5 padomi, kā nepārbarot mīluli

Ir grūti pretoties tam mīļajam purniņam un šķelmīgajām ačelēm - un nepacienāt mīluli ar papildus kārumu (vai trim). Bet pēc kāda laika kļūst vēl grūtāk, jo mīlulim ir lieks svars un varbūt pat piemetas kāda kaite, raksta dzīvnieku portāls www.zveriem.lv.

Ierobežota kārumu daudzuma turēšana mājās ne tikai iegrožos vēlmi pārāk bieži apbalvot savu mīluli, bet arī ietaupīs naudu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ierobežota kārumu daudzuma turēšana mājās ne tikai iegrožos vēlmi pārāk bieži apbalvot savu mīluli, bet arī ietaupīs naudu.

Globāli skatoties, tas ir šausmīgi – kamēr Āfrikā iedzīvotāji mirst no bada, Eiropā un Amerikā vismaz puse mājas mīluļu ir pārbaroti. Tas attiecas gan uz kāmīšiem un zivtiņām, gan suņiem un kaķiem. Vienīgais, kas šajā ziņā nomierina sirdsapziņu – ar suņu un kaķu sauso barību badacietējiem tāpat nebūtu līdzēts... Taču attiecībā uz savu pārbaroto mīluli normālam saimniekam gan sirdsapziņa pukstēs: kāpēc laikus nepiebremzēji ar tiem kārumiem?!


Lieta tiešām ir nopietnāka, nekā sākotnēji varētu šķist, jo maza izdabāšana mīluļa našķēšanās priekam izvēršas par lielu svara problēmu, kas ilgtermiņā draud ar artrīta, diabēta, sirds un aknu un citu saslimšanu risku. Ja ir apņemšanās nomest lieko svaru (no pūkainā drauga ķermeņa), fiziska slodze ir tikai viens no līdzekļiem. Galvenais – mainīt neveselīgos ēšanas paradumus. Daži ieteikumi, kam šajā procesā jāpievērš lielāka uzmanība.

1. Dabūt visus uz strīpas! Kad „ģimene un citi zvēri” nolemj atgūt tuklā mīluļa labo fizisko formu, īpaši jāuzmana vājais posms – mīkstčaulīgākais ģimenes loceklis. Viņa sirds un nervi nespēs izturēt acīmredzami „badā mirstošā” mīluļa acu skatienu – un viņa roka pati pastiepsies pēc kāda siera gabaliņa vai cita garduma. Ja ir izstrādāts mīluļa vājēšanas plāns, ir ļoti svarīgi, lai visi to ievērotu. Un mīkstsirdim var ieteikt kaut vai – neskatīties sava mīluļa diedelējošās acīs!

2. Lasīt barības etiķeti! Ja barība mīluļa traukā tiek iegāzta uz labu laimi, iespējams pārbarot pūkaini, nemaz to nepamanot. Ieteicamā barības deva, kas ir atzīmēta uz katra barības iepakojuma, ir vienkārši jāievēro. Vēl labāk būtu – doties pie veterinārārsta un konsultēties par barības alternatīvu ar mazāku kaloriju daudzumu.

3. Sadalīt maltītes! Piemēram, etiķete uz sausās barības pakas iesaka mīlulim dienā izbarot ne vairāk par divām tasēm barības. Ja mīlulis tiek barots divreiz dienā – tas nenozīmē, ka katrreiz jādod pa divām tasēm. Vislabāk šo dienas devu sadalīt mazākās, teiksim, pa pustasei, un dot četras reizes dienā. Tas nozīmē, ka mīlulim vajadzēs vismaz (!) biežāk aizstaigāt līdz savai bļodiņai!

4. „Atšķaidīt” kārumus! Ja ir paradums glabāt mīluļa našķus ziloņa izmēra kārbā, tas nenāks par labu vājēšanas nolūkam. Ierobežota kārumu daudzuma turēšana mājās ne tikai iegrožos vēlmi pārāk bieži apbalvot savu mīluli, bet arī ietaupīs naudu. Bet lai kārba nešķistu pārmetoši tukša, var tajā samaisīt kalorijām bagātos gardumus ar parasto sauso barību, piemēram, 20% kārumu un 80% barības!

5. Apsvērt alternatīvas! Mīluļa iecienītajiem našķiem, kas bieži vien ir gana bagāti kalorijām, varētu piemeklēt veselīgākas alternatīvas, piemēram, burkāna vai ķirbja gabaliņus. Neēdīs? Der tomēr paeksperimentēt. Bada laikā velns pat mušas ēd – kā teica senie latvieši!

 

Reklāma
Reklāma

Avots: zveriem.lv