Krāsaina bērnistaba ar Latvijā ražotām beicēm

Mantojumā no iepriekšējā mājas īpašnieka mums bija tikusi istaba ar koka dēļu sienām, kas šobrīd tiek izmantota kā rotaļistaba. Koka dēļi istabā radīja mazliet padrūmu noskaņu, taču mums tā arī nebija sanācis pieķerties šīs istabas remontam. Īsti nezinājām, ko darīt ar dēļu sienām – plēst nost vai atstāt un aiztepēt, lai nokrāsotu bērnistabai piemērotos gaišos toņos? Izrādījās, ka laba atbilde ir PAINT ECO koka beices, kas ražotas tepat Latvijā. Un neviens dēlis nebija jānoplēš! 

Latvijā ražotā beice nav kaitīga bērniem un grūtniecēm.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latvijā ražotā beice nav kaitīga bērniem un grūtniecēm.

Jāteic, ka PAINT ECO beicēs iemīlējos jau no pirmā acu skatiena – aplūkojot beiču bukletu, kurā tām doti tik skaisti nosaukumi kā Gulbja baltais, Sūnu zaļais, Avene, Samtene, Citrons un citi (skatīt: http://www.painteco.eu/index.php?l=lat&s=prod&c1=10) un, protams, ka mani uzrunāja arī tas, ka beices ražotas Latvijā un ir ekoloģiskas. 

 

Kopā beiču katalogā ir 19 toņi – cits par citu krāšņāks. Nespējot izvēlēties tikai vienu, iedomājos, ka šai istabai piestāvēs rotaļīgums, tāpēc katru sienu varu krāsot savā krāsā. Turklāt pretkrāsās var būt arī koka plaukti un palodzes. Proti, pie Sūnu zaļās sienas nokrāsoju aveņu krāsas palodzi, savukārt pie Aveņu sienas – palodzi sūnu krāsā.

 

Beices klāšanai nav vajadzīgas otas, vislabāk to darīt ar parasto trauku švammīti, jo tā beice labāk iesūcas kokā, apmēram stundu pēc beices uzklāšanas, koka virsma jānoslauka ar tīru lupatiņu vai papīra salveti, noņemot nost lieko eļļu, kas kokā nav iesūkusies. Pirms krāsošanas beice kārtīgi jāsamaisa, ar sakratīšanu vien nepietiek. Krāsošanas darbi veicami ar gumijas cimdiem, bet uz zemes jānoklāj avīze. Beicei ir ļoti ekonomisks materiāls. Ar 1 litru beices iespējams noklāt līdz pat 16 kvadrātmetriem koka virsmas. Turklāt tas ne vien iekrāso, bet arī aizsargā koku, tāpēc to var izmantot ne tikai iekšdarbos, bet arī kokmateriālu apstrādei ārā. 

Manas meitas ir ļoti lielas mākslinieces un rotaļu istabas sienas bija bagātīgi sakrāsotas ar flomasteriem, pildspalvu, krītiņiem un ūdenskrāsām. To visu bija grūti atmazgāt pat ar Skaidru un kārtīgu beršanu. Lai arī kopā ar pašām vaininiecēm berzām un mazgājām, visu tāpat notīrīt neizdevās. Un beigu beigās izrādījās, ka šīs sakrāsotās vietas zem beices rada īpaši māksliniecisku efektu. 

 

Pirmo sienu nokrāsoju Sūnu zaļā krāsā un biju maziet vīlusies, ka siena izskatījās tumšāka kā biju iedomājusies, jo gadu gaitā arī istabas dēļi kļuvuši tumšāki. Tāpēc, ja kokmateriāli nav pirmā svaiguma un gribat tādu pašu toni kā krāsu paletē, pirms krāsošanas koku labāk noslīpēt. Taču arī es mazliet padomāju un nolēmu paeksperimentēt – zaļajai sienai uzklāju Gulbja balto, cerot, ka tā siena kļūs gaišāka. Tā arī notika un tā kā mani bija pārņēmis radošais gars, nolēmu vēlreiz uzklāt arī Sūnu krāsu – lai siena košāka. 

 

Ņemot vērā pieredzi ar tumšajiem dēļiem, pārējās sienas jau uzreiz noklāju ar Gulbja balto beici un tikai pēc tam liku virsū Aveni un Citronu. Tā kā ceturtā siena ir no mūra, tad to krāsoju ar PAINT ECO ekoloģisko ziloņkaula krāsu. Pirms krāsošanas bērni palīdzēja noplēst sazīmētās tapetes un to nogruntēt.

Reklāma
Reklāma

 

Latvijā ražotajai beicei, kas ražota uz lineļļas pernicas bāzes ir ļoti specifiska smarža, bērniem tā īpaši nepatika. Taču man – ļoti, turklāt tā pastiprināja manu prieku, ka strādāju ar dabīgu materiālu. Beice nav kaitīga bērniem un grūtniecēm. Turklāt, ja arī kādam šī smarža nepatīk, tā ļoti ātri izvēdinās.

 

Beicētie koka dēļi izskatās dabiski sulīgi un silti. 

 


 

Materiāls tapis sadarbībā ar Latvijas uzņēmumu SIA “LINUM COLOR”, kas ražo dabīgo lineļļas pernicu, beices, krāsas un vaskus. PAINT ECO produkciju var iegādāties: www.painteco.eu

 

Autore: Sindija Meluškāne

Autores foto un foto no PAINT ECO arhīva.