Vīrieša viedoklis: Ļaujiet taču sievietei būt sievietei

Pēdējos 10-15 gados Latvijā un nedaudz ilgāk jau “modernajā” rietumu pasaulē notiek lielas pārmaiņas sociālajā jomā – attiecībās, ģimenē, cilvēktiesībās utt. Modi diktēt padomju laikā tā sauktie puvušie kapitālisti. Vai tas ir labi vai slikti, tas vairāk ir atkarīgs no gaumes, bet sekas tam ir ļoti jūtamas.
 

Kāds no mājas darbiem var būt vīra pienākums, taču vairumā tiem ir “jāuzkrauj” sievietei

FOTO: Shutterstock.com

Kāds no mājas darbiem var būt vīra pienākums, taču vairumā tiem ir “jāuzkrauj” sievietei

Izvarotāji sūdz cilvēktiesību tiesā par apstākļiem cietumā, Breivīkam ir nolīgst partneris galda tenisam, geji drīkst adoptēt bērnus. Visas šīs pārmaiņas pārņem pasaules daļu, kurā atrodas arī Latvija. Diemžēl ir valstis, kuras īsti šādām pārmaiņām nav gatavas, bet tas vairs nav būtiski. Arī ģimenes uzbūvi un attiecības tajā šīs pārmaiņas ir skārušas. Piemēram, Zviedrijā ir pierasta prakse, ka vīrietis ņem bērna kopšanas atvaļinājumu, bet māmiņa strādā. Nekas briesmīgs, protams, bet vai šādi un tamlīdzīgi piemēri nerunā pretrunās ar cilvēku psiholoģisko uzbūvi un  zemapziņu? Jā tieši zemapziņu. Tā saucās, jo par viņas eksistenci ir ļoti grūti nojaust un lielākoties to var “dabūt ārā” tikai pie psihoterapeita (kas arī ir aizņemts no rietumiem) un ne vienā vien seansā.  Vai šāds modelis ir ilgtspējīgs? Vai vispār ilgtspējība ir vajadzīga?

Par visu to es gribētu pacelt tēmu par šķirtām ģimenēm, kurās šķiršanas iniciators ir sieviete. Nav ne jausmas par procentuālo sadalījumu šajā gadījumā, bet tendence ir redzama, ka sievietes arvien biežāk nolemj pārtraukt kopdzīvi.  Nerunāsim par fiziskiem vai morāliem varmākiem, par alkoholiķiem vai vēl kādu kroplu modeli, bet par pilnīgi normālu ģimeni. Un te man gribētos teikt ka lielākoties tas notiek, jo sievietei neļauj būt sievietei. Lai arī viņa pat to negrib un visiem šķitīs tas negodīgi, bet tomēr ... Kā bērnam mēs nedodam saldumus, jo vēlāk sāpēs zobi.
 

Kas tad ir sievietei būt sievietei? Nagi, solārijs un frizētava – arī. Taču ir lietas, kuras sievietes zemapziņā nogalina vīrietību vīrietī un no šāda vīrieša, loģiski, sieviete bēgs. Tagad nu gan sievietes vēlēsies oponēt, bet tāpēc jau sākumā es pieminēju to vārdu “ZEMAPZIŅA” . Vīrietim nav jāmazgā trauki, jātīra māja un visi citi darbiņi kuri var būt šajā sarakstā. Vīrietim ir virkne ar citiem pienākumiem, kuros šobrīd neiedziļināsimies, bet pienākumi vīrietim nu dien ir tikpat cik sievietēm. Te es nedomāju pilnīgi distancēties no šādiem darbiem , bet lai tas nekļūst par tendenci. Drīzāk kā patīkamu izņēmumu. Protams šis nav akmenī cirsts un, teiksim,  kāds no mājas darbiem var būt vīra pienākums, taču vairumā tiem ir “jāuzkrauj” sievietei. Bāc, cik negodīgi! Papētot ģimeņu modeļus, es uzsveru – normālu ģimeņu.

Veci! Auto vienmēr ir jābūt tehniskā kārtībā, naglas piesistas, durtiņas nečīkst, sadzīves tehnika darbojās un palīdz sievai, krāns netek utt. Sieva! Meties vien četrāpus un mazgā grīdu, taisi ēst, nopērc bērnam zeķubikses un piešuj pogu.

Reklāma
Reklāma

Kuleskasītāju ģimene ir noturīgāka, lai cik tas dīvaini arī neizskatītos. Arī bērnu audzināšanā tam ir liela nozīme. Vīram ir 100% jāpiedalās bērna audzināšanā, bet nevajadzētu pārkāpt to šauro robežu. Tu celies pa nakti, paņem mazuli un ej uz citu istabu, lai mammīte var izgulēties? Jauki, bet tu zāģē pats zaru uz kura sēdi.  Žēl, ka ir jāpiedomā par savu rīcību, lai arī gribās pamperīšus mainīt, tīrīt māju un mazgāt traukus, lai tik sieviņa būtu priecīga, bet diemžēl tagad ir tādi laiki – ir jāpiedomā. Pirmajā brīdī sieviešu pūlis kliegs – tādu veci man gan vajadzētu. Manējais atnāk no darba un sūc aliņu pie TV ( tiesa gan, tiek gala ar saviem pienākumiem, kādi nu kuram ir definēti ģimenē) nopērk reiz trīs mēnešos puķes, šad tad nopērk smaržas. Kāpēc tas tā ir? Nu neteiksim ka tas tā ir, bet teiksim tā – ir liela iespēja ka tā notiks. Es nezinu. Iespējams, ka tāds lādzīgais palīgs galīgi neasociējas ar mačo. Iespējams ar laiku sieva pierod pie šīm vīra palīdzīgajām rokām un ar laiku nenovērtē, bet mačo tak patīk daudz vairāk sievietēm nekā jaukais fizikas skolotājs. Iespējams, ka sievietes mednieces instinkts ir nogalināts, jo upuris ir tik pieejams un vairs nav interesants. Par šo mednieku tēmu gan tiek vairāk runāts vīriešu virzienā, bet nu tomēr.

Veci! Auto vienmēr ir jābūt tehniskā kārtībā, naglas piesistas, durtiņas nečīkst, sadzīves tehnika darbojās un palīdz sievai, krāns netek utt. Sieva! Meties vien četrāpus un mazgā grīdu, taisi ēst, nopērc bērnam zeķubikses un piešuj pogu.

Varbūt kādam noderēs.

Raivis.