Kā jākopj koka rotaļu stūrītis dārzā?

Lai bērnu rotaļu laukuma mēbeles kalpotu ilgi, tās regulāri jākopj, jo stāvot zem klajas debess gan ziemā, gan vasarā, dārza mēbeļu krāsa izbalē un laka nodilst. Dalīšos pieredzē, kā mēs ar bērniem apstrādājām dārza rotaļu stūrīti.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Speciālisti iesaka dārza mēbeles kopt katru gadu, taču mēs mazliet grēkojam. Dārza rotaļu stūrītis ar šūpolēm, kāpnēm un smilšu kasti mūsu pagalmā stāv jau 5 gadus. Pirmajos divos gados nedarījām vispār neko, trešajā gadā noklāju ar laku, bet šovasar manis klātā laka jau bija pilnībā nolupusi.

Šogad nolēmu izmantot Latvijā ražoto PAINT ECO beici, kas pieejama ļoti bagātīgos toņos. Jārēķinās gan, ka, klājot beici uz koka, kas vairākus gadus stāvējis ārā un kļuvis jau pavisam tumšs, beice nebūs tik spilgtā tonī, kā paraugā. Ārā stāvējis koks, kas saskāries gan ar salu, gan mitrumu ir kļuvis tumsnējs, taču ir iespēja to slīpēt un pēc krāsošanas iegūt dzidrāku toni. Vēl dārza mēbelēm pēc beices uzklāšanas būtu labi pāriet pāri ar dabīgo vasku, kas kokam dod papildus aizsardzību no mitruma un nelabvēlīgās mikroorganismu iedarbības.

1. Vispirms jāapbruņojas ar beicēšanai nepieciešamo ekipējumu, kas mūsu gadījumā bija: viens litrs sūnu zaļās beices, litrs lineļļas pernicas, gumijas cimdi, parastās trauku švammītes un papīra salvešu rullis. Jā, jā, tieši švammītes un papīra salvetes ļauj pernicai un beicei labāk iesūkties kokā, tās burtiski tiek ierīvētas tajā.

2. Rotaļu stūrīša beicēšanā tika iesaistīti visi četri ģimenes bērni: Dāvis, Anna, Grieta, Daniēls un Arkādijs, (Dāvja draugs no kaimiņu mājas). Lielākie puiši varēja mālēt augšējo daļu, savukārt mazākie bērni varēja izpausties, beicējot šūpoles un smilšu kasti.

3. Ļoti svarīgi, lai bērniem mugurā būtu drēbes, ko nav žēl sasmērēt, jo beici pēc tam nav iespējams izmazgāt. Tas jāņem vērā arī beicēšanas procesā – kamēr beice vēl nav nožuvusi, to viegli notīrīt no blakus virsmām, taču pēc apžūšanas būs nepieciešams šķīdinātājs. Savukārt rokas, kas arī tika sasmērētas ar beici, varēja ļoti viegli nomazgāt ar siltu ūdeni un ziepēm, kas bija patīkams atklājums!  

4. Beicei ir patīkama smarža.

5. Vispirms noklājām visas virsmas ar lineļļas pernicu un uz diennakti atstājām nožūt (lai gan jāsaka godīgi, mazākie bērni pamanījās pašūpoties arī žūšanas procesā).

6. Nākamajā dienā ķērāmies pie beicēšanas – visu virsmu pārklāšanas ar beici. Aptuveni pēc stundas, kad beice jau mazliet iesūkusies, to notīra ar papīra salvetēm. Beice žūst apmēram 24 stundas. Ziemā, protams, to nevajadzētu izmantot ārā, jo ražotāji iesaka beicēt ārā, kamēr diennakts vidējā gaisa temperatūra ir no +10 līdz +25 °C.

 

Reklāma
Reklāma

 

  

 

 

Materiāls tapis sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu SIA “LINUM COLOR”, kas ražo dabīgo lineļļas pernicu, beices, krāsas un vaskus. PAINT ECO produkciju var iegādāties: www.painteco.eu

 

Autore: Sindija Meluškāne

Autores foto un foto no PAINT ECO arhīva.