Buršanās ir vienīgā profesija, kurā var darīt ko grib un pelnīt baltu naudu

Latvijā ir ap 700 dziednieku un ekstrasensu, kas darbojas puslīdz legāli, bet neviens nav skaitījis, cik vēl ir dažādu burvju, paralēlo pasauļu redzētāju, visuma enerģiju pavēlnieku, mediju, lāstu uzlicēju/noņēmēju utt..

Ņemot vērā, ka pārdots un pirkts tiek tukšs gaiss, visādas “labās enerģijas”, “pozitīvās domas”, “gaišie spēki”, “brīnumaina atveseļošanās” utt., īsti jau arī nav kam un par ko sūdzēties.

FOTO: Shutterstock.com

Ņemot vērā, ka pārdots un pirkts tiek tukšs gaiss, visādas “labās enerģijas”, “pozitīvās domas”, “gaišie spēki”, “brīnumaina atveseļošanās” utt., īsti jau arī nav kam un par ko sūdzēties.


Lai gan burvju arods ir visai pieprasīts un ienesīgs, valsts līmenī nekāda kontrole netiek realizēta. Formāli likums nosaka, ka dziediniekam jābūt ar medicīnisku izglītību, realitātē nekā tamlīdzīga nav, katrs var sevi nosaukt kā vien vēlas un burties uz velna paraušanu. Respektīvi dziednieku un ekstrasensu peļņa ir visai iespaidīga, bet garantiju un atbildības nekādas.

 

Nauda par pozitīvām domām
Nosacītu atbildību par saviem biedriem uzņemas Latvijas tautas dziednieku asociācija, kurā ir 90 dziednieku, Vispasaules profesionālā dziednieku un ekstrasensu līga ar 100 speciālistiem, Latvijas dziednieku savienība. Ņemot vērā, ka pārdots un pirkts tiek tukšs gaiss, visādas “labās enerģijas”, “pozitīvās domas”, “gaišie spēki”, “brīnumaina atveseļošanās” utt., īsti jau arī nav kam un par ko sūdzēties.


Tikmēr Krievijā, kur dziednieku skaits sasniedzis 800 000 cilvēku, kamēr ir tikai 620 000 ārstu, parlaments dziedniekiem, raganām un dažāda veida burvjiem aizliedzis reklamēt savus pakalpojumus, tādējādi iedragājot plaukstošo burju biznesu, kura gada aprozījums ir tuvu diviem miljoniem ASV dolāru. Ezoterisko pakalpojumu reklamēšana nozīmē, ka “šarlatāni piesaista daudzus klientus, nedodot nekādas garantijas, un dažkārt nodarbojas ar krāpšanu,”skaidro burvju kritiķi, norādot, ka ir smieklīgi ārstēt zobus šūpjot gar galvu žurkas asti.

 

“Ar visu, kas sagādā baudu, var tirgoties,” savā blogā  “Sapņu pārdevēji” raksta psihoterapeits, reliģiju pētnieks Artūrs Utināns. “Līdzīgi kā saldi augļi, kafija vai mīksta gulta, sapņu idejas sagādā baudu. Bauda no iegūtajiem sapņiem var būt ļoti ilgstoša. Var izveidoties pat sapņu atkarība, kad sapņa zaudējums pavadās ar smagiem pārdzīvojumiem. Tāpēc sapņu pārdevējus, vismaz dažus, var pat pielīdzināt narkotiku pārdevējiem.”


Viņš skaidro, ka sapņu pārdošana ir legāls inovatīvs bizness, kas no citiem biznesa veidiem ar to, ka sapņu idejas nav aptaustāmas. To piedāvātie tēli nav realitātē eksistējoši.

Burvestības, maģija un rituāli augstu vilni sit visā pasaulē, tostarp Latvijā, kas skaidrojams ar ekonomisko un sociālo krīzi, jo nestabilitātes un pārmaiņu periodi vēsturiski vienmēr bijuši pļaujas laiks burvjiem un citiem sapņotājiem.

 


Burvestības, maģija un rituāli augstu vilni sit visā pasaulē, tostarp Latvijā, kas skaidrojams ar ekonomisko un sociālo krīzi, jo nestabilitātes un pārmaiņu periodi vēsturiski vienmēr bijuši pļaujas laiks burvjiem un citiem sapņotājiem. Rīgā, Biķernieku mežā policija aizturēja personu grupu, kas veica rituālas kaķu slepkavības. Noziegumu izdarījusi sieviete, kura sevi uzskata par burvi, lai uzlabotu veselību. ASV katoļu baznīca Baltimorā organizē eksorcisma jeb sātana izdzīšanas meistarklases. Lietuvā katoļu baznīca atbalstījusi ieceri veidot eksorcistu asociāciju, kurā  mācīsies, dalīsies ar pieredzi un palīdzēs viens otram ar sātana izdzīšanu no apsēstajiem. Sātana izdzīšana dažādos atraktīvos veidos pilnā sparā rit arī Latvijā, piemēram, sektā “Jaunā paaudze”. Kāda iniciatīvas grupa Pēterburgas domes ēkā veikusi spoku izdzīšanas rituālu.
 

Šo akciju vadījusi deputāte Jeļena Babiča, ar padomiem viņai palīdzējusi vārdotāja, un izdzīšanas faktu apstiprinājis šamanis, raksta NEWSru.com. Arī bijušais Jūrmalas domes priekšsēdētājs Romualds Ražuks stājoties amatā sacīja, ka jūt “sēra smaku” un grasījās no mēra kabineta izkvēpināt ļaunos garus. Komentāri lieki, kas jādara, jādara.

 

Jāizdzen mikrobi un daži nelabie  
“Pēc tā, cik daudz cilvēku intervijas laikā virina durvis, saprotams – Tautas dziednieku asociācijas valdes loceklis Mārtiņš Rode vai tautā sauktais Bebru Mārtiņš arī Kuldīgā ir iecienīts,” savulaik rakstīja laikraksts “Kurzemnieks”. „Varu redzēt cilvēkam cauri, bet kam man tā piepūlēties?” viņš saka, tad pastiepj plaukstu un turpina „Jums kaiš tas un tas...” Lai gan nevēlos dzirdēt viņa vērtējumu, jūtu – āķis lūpā, un būs vien jāpiesakās vizītē. Arī viņa doto vizītkarti ar maģiskām formulām, kas pasargājot no priekšlaicīgas nāves, nēsāju līdzi. Nav jau grūti, un ja nu nostrādā...,” atklāj raksta autore. Jāteic, lieliska reklāma nevainīgo zvēriņu dziedzeru tirgonim. Tālāk Bebru Mārtiņš apgalvo, ka ar elektromagnētiskajiem viļņiem tiekot nogalināti parazīti cilvēka organismā.
 

“ Ar šo verķi var nosist arī vēža ierosinātāju. Nav parazītu, nav vīrusu, nav baktēriju,” stāsta M.Rode, rādot vecu, PSRS laiku elektromagnētisku viļņu aparātu, apgāžot zinātniskos pierādījumus, ka cilvēka organismā sastopami triljoni mikrobu, bez kuriem cilvēks nemaz nespētu izdzīvot. Vēlāk ieslodzījumā, kur viņš nonāca par 14 gadus vecas meitenes seksuālu izmantošanu, Bebru Mārtiņš turpināja veco dziesmu: “Kļūdījos es, palaižot vaļā tai meitenei spējas ieiet astrālajā pasaulē un piedzīvot visas savas fantāzijas. Katrs pats izvēlas to, ko vēlas astrālajā pasaulē ieraudzīt.”

 
Dziednieki un ezotēristi fantāzijas un sapņus pasniedz kā citu, bet īstu realitāti, raksta A.Utināns. Tātad Bebru paps tic, ka jauna meitene Parīzes pastaigas vietā savā astrālā izvēlētos seksu ar vecu cilvēku. Jāpiebilst, ka vecākiem vīriešiem fantāzijas par seksu ar jaunām meitenēm gan nav tik reta parādība. Vismaz kādu laiku bebrus, pusaudzes un tantiņas M.Rode liks mierā.
 

Psiholoģijas zinātņu maģistre Nora Kalnmale ir „Durgas Tempļa” vecākā skolotāja, piedāvā konsultācijas tādos jautājumos kā enerģētiskie kaitējumi, enerģētiskie vampīri, lāsti, nobūrumi, ļaunās acis, čakru nozīme un diagnostika, Sātanu un ļauno garu izdzīšana, spoki, nāve un mirušo gari, Dievs un dievišķie pasaules likumi, tantra un seksuālās partnerattiecības, simboli, krāsas utt.. „Durgas Templis” intensīvi reklamējas dažādos medijos, lielākoties tā sauktajos sieviešu žurnālos. Jāteic, ka izlasot atvērumu par to, ka visas mūsu nelaimes ir no tā, ka kāds ir uzlicis lāstu, kas ir tik iedarbīgs, ka pavada cilvēku visu viņa dzīvi, paliek neomulīgi. Bet izeja ir! Jādodas uz templi un par prāvu summiņu jādzen tas lāsts laukā.
 

Reklāma
Reklāma

Tikmēr N.Kalnmales aroda brāļi un māsas saka, ka tās esot pilnīgas muļķības, neestētiska reklāma, lēts mārketinga triks, klientu piesaistīšanas metode. Dziedniece Iveta Čevere saka, ka nekādu lāstu vispār neeksistējot. „Ja mums pasaka kaut ko sliktu, aizcērt durvis, novēl ļaunu, sajūta ir ļoti nepatīkama. Mēs par to domājam, nevaram nomierināties, paši sevi programmējam uz kaut ko sliktu. Lūk, tas arī viss lāsts. Līdzīga, tikai pozitīva reakcija ir, ja mums pasaka ko jauku, labu. Jāmācās pašiem turēties pretim.” Dziednieks Māris Ābele smejas, ka izpratne par lāstiem esot 19.gs. līmenī. Uz pasaules esot uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmi cilvēki, kas spēj uzlikt lāstu. Tas neesot vienkārši, viņi ilgi nedzīvojot, lāsts varot vērsties atpakaļ.

 

Ir aitas, ir cirpēji
Vispasaules profesionālās dziednieku un ekstrasensu līgas ekstrasense(dziedniece) Iveta Čevere stāsta, ka līgas dziednieki ir profesionāļi, viņi mācās patstāvīgi, viens no otra vai brauc uz Indiju. Ir arī dažādas mācību iestādes – Starptautiskā profesionālās Dziedniecības Akadēmija,un citas.   Jautāta par dziednieku atlases kritērijiem, viņa saka, ka kritērijs ir viens – jāieklausās savā sirdī. Dziedināta tiekot organisma energoinformatīvā sistēma kopumā nevis viens orgāns.  Viņa skaidro, ka dziedniekam jāpārzina psiholoģija, jāuzklausa pacients un jāstrādā ar domām. „Mēs nenoliedzam medicīnu, ja redzam, ka cilvēks ir slims, sūtam pie mediķa diagnosticēt vainu. Vislabākais rezultāts ir strādājot kopā,” saka dziedniece. Viņa skaidro, ka sertifikācijas komisijā ir mediķi un psihologi. Pirms dziednieka sertifikāta izdošanas prasa, lai cilvēks iziet kursu pie psihoterapeita, lai neapdraud klientus.” Jautāta par dziedinātājiem viltvāržiem, kas no cilvēkiem izmāna lielu naudu, viņa saka, ka arī tā esot mācība, katram jāiziet dzīves skola. „Ja pats negribi strādāt ar sevi un izdziedināties, tad maksā. Ir aitas, ir cirpēji.” Lai gan likums nosaka, ka dziednieciskas manipulācijas var veikt tikai cilvēks ar medicīnisku izglītību. Patiesība esot tāda, ka tantiņas klusiņām dziedinot, cilvēki nākot un viņiem palīdzot,strādājot par ziedojumiem. Tomēr, ejot pie dziednieka, viņa iesaka palūgt uzrādīt sertifikātu, kas ir garantija, ka cilvēkam ir noteiktas zināšanas par psiholoģiju un organismu kopumā.


Garīgās attīstības un dziedniecības centra DVS (Dievs, Visums, Svētība) “Urantija” dziednieks Māris Ābele piekrīt, ka garantija nekāda nav. “Ne visi ķirurgi ir labākie un ne visiem auto mehāniķiem izdodas salabot auto. Es redzu tās reklāmas un varu teikt, ka daudziem ar ētiku ir švaki, bet tas ir tas pats kas reklāma televīzijā, kurā saka pērciet mūsu brīnumaino jogurtu, atjaunojošo tableti. Tas nav ne labāk, ne sliktāk.”

 

Viņš saka, ka nekad visu nesakot cilvēkam priekšā, jo uzskatot, ka katrs pats varot iemācīties sevi dziedināt. M.Ābele teic, ka līdzīgi kā Alans Čumaks programmē, atrod kontakta vibrācijas, uzskaņo organismu un ārstē. Viņš nekad nesakot: tev ir tādas un tādas, septiņas slimības, jo kas notiekot? Tiklīdz cilvēks padzird par septiņām slimībām, visas septiņas viņam piemetoties. “Cilvēka organismā ir ideālā programma, jo normāli ir būt veselam. Cilvēks pats sevi spēj atveseļot.”
 

Dziedniekam esot žēl tantiņu, kas visu mūžu smagi strādājušas, fabrikās un kolhozos atstājušas veselību, bet tagad skrienot pie visādiem pesteļotājiem, kas runā pilnīgi absurdas lietas, bet viņas tic un ziedo pēdējos grašus.  Jautāts kā lai orietējas daudzsološo dziednieku tirgū, viņš saka, ir jālasa, jāmācās pašiem un jādomā līdzi, nevar paļauties uz burvestībām. Kā piemēru viņš min par pedofiliju notiesāto Bebru Mārtiņu, kas intervijās runājis visādas aplamības, solījis ar kaut kādu padomju armijas verķi iznīcināt cilvēka organismā visus mikrobus, lai gan zināms, ka cilvēkā ir 1,5 kg mikoorganismu bez kuriem tas nemaz nevarētu dzīvot.

 

Kādam jābūt burvja CV
Sapņu tirgotājiem – dziedniekiem, esktrasensiem, Kosmosa sutņiem un citiem viedajiem ir tieksme sev piešķirt skanīgus, grūti atšifrējamus titulus, kas izraisa bijību un neizpratni. Biogrāfijas tiek izpušķotas ar tāliem, tostarp astrāliem ceļojumiem, goda zīmēm, tituliem, parastajiem Zemes iedzīvotājiem nepieejamu mācību iestāžu grādiem.
 

Krievijā visādus goda titulus par labu naudiņu varot nopirkt ikviens interesents. Piemēram, Aleksejs Ignatenko ir “Pasaules Informatīvi distributīvās universitātes viceprezidents, šīs universitātes Čehijas nodaļas, kā arī Čehijas Informacioloģijas akadēmijas un Starptautiskā labdarības fonda “XXI gadsimta Cilvēka sagatavošana” prezidents, Starptautiskās Sabiedrības “Eiropas Māja” viceprezidents, sociāli ekonomiskās sadarbības ar tautu draudzības Pasaules mājas ģenerāldirektora pirmais vietnieks, piecu akadēmiju akadēmiķis, filosofijas doktors un granddoktors, bioloģijas un energoinformatīvo zinātņu doktors, Briseles Karaliskās universitātes asociētais profesors, zinātnieks-kosmists, aktīvs sabiedrisks darbinieks un apgaismotājs ar pasaules vārdu, kurš devis izcilu ieguldījumu Pasaules Sabiedrības garīgi tikumiskās informatizācijas attīstībā, Kosmohumānistiskās Mācības un jaunu zinātnisku virzienu – kosmoeniopsiholoģijas, kosmo-psihoenergosuģestoloģijas, kosmoenioufoloģijas, kosmoeniomedicīnas, kosmoeniomākslas, kosmoeniopedagoģijas, kosmoeniosporta – pamatlicējs”.
 

Lūk tādam ir jāizkstās CV paraugam! Mūsējie krietni atpaliek, tomēr ar mazvērtības kompleksiem nesirgst, piemēram Oskars Peipiņš ir tikai UNESCO Vispasaules Tautas medicīnas asociācijas biedrs, psihoterapeits (hipnologs) ar augstāko psiholoģisko izglītību, Goda Doktors Biomedicīnā, Indijas -Tibetas medicīnas Doktors, Akadēmiķis, zinātņu Doktors, Starptautiskās Enioloģijas, Holistikas un Dziedniecības Akadēmijas dibinātājs un rectors (CV viss rakstīts ar lielo burtu). Elmārs Spodris savā mājas lapā raksta, ka ir sertificēts Starptautiskās klases dziednieks, grand-maģistrs kosmoeniopsiholoģijā, Krievijā (Maskavā) ieguvis medaļu “Labākais 3.tūkstošgades dziednieks”, pie vienīgā Krievijas mikroķirurga, kas operē bez skalpeļa, A. Zatejeva ieguvis šīs specialitātes 3.kategoriju, pie profesora V.Bogdanoviča ieguvis meditatīvās masāžas prasmi.
 

 

Utināns skaidro, ka, ar izņēmumiem, sapņu pārdevēji nav krāpnieki, jo tic sapņiem, kurus pārdod. Savukārt sapņu pircēju aizrautīgie stāsti par dziedniecības efektu skaidrojami ar placebo, kura rezultātā izdalās neiromediators dopamīns, kas uzlabo garastāvokli un endogēnie opiāti, kas uz laiku nomāc sāpju sajūtas. Taču ne dopamīns, ne endorfīni neizārstē lielāko daļu saslimšanu. Slimības atkāpšanās efekts ir iluzors un izskaidrojams vairāk ar eiforiju. Tas ir patīkams sapnis par atbrīvošanos no visām slimībām un līdzinās alkohola reibuma slimību noliegumam, skaidro ārsts.

Evija Hauka

www.kasjauns.lv