Svarīgi zināt ikvienai mammai un tētim: kas apdraud bērnus, dzīvojot mājās

Vīrusa Covid-19 noteiktā karantīna mūs visus aicina palikt mājās – strādāt un mācīties attālināti, neapmeklēt bērnudārzu, nedoties uz rotaļu laukumiem, nedoties ciemos. Palikt mājās. Tai pat laikā tieši mājas Latvijas ģimenēs ir biežākā vieta, kur bērni gūst traumas. Turklāt parasti, traumu skaits palielinās, sākoties vasaras brīvlaikam, un nu mūsu bērni it kā pēkšņi tikuši brīvsolī. Kas vecākiem jāņem vērā, lai savus bērnus nosargātu? 

FOTO: Artūrs Ķipsts

Ņemot vērā esošo situāciju, vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv veidot rakstu sēriju "Bērna drošība mājās". Rakstu sērijas izveidi atbalsta Rimi Bērniem.

Latvija joprojām nevar lepoties ar saviem datiem, ja mēra prasmes nosargāt bērnus no traumām. Pie mums jau gadiem ilgi vairāk nekā citviet Eiropas Savienībā bērni mirst vai gūst invaliditāti traumu dēļ. Vecuma grupā līdz 4 gadiem pat vairāk nekā 80% no traumām bērni gūst tieši mājās. Pasaules veselības organizācija norāda: katru trešo nelaimes gadījumu pieaugušo spēkos ir novērst, ja vien zinām - kā. Tātad bērniem viens no lielākajiem apdraudējumiem ir mūsu pašu nezināšana, nespēja ieraudzīt un paredzēt riskus, un savlaicīgi tos novērst.

Ikvienam vecākam kā savu iknedēļas vai ikmēneša ieradumu vajadzētu ieviest rakstu lasīšanu par bērnu drošību. 

Daži dati situācijas ieskatam
-Latvijā ir visaugstākā bērnu mirstība no ārējiem cēloņiem līdz 4 gadu vecumam visā Eiropas Savienībā*
-2014. gadā 14 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kamēr vidēji ES - zem 5 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju.
-Bērniem līdz 4 gadu vecumam – vairāk nekā 82% gadījumu traumu notiek mājās!

Kāpēc nespējam nosargāt?
Izskatās, ka mums, latviešiem, vienkārši nav tradīcijas bērnu sargāšanas jautājumus uztvert nopietni. Joprojām tik bieži dzirdams: A kā tad mēs izaugām? Bet, kuri neizauga, mums vairs nespēj stāvēt blakus un izteikt atgādinājumus par drošību!
Pavērojiet garāmbraucošās mašīnas – cik daudz bērnu joprojām netiek piesprādzēti! Cik daudzi, pārvietojoties ar velosipēdu vai citiem braucamajiem līdzekļiem, nelieto aizsargķiveres. Cik daudzi vecāki, vedot bērnu uz velosipēda, bērnam nav uzlikuši aizsargķiveri. Cik daudzi priecājas par to, ka bērns spaida un baksta savu mājas lielo suni, lai gan tas ir dzīvnieks un tieši mājas mīluļi visbiežāk ir vainojami bērnu sakošanā. Un tā tālāk, un tā tālāk.
Mājoklis ir jāiekārto maksimāli drošs bērnam, paturot prātā riskus. Tiesa, tie vecāki, kas ir pārlieku tramīgi, var iekrist otrā galējībā – turēt bērnu siltumnīcas apstākļos, neļaujot rokās paņemt nedz īstu dakšiņu, nedz nazi. 

VĒRTS IZLASĪT:

Ko iemāca asa adata un karsta plīts. Montesori skolotājas ieteikumi

Kāpēc viņi kož? Svarīgākais, kas jāzina, satiekot svešu vai agresīvu suni

Tas par bērnu pieskatīšanu jāzina visiem vecākiem. Likumdošana un prakse

Kā sargāt?

Drošība diemžēl nesākas un nebeidzas ar, piemēram, autokrēsliņa pareizu ievietošanu automašīnā. Vēl ir tik daudz noteikumu, kas ikdienā jāņem vērā! Par autokrēsliņu vien ir virkne ieteikumu, ar kuriem būtu jāiepazīstas: gan par autokrēsliņa lietošanu (piemēram, vēlams vismaz līdz 3 gadu vecumam krēsliņu lietot pretēji braukšanas virzienam), gan vietu, kur to piesprādzēt (pētījumi rāda, ka drošākā vieta ir automašīnas aizmugurē labajā malā), gan daudzi citi aspekti. 

Reklāma
Reklāma

Reizēm gan ir tā, ka trūkst ideju, par kādiem drošības jautājumiem būtu papildu jāpainteresējas. Tieši tāpēc mēs, vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv, šobrīd gatavojam jaunu rakstu sēriju par bērnu drošību, akcentu liekot uz tematiem, kur drošība atkarība tieši no pašu vecāku darbības vai bezdarbības. 

Tāpat jāatceras, ka vecāku pienākums ir neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez kāda pieaugušā uzraudzības - ne mājās, ne ārpus tās (to nosaka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 24. panta 6. daļa). Tāpat jāzina, ka brāļi un māsas (un citi bērni) mazākos drīkst pieskatīt, ja paši nav jaunāki par 13 gadu vecumu. Iespējams, vecākais bērns, jūsuprāt, ir ļoti atbildīgs un rūpīgs, tomēr jāatceras: mēs nezinām, kā un vai gados jaunāks bērns spēs palīdzēt savam pieskatāmajam krīzes situācijā. 

 

*SPKC, Novēršamo traumu izplatība Latvijā. Bērnu traumatisms. 2008-2016

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Mammamuntetiem.lv vadītāja

_______________________________________________

Reklāmas informācija 

Rimi bērniem

 

Rimi Bērniem programma sniedz iespēju vecākiem smelties idejas un uzzināt vērtīgus ekspertu padomus par to, kā aizraujošā veidā kopā ar saviem bērniem izzināt šo pasauli, spert pirmos soļus pretim jaunām lietām un radoši darboties kopā.