Kā iesaistīt bērnus remonta veikšanā?

Bērni grib vecākiem palīdzēt un ļoti svarīgi viņus neatstumt, bet iespēju robežās ļaut līdzdarboties gan ēdiena gatavošanā, galda uzklāšanā, istabas sakārtošanā, dārza darbos un veicot remontu.

Mēs kopā nobeicējām rotaļu laukumu dārzā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mēs kopā nobeicējām rotaļu laukumu dārzā.

No vecākiem tiek prasīta liela pacietība, taču bērnu iesaistīšana mājas darbos palīdz celt viņu pašapziņu. Bērns jūtas svarīgs, ja varējis palīdzēt mammai un tētim. Protams, ir jājūt robeža, ko var un ko nevar bērnam uzticēt. Diez vai četrgadniekam būtu jāuztic malkas skaldīšana vai lamināta ieklāšana, taču vienmēr iespējams atrast kādu komprosimu. Mēs šovasar remontējām divas istabas un centāmies darbos iesaistīt arī bērnus. Par to, ka liels palīgs var būt mūsu vecākais dēls Dāvis (11 gadi) mēs īpasi nešaubījāmies, taču izrādījās, ka arī mazie bērni: Anna (5gadi), Daniēls un Grieta (abiem četri gadi) var padarīt ļoti daudz. Un pats svarīgākais viņiem tas sagādāja lielu prieku!

 

Meitenes ar lielu prieku mitrināja un rāva nost vecās tapetes. Viņas pašas savā starpā izdomāja sacensību: Kurai izdosies noplēst lielāko strēmeli.

Meitenēm nācās mazgāt arī pašu sazīmēto sienu. Ir cerība, ka tagad pēc pašu mazgāšanas un krāsošanas viņas pret sienām izturēsies mazliet saudzīgāk.

 

Meitenes šeptējās pa apakšējo daļu, savukārt Dāvis ar slotas kāta palīdzību varēja aizsniegt arī augšējo daļu.

 

Visiem bērniem ļoti patīk sienu krāsošana. Pirms šī darba ļoti svarīgi uzvilkt drēbes, ko nav žēl sasmērēt un iespējams pat mest ārā, jo krāsa šķīst pa visām malām. Tikpat svarīgi ir gumijas cimdi un lakatiņi, jo visgrūtāk notīrīt tieši nokrāsotus matus. 

Mazajiem bērniem, protams, rūpīgi jāseko līdzi un visu laiku jāskaidro, ka jākrāso ir visa siena, nevis viens mazs pleķītis. 

 

Dāvis palīdzēja tētim griezt reģipsi.

Dāvis darbojās ar slīpmašīnu, kad atjaunojām virtuves galdu, lai pēc tam to varētu nobeicēt.

Reklāma
Reklāma

Mazie bērni pēc slīpēšanas ar slotiņu slaucīja noslīpētos putekļus.

Mēs kopā nobeicējām rotaļu laukumu dārzā.

Bērni var ļoti palīdzēt sakopšanas darbos pēc remonta.

 

Jācenšaas bērnam neuzdot pārāk lielu darbiņu, labāk, lai paveic vienu maziņu un pēc tam var ķerties pie nākamā, jo bērnam ātri var pazust pacietība, bet svarīgi mācīt, ka darbiņš jāpabeidz. Ja bērns vairs negrib strādāt un grib spēlēties, manuprāt, jāsaka viņam paldies par palīdzību un jāpalaiž, jo svarīgākais jau nav bērna padarītā darba apjoms, bet gan tas, ka viņš ir iesaistījies un savu iespēju robežās palīdzējis. 

 

  

 

 

Materiāls tapis sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu SIA “LINUM COLOR”, kas ražo dabīgo lineļļas pernicu, beices, krāsas un vaskus. PAINT ECO produkciju var iegādāties: www.painteco.eu

 

Autore: Sindija Meluškāne

Autores foto un foto no PAINT ECO arhīva.