoģe un kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Marija Ābeltiņa.

 

Visbiežāk satraukums un sliktais garastāvoklis ātri izzūd un mēs turpinām ar prieku baudīt pelnīto atpūtu. Taču dažkārt gadās, ka pārpratumi pāraug milzīgā kašķī un gaidītās atpūtas vietā tiek saņemta pamatīga stresa deva un pāri vairs nepriecē ne palmas, ne gardie ēdieni, ne tik ļoti gaidītais laiks kopā būšanai. Šeit apkopoti vairāki grābekļi, no kuriem ir vēlams izvairīties, plānojot un dodoties kopīgā atvaļinājumā.


 
1. grābeklis „Perfektie sapņi un ideālie plāni”
 

Protams, ka mēs sapņojam, ka jauki pavadīsim laiku kopā. Taču, jo vairāk mūsu prātā iezogas domas , ka viss ies gludi un katrs mirklis būs laimes un prieka pilns, jo vairāk mēs līdz sīkumam iztēlojamies kā mēs un kur iesim, kurā brīdi smaidīsim un priecāsimies, jo lielāka pastāv iespēja, ka mūs droši gaida vilšanās. 

Pārspīlēti pozitīvās gaidas un pārāk strikti plāni pirms brauciena neļauj mums būt kontaktā ar reāli notiekošām lietām 

un pat vismazākais sīkums – lidmašīnas aizkavēšanās, citas krāsas tapetes viesnīcas numuriņā vai laika apstākļi – sāks negatīvi ietekmēt kopīgo atvaļinājuma noskaņu.


 
2.grābeklis "Attiecību iemīnēšana"
 

Atlikt visas nopietnās sarunas līdz atvaļinājuma brīdim ir ļoti bīstams paņēmiens kā risināt domstarpības. Ja mēs nesarunājamies par svarīgām un dažkārt pat sāpīgām lietām ar savu partneri, tad, kad tas ir būtiski un aktuāli, visu laiku domājot, ka nav īstais brīdis, tad cieša un ilgstoša kopā būšana atvaļinājuma laikā gribot, negribot izprovocēs mūs uz „izskaidrošanos”, konfliktiem, vecu apvainojumu izvilkšanu un reāliem strīdiem. Turklāt, nav jābrīnās, ka atvaļinājums nav izdevies, ja mēs izdomājam ātri „pāraudzināt” savu partneri divu nedēļu laikā un esam pēkšņi totāli principiāli un kategoriski.

 


3.grābeklis „Salipšana”

Reklāma
Reklāma


Agrīnā iemīlēšanas fāzē visiem cilvēkiem ir raksturīgi vēlēties katru sekundi pavadīt ar mīļoto. Taču normāli attīstoties attiecībām mēs atjaunojam spēju un vajadzību pēc personiskās telpas un laika. Katram cilvēkam dažādos dzīves brīžos var būt atšķirīgs nepieciešamās vienatnes deva, tai skaitā atvaļinājuma laikā. Totāla „salipšana” nepārprotami ved uz aizkaitinājumu un sīkām ķildām.


 
4.grābeklis „Apskatīsim visu, būsim un piedalīsimies visur”


Aktivitātēm pārsātināta programma rada fizisku nogurumu. Savukārt nogurums veicina konfliktu izcelšanos. Neizgulējušies cilvēki, ar noberztām un sāpošām kājām, apdegušiem pleciem un astoņu pasākumu programmu tuvākajām piecām stundām ir kā radīti nelielam kašķim.


 
5.grābeklis „Nesavietotās realitātes”


Nepārrunāt plānus pirms brauciena var būt diezgan spēcīgs strīdus izraisošs faktors. Katrs no mums var uzbūvēt pilnīgi atšķirīgu atvaļinājuma programmu un pastāvīga atvirzīšanās no iekšējā plāna var radīt spēcīgu iekšējo diskomfortu un neapmierinātību.


 
6.grābeklis „Viltus dziļdomība”


Dažkārt mums var šķist, ka tuvākais cilvēks speciāli kaut ko nedara, vai dara kā mums nepatīk vai arī kaitina mūs. Taču prakse rāda, ka ļoti bieži cilvēki kļūdaini pieraksta ļaunos nodomus otram. Pat vistuvākais cilvēks var darīt lietas neapzināti, neaizdomājoties un nevēloties mūs sāpināt vai kaut kā negatīvi ietekmēt. Tādēļ ārkārtīgi būtiska ir prasme sarunāties un klausīties otrā, sadzirdot. Šīs prasmes ir labi izkopt ikdienas komunikācijā, tad arī atvaļinājuma laikā asas situācijas ātri tiks izlīdzinātas un nepārvērtīsies asaru vakarā.


 
7.grābeklis „Darbu aste”


 Mēs varam būt gandrīz neaizstājami darbā vai ģimenē: labākie, gudrākie, bez mums nekas nenotiek, neviens nespēj izdarīt tā kā mēs vai kaut ko izlemt... Ja mēs nenovelkam robežu un neļaujam cilvēkiem dzīvot kaut nedēļu bez mūsu modrās viskontrolējošās acs, ja mēs atvaļinājumā nešķiramies no tālruņa un histēriski risinām no attāluma dažādus jautājumus, mēs zaudējam atvaļinājumu un skaistos dzīves mirkļus – partnera neapmierinājums un vilšanās šajā gadījumā ir likumsakarīga reakcija.
 

Ja mēs mērķtiecīgi samazinām šo un arī citu īpaši mums raksturīgo grābekļu ietekmi, mūsu iespējas pavadīt kopīgo brīvo laiku fantastiski jauki dubultosies! Baudīsim no sirds ziemas un vasaras lielo atpūtu un arī mazās kopīgās brīvdienas!

Saistītie raksti