Jautājumi un speciālistu atbildes par ziemas riepām

Sarunas par riepu maiņu dzen strupceļā? Vai riepas ir jāmaina, un kā pareizi izvēlēties jaunas? Vai visas ziemas riepas ir vienādas, un vai riepām arī ir garantija? Uz šiem un citiem jautājumiem Mammamuntetiem.lv lasītājiem atbild riepu centru Pirelli Key Point (PKP) speciālisti. 
Tiklīdz vidējā diennakts temperatūra sasniedz +7 grādus, vai noslīd zemāk, autovadītājiem vēlams nomainīt automašīnas „kurpītes”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tiklīdz vidējā diennakts temperatūra sasniedz +7 grādus, vai noslīd zemāk, autovadītājiem vēlams nomainīt automašīnas „kurpītes”.

 

Kad vasaras riepas jāmaina pret ziemas riepām?

Pēc Latvijas likumdošanas no 1.decembra visām automašīnām Latvijas teritorijā obligāti jābūt aprīkotām ar ziemas riepām. Tāpat, pāreju uz ziemas riepām var veicināt laikapstākļi – tiklīdz vidējā diennakts temperatūra sasniedz +7 grādus, vai noslīd zemāk, autovadītājiem vēlams nomainīt automašīnas „kurpītes”. 

 

Kā zināt, ka nepieciešams pirkt jaunas riepas?

Visām riepām – gan vasaras, gan ziemas, ir nodiluma indikatori. Minimālais protektora augstums, ko pieļauj Latvijas likumdošana, ir 4 mm ziemas riepām un 1,6 mm vasaras riepām. Autovadītājiem jāatceras, ka protektora dziļums tiešā veidā ietekmē riepas efektivitāti un drošību.

 

PKP Speciālisti rekomendē pievērst uzmanību nolietojuma līmenim arī ikdienā. Piemēram, ja Jūsu automašīna braukšanas laikā, īpaši mitrā laikā, kļūst nestabila, tas var liecināt par nepieciešamību mainīt riepas.

 

Kā izvēlēties ziemas riepas?

Ziemas riepu izvēlei jāpievērš īpaša uzmanība, un riepas jāizvēlas, izvērtējot vairākus faktorus, prasības un vēlmes. Mēs iesakām konsultēties ar speciālistiem, kas spēs rekomendēt vislabākās riepas, ņemot vērā Jūsu braukšanas paradumus, ikdienas maršrutu, automašīnas veidu un ceļu seguma veidus. 

Reklāma
Reklāma

 

Vai visas ziema riepas ir vienādas, un kādas riepas būtu jāizvēlas Latvijas ziemai?

Ziemas riepas nav vienādas - tās atšķiras pēc protektora zīmējuma, riepas gumijas sastāva un radzēm (riepa ar vai bez tām). Tas viss ietekmē riepas parametrus. Izvēloties ziemas riepas, vispirms jānovērtē savas vajadzības, braukšanas stils un ieradumi, braukšanas intensitāte un apstākļi. 

 

Ja automašīna vairāk tiek izmantota lielpilsētā, kur uz ceļiem visbiežāk ir sniega un sāls putra, nevis piebraukts sniegs vai ledus, tad uzmanību vērts pievērst neradžotām ziemas riepām.  Tādas riepas ir vieglākas un tām ir mazāka rites pretestība.  Tajā pašā laikā jāatceras, ka neradžotās riepas sliktāk turas uz apledojuša ceļa, taču uz mitra vai netīra asfalta tām ir neapstrīdamas priekšrocības, tai skaitā arī bremzēšanas ceļa garuma ziņā. Savukārt, k omfortablai auto vadīšanai uz ledus speciālisti iesaka izvēlēties radžotas riepas.   Ja plānojat pārvietoties pa apledojušu, slidenu vai sniegotu ceļu, tad saķeres uzlabošanai un braukšanas drošībai labāk izvēlieties radžotās riepas. 

 

Vai riepām ir arī garantija?

Protams! Riepām, tāpat kā daudzām citām precēm, ir ražotāja noteiktā garantija. Turklāt, uz visām Pirelli Key Point riepu tīkla Pirelli riepām attiecas TYRElife   paplašinātās garantijas programma. TYRElife  –  ir riepas bezmaksas nomaiņa tās mehāniska bojājuma (pārdūrums, griezums, plīšana, aizdegšanās utt.) gadījumā, kas radies riepas ekspluatācijas rezultātā.  Paplašinātā garantija ir spēkā 12 mēnešus no pirkuma brīža.

Pirelli riepas, ziemas riepu maiņa.