Agrais sekss ir pusaudžiem, kuriem pietrūcis mīlestības ģimenē

Kāds Lielbritānijā veikts pētījums norāda, ka agrāk seksuālās attiecības nodibina pusaudži, kuriem attiecībās ar saviem vecākiem pietrūcis tuvības, mīļuma un pieskārienu. Diemžēl vairāk šim riskam pakļauti vientuļo vecāku bērni.

Pusaudžu sekss diemžēl nereti beidzas ar nevēlamu grūtniecību. Foto iesūtījusi Līna, mammam.lv reģistrētā mamma

FOTO: Shutterstock.com

Pusaudžu sekss diemžēl nereti beidzas ar nevēlamu grūtniecību. Foto iesūtījusi Līna, mammam.lv reģistrētā mamma

Pētot to, kāpēc Lielbritānijā ir visaugstākais pusaudžu grūtniecību skaits, zinātnieki secinājuši – ja bērni ļoti agri sāk seksuālās attiecības, tas nozīmē tikai vienu – viņi pārāk maz saņēmuši mīlestību, pieskārienus un sapratni no saviem vecākiem. Lai kompensētu mīlestības trūkumu, pusaudži meklē mīlestību attiecībās, arī seksuālās, ar citiem vienaudžiem.

Pētījumā noskaidrots, ka pusaudži, kurus audzina abi vecāki, retāk sāk agrīnu seksu, jo vecāki ir stingrāki, vairāk rūpējas par viņiem kā vientuļie vecāki. Taču apdraudētas ir ne tikai šķirtās ģimenes, riska grupā ir arī tie pusaudži, kuru vecāki ir pārlieku aizņemti darbā vai sava ego apmierināšanai citā veidā un attiecībās a bērniem mēģina atpirkties ar materiāliem labumiem. Fakti apliecināja, ka pusaudžiem, kas nebija iesaistījušies seksuālās attiecībās, bija labas attiecības ar vecākiem, galvenokārt māti.

Kā izrādās Lielbritānijā 17% 13-15 gadus vecu jauniešu ir seksuāli aktīvi. Taču 72% vecāku, kuru bērniem vecumā no 13-15 gadiem jau bija seksuālās attiecības, to nezināja, kas liecina tikai par to, cik zemā līmenī bijusi viņu savstarpējā komunikācija. Šie vecāki par savu bērnu gaitām uzzinājuši tikai pēc tam, kad viņu atvases skārusi pusaudžu grūtniecība vai kāda seksuāli transmisīvā slimība. Vēl kāds skumjš fakts, visbiežāk šie jaunieši zaudējuši nevainību alkohola reibumā.

Pēc ārzemju preses materiāliem

Par situāciju Latvijā lasi šeit:
Bērniem dzimst bērni. Jauniešu sekss Latvijā

Reklāma
Reklāma