80% Latvijas ģimeņu gribētu trīs vai vairāk bērnu

„Vislielākā ģimeņu problēma ir dzīvojamā platība un darbs. Ja ir, kur dzīvot, un ja ir darbs, tad varētu būt arī divi, trīs un četri bērni,” ģimenes portāla „mammamuntetiem.lv” rosinātajā domapmaiņā par to, kādu nosacījumu gadījumā Latvijas ģimenes lemtu par labu trim vai vairāk bērniem, izteicās kāda mamma.

Lai pieņemtu lēmumu par labu trīs vai vairāk bērniem, ģimenēm Latvijā ir divas nepieciešamības - – lai būtu darbs un lai pastāvētu reāla iespēja iegādāties savu mājokli.

FOTO: Mārtiņš Garais, http://garais.lv/

Lai pieņemtu lēmumu par labu trīs vai vairāk bērniem, ģimenēm Latvijā ir divas nepieciešamības - – lai būtu darbs un lai pastāvētu reāla iespēja iegādāties savu mājokli.

 

„Daudz tiek runāts par nepieciešamību pēc valsts atbalsta daudzbērnu ģimenēm, tāpēc mēs, „mammamuntetiem.lv”, nolēmām veikt aptauju – vai un cik daudz Latvijas ģimeņu vispār gribētu trīs un vairāk bērnu,” veiktās aptaujas uzstādījumu pamato Inga Akmentiņa-Smildziņa, portāla „mammamuntetiem.lv” vadītāja. „Biju pārliecināta, ka vismaz puse atbildēs ar „jā, mēs gribam būt daudzbērnu ģimene”. Taču, ka ar „jā” atbildēs 80%, es nebiju gaidījusi.”

 

Aptauja, kurā bija jāatbild uz jautājumu „Ja tev atļautu finansiālie līdzekļi, vai tu gribētu vismaz trīs bērnus?”, tika veikta ģimenes portālā „mammamuntetiem.lv”, tajā piedalījās 827 respondentu. Jāatzīmē, ka portāla vidējais lasītājs ir 31 gadu vecs, audzina vismaz vienu bērnu un dzīvo pilsētā.

 

Uz minēto aptaujas jautājumu 47% respondentu pārliecinoši atbildēja ar „jā”. Atbildi „Mums kādreiz būs trīs bērni, neraugoties uz finanšu lietām” izvēlējušies 8%. Savukārt 25% aptaujas dalībnieku norādīja, ka viņiem jau ir trīs vai vairāk bērnu, un tikai 20% aptaujāto teica, ka trīs vai vairāk bērnu negribētu. 

Atbildi „Mums kādreiz būs trīs bērni, neraugoties uz finanšu lietām” izvēlējušies 8%.

„Redzot aptaujas datus, nolēmām „mammamuntetiem.lv” lasītājus rosināt uz domapmaiņu, aicinot dalīties pārdomās un viedoklī – kādās jomās daudzbērnu ģimenēm būtu nepieciešams atbalsts/atlaides/pabalsts u.c. priekšrocības? Kādiem jābūt nosacījumiem, lai jūs pieņemtu lēmumu par labu tam, lai kļūtu par daudzbērnu ģimeni?” stāsta „mammamuntetiem.lv” vadītāja.

 

Domapmaiņā izteikti 280 komentāri.

 

Apkopojot domapmaiņā izklāstītos viedokļus, priekšplānā izvirzītas tikai divas nepieciešamības – lai būtu darbs un lai pastāvētu reāla iespēja iegādāties savu mājokli. 

 

Domapmaiņas fragmenti par darbu

„Vīriešiem – labi apmaksātas darba vietas, sievietēm – iespēju dzīvot mājās ar bērniem vai strādāt nepilna laika darbu. Daudz, daudz vairāk nepilna laika darbu! Kas tās vispār par muļķībām, ka, ja strādā, tad obligāti tikai pilnu laiku?” (Silva)


Mēs noteikti gribētu trešo bērniņu, bet... dzīvoklis jau tagad par mazu, un par to pašu jāmaksā milzīgs kredīts.

 

„Mēs noteikti gribētu trešo bērniņu, bet... dzīvoklis jau tagad par mazu, un par to pašu jāmaksā milzīgs kredīts. Neesam no tiem, kas žēlojas un meklē attaisnojumus, bet jau tagad ir bail, vai spēsim izaudzināt un izskolot savus divus puišus. Nepieciešama ir stabilitātes sajūta par rītdienu, darbs, kas sniedz iespēju nomaksāt visus maksājumus, un iespēja vienreiz gadā atlicināt arī atpūtai ar visu ģimeni.” (Linda)

Reklāma
Reklāma


Domapmaiņas fragmenti par atbalsta nepieciešamību mājokļa iegādei

„Ja piešķirtu dzīvokļus vai vismaz izsniegtu kredītus mājokļa iegādei ar mazākiem procentiem... Šobrīd sanāk tā – kuriem nav bērnu vai ir viens bērns, dzīvojamo platību iegādāties ir vieglāk, nekā tiem, kam ir trīs vai vairāk bērnu.” (Baiba) 

 

„Mums ir trīs bērni, mazākais vēl iet dārziņā. Man ir minimālā alga, īrējam dzīvokli, par visu jāmaksā. Gribētu, lai būtu vismaz dzīvojamā platība. Esmu vairākkārt gribējusi pieteikties rindā uz dzīvokli, bet man atsaka...” (Inese)

 

„Man pašlaik ir viens bērniņš, par otru nemaz nedomāju, jo dzīvojam īrētā dzīvoklī – visi trīs vienā istabā. Kas būs tālāk – nezinām. Agrākos laikos izaudzināt trīs vai vairāk bērnu bija vieglāk, jo nebija jādomā, kur dzīvosi. Valsts nodrošināja kaut vai kaut kādu mitekli. Tagad katru mēnesi domā, vai varēsi saimniekam samaksāt par īri un komunālajiem. Dzīvokļu rindā neņem. Kredītu nedod. Pats galvenais, lai jumts virs galvas! Visu citu var nopelnīt.” (Gunta) 

 

„Ja palīdzētu iegādāties savu mājokli... Eiropā dažviet ir šāda prakse: jauna ģimene paņem kredītā dzīvokli ar visu aprīkojumu. Pie pirmā bērna dzēšas 25%, pie otrā – 50%, pie trešā bērna – 100%.” (Elfa)

Sabiedrības attieksme pret daudzbērnu ģimeņu statusu ir uzlabojusies – tikai retais norāda uz sabiedrības negatīvo nostāju pret, ja ģimenē aug vairāk par trim bērniem.

 

Vērtējot domapmaiņu, secinām, ka sabiedrības attieksme pret daudzbērnu ģimeņu statusu ir uzlabojusies – tikai retais norāda uz sabiedrības negatīvo nostāju pret, ja ģimenē aug vairāk par trim bērniem. „Galvenais, lai būtu darbs un sabiedrības attieksme pret daudzbērnu ģimenēm atbalstoša. Jo daudzi domā, ka bērni ir tikai iztikas avots. Man pašai ir trīs bērni, un vēlētos vēl kādu.” (Līga)

 

„Vecāki, kas dalījušies viedokļos, neprasa debesmannā. Tie ir konstruktīvi priekšlikumi, kuros vajag ieklausīties,” rezumē Inga Akmentiņa-Smildziņa.

 

Citas biežāk minētās ģimeņu vajadzības: sākumskolēniem nodrošināt pagarinātās grupas – bez maksas; bērnudārzā un skolā bezmaksas pusdienas; atlaides studijām augstskolā (gan daudzbērnu ģimeņu vecākiem, gan bērniem!); atlaides medikamentiem un medicīnas pakalpojumiem; lielāka pensija un agrāks pensionēšanās vecums; nodokļu atlaides abiem vecākiem; reizi gadā apmaksāta nometne. 

 

Sagatavojusi Audra Šauere, „mammamuntetiem.lv”

Plašākai informācijai: fonds@mammamuntetiem.lv; tālr. 26466250