Veicam mājokļa ģenerāltīrīšanu ar dabiskiem līdzekļiem. Viedi padomi

Pavasara saule ne tikai priecē, bet liek uz savu mājokli paraudzīties ar kritisku aci - putekļus var saredzēt it visur. Skaidrs, ka ir pienācis laiks veikt ģenerāltīrīšanu. Ja nevēlamies to darīt ar ķīmiskajiem līdzekļiem, vai arī pietrūkst naudas to iegādei, māju perfekti var iztīrīt arī ar mājās pieejamām lietām.  

Pirms sāc mājas ģenerāltīrīšanu, atbrīvojies no visa, kas sen tavās mājās ir lieks un kalpo tikai par putekļu krātuvīti!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pirms sāc mājas ģenerāltīrīšanu, atbrīvojies no visa, kas sen tavās mājās ir lieks un kalpo tikai par putekļu krātuvīti!

Lēmums par ģenerāltīrīšanu pieņemts - rakstām veicamo darbu sarakstu

Lai māju savestu pilnīgā kārtībā, jārēķinās, ka tam paies teju visa diena. Protams, viss atkarīgs no mājokļa platības, mantu daudzuma, paklāju klātbūtnes utt. Izdomā, kurā dienā tava māja no putekļiem pārvērtīsies spožā pilī. Vēlams, lai uz lapiņas sarakstītu darāmos darbus - tas atvieglos darba procesu. Citādi vēl kādu darbiņu var piemirst un ģenerāltīrīšana var līdz galam neizdoties.

 

Liekajām mantām saki: "Atā!"

Pirms sāc tīrīšanas darbus, pārskati savu mantu krājumus - apģērbu, pussalauztu sadzīves tehniku, apskrambušus traukus utml. Visu, kas lieks, saliec maisos un nes uz atkritumiem. Tiesa, atkritumus būtu jāsašķiro. Ja apģērbs un apavi vēl lietojami, mēģini atrast kādu, kam tos atdot. Daudzi mazturīgi ļauži, jo īpaši laukos, priecāsies par vēl lietojamu apģērbu kārtu. Ja paziņu lokā tādu cilvēku nav, ir virkne dažādu organizāciju, kas nodarbojas ar palīdzības sniegšanu cilvēkiem, kuru mājām laime un labklājība gājusi secen. Nevajadzīgo sadzīves tehniku var nodot uzņēmumiem, kas nodarbojas ar to utilizāciju.

Lai tīrīšanas darbi pēcāk nebūtu velti, vispirms no putekļiem jāatbrīvo griesti. Tos pārslauka ar slotu. 

 

Ķeramies pie darba

Lai mājas tīrīšanas laikā nesabojātu kādu labu apģērba gabalu, atrodiet skapī piemērotu kārtu. Ja saudzē nagus un roku ādu, uzvelc gumijas cimdus, bet šis nav obligāts "pasākums" mājas attīrīšanai no putekļiem. Jāatrod darbarīki - lupatas, spainis, birste beršanai, slota un dabiskie tīrīšanas līdzekļi - ūdens, etiķis, soda, sāls, citrons. Šie ir pamatprodukti, ar kuru palīdzību var veikt perfektu mājas tīrīšanu bez jebkādu ķimikāliju piejaukumiem. Ja mājās nav pieejamas mikrošķiedras, par lupatiņām lieliski kalpos kaut vai vecs frotē dvielis, kokvilnas krekliņš vai cits nolietots apģērba gabals.

 

Pirmos no putekļiem jāatbrīvo griestus

Lai tīrīšanas darbi pēcāk nebūtu velti, vispirms no putekļiem jāatbrīvo griesti. Tos pārslauka ar slotu. Pēc tam ar mazliet samitrinātu lupatiņu noslauka skapju augšas un aizkaru stangas. Pirms tam, labāk būtu, ja aizkari būtu noņemti un arī jau nodoti veļasmašīnai mazgāšanai. Tīrīšanu turpina ar logu mazgāšanu. Traukā ielej ūdeni, klāt pielejot tikpat daudz etiķa, tad šo maisīījumu uzsmidzina uz spoguļu vai logu stikliem. Netīrumus noņem ar lupatiņu, kas nepūkojas, vai arī ar parastu avīzi. Ar analogu maisījumu var tīrīt arī ledusskapi.

 

Saules stari rada ne tikai siltumu, bet ir arī kā dabiskais baktēriju iznīcinātājs, piemēram, paklājiem, segām un spilveniem.

Reklāma
Reklāma

 

Pēc logu nomazgāšanas, laiks no putekļiem atbrīvot radiatorus un palodzes. Daudziem uz palodzēm atrodas istabas augi, tos labāk pirms tīrīšanas pārvietots, piemēram, uz vannas istabu. Lapas augiem var notīrīt ar mitru lupatiņu, bet lielākos augus - "nomazgāt" zem dušas.

 

Saule kā dezinfekcijas līdzeklis  

Saules stari rada ne tikai siltumu, bet ir arī kā dabiskais baktēriju iznīcinātājs, piemēram, paklājiem, segām un spilveniem. Ja dzīvo privātmājā, nebūs problēmu iznest tos ārā izpurināt un paturēt saulītē, bet, ja dzīvo daudzdzīvokļu mājā - to pašu izdari vismaz uz balkona vai lodžijas. Ja tāda nav, atver plaši logu, kurā iespīd saulīte.

 

Traipi dīvānos un uz paklājiem

Ja mājās ir ādas mēbeles, tās var tīrīt ar ziepjūdeni, kurā pamērcē lupatiņu un paberzē, tad nosusina un uzpilina nedaudz jebkuru pārtikā lietojamu eļļu. Pilienu izsmērē. Ja traips jau ir iestāvējies, to var iztīrīt ar vīna spirtu, bet ja nesen izveidojies - ar citronskābi vai arī svaigi spiestu citrona sulu. Ja uz paklāja tikko izlijis kāds šķidrums, traipam uzkaisa kukurūzas miltus, patur aptuveni 15 -20 minūtes, tad ar putekļu sūcēju izsūc. Protams, ja traipi ir ļoti ieēdušies, laikam jau bez speciālajiem līdzekļiem neiztikt, tomēr - mēģināts nav zaudēts.

Grīdas segums katrā mājoklī var būt dažāds - lamināts, parkets, flīzes, linolejs vai koka dēļu grīda. Tomēr visām grīdām ir viens universiāls kopšanas līdzeklis - etiķis ar ūdeni. 

Lai grīda spīd kā spogulis 

Grīdas segums katrā mājoklī var būt dažāds - lamināts, parkets, flīzes, linolejs vai koka dēļu grīda. Tomēr visām grīdām ir viens universiāls kopšanas līdzeklis - etiķis ar ūdeni. Aptuvenā koncentrācija ir uz spaini ūdens - krūzīte etiķa, bet koncentrāciju nepieciešamības gadījumā par palielināt. Vēl viens visai universiāls līdzeklis ir ziepjūdenis, bet nopietnākus traipus uz grīdas var iztīrīt ar sodu un sāli. Arī vīna traipus soda itin labi pieveic.

 

Spodrība vannas istabā un virtuvē

Šajās divās telpās ir visvairāk dažādu sadzīves tehnikas lietu, kas prasa īpašu kopšanu. Virsmām, kas var saskrāpēties, drīkst lietot vien etiķa un ūdens maisījumu, bet parastākām virsmām - sodu ar ūdeni, kas veido tādu kā pastu. Ja kādā vietā radies pelējums, to var tīrīt ar citronu sulas vai baltā etiķa un ūdens maisījumu. Citrona šķēlītei uzberot sāli, labi notīrīsiet metāliskas virsmas.

Pods tualetē, vanna un izlietnes - tīrāmas ar sodu. Uzkaisi to uz sūkļa un paberzē, tad noskalo ar ūdeni. Ja kādi netīrumi ir ieēdušies, sodai pievieno citronskābi vai citronu sulu. Kaļķa nogulsnes uz krāniem un dušas noņem etiķa un ūdens maisījums. Vēlams to nedaudz paturēt un tad noskalot.

Tosteri, maizes cepšanas krāsni vai citus mazos sadzīves priekšmetus tīra ar sodu, bet tad uzpilina nedaudz eļļas, ko izsmērē. Tenika izskatīsies kā jauna.