Uzzini, kādi ir septiņi laimes balsti

Laime ir saistīta ar jēgu. Tikai tad, kad cilvēks ierauga jēgu - lai kur tā arī nebūtu, viņš var būt laimīgs. Turklāt laimes labā var daudz ko darīt. Tam, kurš vēlas kļūt laimīgs, ir jākustas, jo viens ir skaidrs - ērtības, tukša fantazēšana visas dienas garumā un tik saldā nekā nedarīšana - tas ir ceļš, kas nekad neved uz laimi.

Būt laimīgam - tas ir vienkārši!

FOTO: Marika Eglīte

Būt laimīgam - tas ir vienkārši!

 

Laimei ir septiņi balsti: gudrība, drosme, taisnīgums, samērīgums, ticība, mīlestība un cerība. Gudrības izcelsme meklējama dzīves pieredzē un uzvedībā, kas visu pārredz, kas uztver lietas nopietni, taču dažreiz arī ar humoru. Drosme ir pamatizturēšanās, kas pauž patiesību un paša pārliecību. Drosmigs ir tas, kas saka Jā, kad domā Jā, un Nē, kad grib teikt Nē. Taisnīgums ir suverēna cilvēka spēja, māksla izlīdzināt, māksla visu salikt pareizās attecībās. Arī tā vienmēr ir saistīta ar brīvību. Tur, kur nav brīvības, nav taisnības. Un ticība, cerība un mīlestība neapzīmē konkrētas aktivitātes, arī tās ir izturēšanās veidi, kas dod iespēju atbrīvojošai perspektīvai dzīvei. Būt laimīgam - tas ir vienkārši. Laimīgs nevar kļūt caur negatīvo.

Mīlestība vispirms ir sevis aizmiršana, pārkāpšana pāri narcistiskajai patmīlai.

Reklāma
Reklāma

Tas, kurš nemīl, nekad nespēj piedzīvot dzīves pilnību. Mīlestiba kā vajadzību apmierināšana beidzas ar abpusēju izmantošanu. Mīlestība ir kas vairāk ne tikai skaista sajūta. Tā ir arī risks, piedzīvojums, sasprindzinājums, pūles. Tikai tad, kad jūs ļaujat ienākt mīlestībai, tā atver perspektīvas. Tikai tad tā jūs bagātina. Mīlestības piedzīvojums un risks ir veltīšanās, sevis dāvāšana, atvēršanās otram. Tas attiecas gan uz draudzību, gan uz erotisko vai seksuālo mīlestību.

 

Materiāls sagatavots, izmantojot "Gadagrāmata sievietei 2013", Jumava, 2013.