Pirms precēšanās pāriem plāno piedāvāt apgūt pirmslaulību mācību programmu

Labklājības ministrija (LM) līdz šā gada 20.februārim aicina pieteikties nevalstiskās organizācijas, uzņēmumus un ekspertus, kas ir gatavi izstrādāt pirmslaulību mācību programmu pāriem, kuri gatavojas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļā. 
Pirms programmas īstenošanas ir plānots to arī praktiski pārbaudīt, sākotnēji apmācot 5 pārus jeb 10 cilvēkus, kuri apliecinājuši vēlmi laulāties.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Pirms programmas īstenošanas ir plānots to arī praktiski pārbaudīt, sākotnēji apmācot 5 pārus jeb 10 cilvēkus, kuri apliecinājuši vēlmi laulāties.

 

 

Mācību programmas izstrādes laikā sākotnēji paredzēts veikt aptauju, lai noskaidrotu ekspertu un jauniešu vecumā no 18 līdz 25 gadiem viedokli par laulību reģistrēšanas šķēršļiem un iespējamiem risinājumiem, kā arī par riskiem, dzīvojot kopdzīvē bez laulības reģistrēšanas. Vienlaikus nepieciešams noskaidrot arī jauniešu vecāku ģimenes modeli. Paredzēts, ka aptaujā piedalīsies ne mazāk kā 1000 jauniešu.

 

Savukārt, izstrādājot pirmslaulību mācību programmu jaunajiem pāriem, tajā būs jāiekļauj informācija par civiltiesiskajiem, psiholoģiskajiem, sadzīves u.c. aspektiem, kā arī par civiltiesiskajām sekām īpaši attiecībā uz bērniem, ja pāris nedzīvo laulībā.

 

Pirms programmas īstenošanas ir plānots to arī praktiski pārbaudīt, sākotnēji apmācot 5 pārus jeb 10 cilvēkus, kuri apliecinājuši vēlmi laulāties. Vienlaikus programmas izstrādātājam būs jāsniedz priekšlikumi, ja tā būs jāpilnveido. Tāpat programmas izstrādātājam sadarbībā ar Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamentu būs jānodrošina izglītojošs seminārs dzimtsarakstu nodaļu speciālistiem.

Reklāma
Reklāma

 

Programmu plānots izstrādāt līdz 2014.gada 30.aprīlim. Savukārt to varētu sākt īstenot 2014.gada rudenī.

 

LM atgādina, ka Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēs 2011. - 2017.gadam viens no mērķiem ir stiprināt laulību un izglītot jaunos vecākus par laulības nozīmi, atbildību, pienākumiem un tiesībām, veidojot ģimeni un rūpējoties par saviem bērniem.

 

Interesenti pieteikumus dalībai programmas izstrādē, norādot iespējamo ekspertu vārdus, var sūtīt uz e-pastu Baiba.Abersone@lm.gov.lv.