Kartupeļu grauzējs – parastā mitrene

Izrādās, šis patiesi neglītais radījums ir vēžveidīgs dzīvnieks!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Visbiežāk sastopamā suga mājās un pagrabos:
Parastā mitrene (Porcellio scaber).

Garums:
11-16 mm.

Barība:
Brīvā dabā – atmirušas organiskās vielas; mājās – kartupeļi, dārzeņi, augļi.

Izcelsme:
Var aktīvi ieceļot pagrabos un dzīvokļos.

Kaitējums:
Izkosti caurumi uzglabātajos kartupeļos, dārzeņos un augļos.

Apkarošana:
Līmslazdi, diatomīta zeme.

Apraksts:
Parastā mitrene ir dzīvei laukos pielāgojies vēžveidīgais dzīvnieks (Oniscoidea) nevis insekts. Parastajai mitrenei ir septiņi pāri kāju. Tai ir raksturīga garena ķermeņa forma ar pusapļa veidā izkārtotām bruņām uz muguras un ar taustes orgānu ķermeņa aizmugurējā galā. Parastā mitrene ir tumši pēlēkā, dažreiz arī marmora dzeltenīgā krāsā. Ja mitrenei draud briesmas, tā sačokurojas un izliekas beigta. Pretstatā citām mitreņu sugām parastā mitrene var labi paciest sausumu, jo tai pie aizmugurējām kājām ir speciāli, citiem vēžveidīgajiem dzīvniekiem neesoši elpošanas orgāni.

Dzīvesveids:
Parastās mitrenes mātītes iznēsā olas un kāpurus to pirmajās attīstības stadijās ar ūdeni pildītā vēdera somā (Marsupium) aptuveni 40-50 dienas. Kāpuriem sākumā tikai seši pāri kāju, un tie savas attīstības laikā 10-13 reizes nomaina ādu, līdz pēc aptuveni 3 mēnešiem tie kļūst par pieaugušiem dzīvniekiem.

Īpašas atzīmes:
Dažkārt parastā mitrene tiek sajaukta ar mitreņtūkstoškāji (Glomeridae). Mitreņtūkstoškājis ir daudzkāju (Myriapoda) klases insekts, un tam ir 17-19 pāri kāju.

Kaitējums:
Parastā mitrene barojas ar atmirušām organiskajām vielām, un dabā tai ir "aizvācēja" funkcija. Cilvēku iekoptā vidē parastā mitrene barojas arī ar dārzeņiem, augļiem un kartupeļiem, kuros tā izgrauž ejas, kas no ārpuses ir redzamas kā aptuveni 3 mm plati caurumiņi. Parastās mitrenes parādīšanos cilvēki bieži uztver ar riebumu. Parastā mitrene var tikt nejauši ienesta vai arī tā var pati aktīvi ieceļot dzīvokļos un pagrabos.

Apkarošana:
Ja ir iespējams, parasto mitreni var mēģināt apkarot, samazinot gaisa mitrumu. Parasto mitreni var noķert ar līmslazdu. Parastās mitrenes uzturēšanās vietās var izkaisīt diatomīta zemi, kas sabojā dzīvnieka bruņas un izraisa tā izžūšanu.

 

Raksts publicēts sadarbībā ar www.musas.lv

Reklāma
Reklāma