Desmit kļūdas, ko pieļauj suņu saimnieki

Daudzi izlemj iegādāties mājas mīluli – ģimenes locekli uz daudziem gadiem. Tas ir apsveicami, tikai vēlams izvairīties no 10 izplatītākajām kļūdām, kas parasti tiek pieļautas. raksta dzīvnieku portāls www.zveriem.lv.

Ja suns netiek nodrošināts ar kādu tam piemērotu nodarbi vai rotaļlietu, viņš būs sliktā omā vai kļūs apātisks.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja suns netiek nodrošināts ar kādu tam piemērotu nodarbi vai rotaļlietu, viņš būs sliktā omā vai kļūs apātisks.

1. Spontāna iegāde. Dzīvnieks var iepatikties no pirmā acu uzmetiena, bet var izrādīties nepiemērots konkrētai ģimenei vai saimnieka dzīvesstilam. Nepieciešams pirms iegādes uzzināt par to pēc iespējas vairāk informācijas.

2. Izlaiž kucēna apmācību. Ja kucēnam neiemāca elementāru paklausību, vēlāk var būt problēmas ar tā uzvedību, ko būs grūti labot. 8-16 nedēļu vecumā kucēns labprāt un bez piepūles apgūst visu, ko tam māca.

3. Pretrunīgi likumi. Ja viens sunim atļauj gulēt gultā, bet otrs aizliedz – dzīvnieks būs apjukumā un nenovēršami slikti uzvedīsies. Ģimenē ir jāvienojas par vienkāršiem likumiem, kas mīlulim jāievēro.

4. Pārāk daudz kārumu. Ja kārumus izsniedz bez iemesla, tie zaudē savu balvas nozīmi par labu uzvedību un iespēju tos izmantot apmācībā. Turklāt ne vienmēr par labu uzvedību jādod gardums – lai mīlulis mācās censties!

5. Neved sabiedrībā. Mīluļiem, kam bērnībā tiek liegta saskarsme ar citiem dzīvniekiem un cilvēkiem, var attīstīties bailes un agresīva uzvedība. Kucēnus vislabāk „vest sabiedrībā” 3-12 nedēļu vecumā.

6. Skopojas ar izkustēšanos. Mīluļu uzkrāto enerģiju nepieciešams izlādēt fiziskās aktivitātēs, citādi mājās būs riešana, ārdīšanās, pat naidīgums. Suņiem minimālais pastaigu laiks ir divas reizes pa pusstundai.

7. Liek garlaikoties. Ja suns netiek nodrošināts ar kādu tam piemērotu nodarbi vai rotaļlietu, viņš būs sliktā omā vai kļūs apātisks. Sunim derētu doties barības medījumos – uzošņāt gardumus, kas noslēpti mājā dažādās vietās.

Reklāma
Reklāma

8. Atstāj vienu pārāk ilgi. Piemērotas sabiedrības trūkums caurām dienām var novest mīluli pie trakošanas šķiroties un vienatnē veiktiem kaitniecības darbiem mājās. Suni var atstāt vienu tikai uz dažām stundām.

9. Nedraudzīgs iekārtojums. Suns bez savas guļvietas ierīkosies saimnieka atpūtas krēslā. Dzīvnieki jānodrošina ar viņiem nepieciešamām lietām un vietām.

10. Neadekvāta sodīšana. Kliegšanu un fizisku sodu dzīvnieks nesaistīs ar savu nodarījumu – tikai sāks baidīties no cilvēka. Nedarbos pieķertam mīlulim vajadzīga tikai stingra komanda „Nē!”

 

Avots: zveriem.lv