6 klasiskas kļūdas, ko pieļauj jaunie vecāki

Dažādi stereotipi un aizspriedumi ir mūsu ikdienas sastāvdaļa. Arī par to, ko un kā ir pareizi darīt tad, kad esat kļuvuši par vecākiem. Arī par to, kas ir nepieciešams bērnam un kā viņu labāk audzināt. 

Tavs bērns būs laimīgāks, ja sajutīs mīlestību, ko jūs izrādāt viens otram ikdienā. Un tas nav atkarīgs no tā, vai esat precēti.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Tavs bērns būs laimīgāks, ja sajutīs mīlestību, ko jūs izrādāt viens otram ikdienā. Un tas nav atkarīgs no tā, vai esat precēti.

1. Jaunie vecāki pārstāj piedalīties ballītēs.

Jums nav jāpārstāj apmeklēt dažādus izklaides pasākumus tikai tāpēc, ka esat kļuvuši par vecākiem. Protams, izklaides mazliet norimst, kamēr mazais ir jaundzimušais un vēl ir zīdīšanas periodā. Auklītes pakalpojumu izmantošana ir laba lieta, un jūs neesat slikti vecāki, ja izlemjat reizi mēnesī aiziet uz randiņu, pavadīt vakaru kopā ar draugiem vai aiziet uz kino.

 

2. Jaunie vecāki uzskata, ka bērnam vajag VISU!

Tev nav jāpērk savam bērnam pilnīgi viss! Tev nav nepieciešams piecdesmit latu vērti zābaciņi, no kuriem tavs mazais izaugs dažu nedēļu laikā, un tev pavisam noteikti nav nepieciešamas 30 latu vērta virsjaciņa bērnam, kurš to sasmērēs jau pirmajā valkāšanas reizē, un tev nav nepieciešams tūkstoš latu vērti bērnu rati. Tāpat tev īsti nav nepieciešamas tās modes lietas, kas tiek kultivētas sabiedrībā un grūtnieču blogos, kur saka, ka esi slikta mamma, ja nepērc savam bērnam konkrētas lietas. 

 

3. Jaunajiem vecākiem jābūt precētiem, lai būtu labi vecāki.

Ja jums ir mīļas attiecības, nav svarīgi, vai esat precējušies, jo šī mīlestība radīs jūs par labiem vecākiem. Laulības apliecība, diemžēl, nav pārklāta ar maģiskiem feju putekļiem, ar ko jūs varat viscaur ierīvēties un – BAM! – kļūt par labākajiem vecākiem. Tavs bērns būs laimīgāks, ja sajutīs mīlestību, ko jūs izrādāt viens otram ikdienā. Un tas nav atkarīgs no tā, vai esat precēti. Prieks, stabilitāte un labas atmiņas tiek veidotas no mīlestības, bet ne vienmēr no laulības.

 

4. Jaunie vecāki māca savām meitām būt glītām, pieklājīgām un klusām!

Reklāma
Reklāma

Par laimi, ne visi vecāki ir šādās domās, un sabiedrība kopumā ir pamanījusi degradējošo efektu, ko šis uzskats var radīt, audzinot jaunu sievieti. Svarīgi, lai viņas izaug tādas, kas paļaujas uz sevi, lai viņām ir augsts pašvērtējums, lai viņām nākotnē ir tādas attiecības, kas atbalsta viņu personību. Svarīgi, lai viņas nopelna savā darbā tikpat daudz naudas kā viņu vīriešu kārtas kolēģi. Meitas jāaudzina tā, lai viņas tiek apbrīnotas par viņu stiprumu un atraktivitāti, kas izpaužas ikreiz, kad viņas izsaka savu viedokli, nevis tikai par smuko kleitu. 

 

5. Jaunie vecāki māca dēliem visu kontrolēt, būt agresīviem un kontrolējošiem!

Arī šajā gadījumā jāpriecājas, ka ne visi vecāki atbalsta šo uzskatu, tomēr joprojām daļa vecāku šādi audzina savus dēlus. Audzinot puisēnus par labiem un stipriem vīriešiem, viņi iemāca dēliem būt autoritatīviem cilvēkiem, kuru vērtība ir lielāka par sievietes vērtību. Iemāciet saviem dēliem, kā mazgāt drēbes, kā uztaisīt sviestmaizi, kā uztaisīt mammai tasi tējas un kā iztīrīt tualetes podu. Iemāciet patiesi respektē sievietes, tādējādi respektējot pašiem sevi. Un galvenais – iemāciet, ka puikas arī raud.

 

6. Jaunie vecāki (īpaši mammas) domā, ka visu laiku jābūt laimīgiem, jo ir kļuvuši par vecākiem.

Galvenais, jaunie vecāki (īpaši mammas) kaunas atzīties, ja vienmēr nejūtas laimīgi par to, ka ir kļuvuši par vecākiem. Tomēr vecāki nav visvarenas būtnes no supervaroņu pasaules. Ikvienam no vecākiem ir labās un ir sliktās dienas būs labas dienas. Un ir labi par to runāt, to atzīt un vienalga būt izcilam vecākam. 

 

Sagatavojusi: Ita Petrika, speciāli mammamuntetiem.lv