Cik maksā skolasbērns?

Ik gadu, kad 1. septembris klauvē pie durvīm, izskan visai eksistenciāls jautājums - cik izmaksā skolasbērns? Šķiet, pat kādas televīzijas interneta vietnē manīju raidījuma pieteikumu, kurā pārraides varoņi iepirksies un vērtēs, cik tad nu maksā. 

Foto: Uri Bernad, https://www.urifoto.lv/

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Uri Bernad, https://www.urifoto.lv/

Lai arī spekulācijas ap izmaksām visvairāk liek satrūkties tieši pirmklasnieku vecākiem, jautājums nedod miera arī vecāku skolēnu mammām un tētiem. Arī man. Lai gan Noels ies jau 3. klasē. 

Vai tiešām palaist bērnu septembrī uz skolu ir tik dārgi, ka jāķeras pie nervu tabletēm? 

Visu pārdomāju ar vēsu prātu. 

Soma vēl derīga no 1. klases. Sporta stundām un peldēšanas nodarbībām paredzētais apģērbs, apavi, cits inventārs arī vēl der. Tiesa gan - izskatās, ka sporta apavus novembrī vajadzēs pirkt lielākus. Virsdrēbes, ielas apavus šajos pirkumos neskaitu, jo tie regulāri, bērnam augot, jāpērk neatkarīgi no tā, vai iet skolā. 

Nopirku līniju un rūtiņu burtnīcas tādā apjomā, ar ko vajadzētu pietikt visam gadam, zīmēšanas papīru, dienasgrāmatu, nošu burtnīcu. Vēl dažus kancelejas sīkumus. Izmaksas ap 20 eur. 

Kas vēl? Penāļi (jā, vairāki - vienā stāv krāsainie zīmuļi, otrā flomāsteri, trešā salikti parastie zīmuļi, pildspalva, dzēšgumija un citi sīkumi) ar visu iekšā esošo derīgi no pērnā gada. 

 

Nopirku līniju un rūtiņu burtnīcas tādā apjomā, ar ko vajadzētu pietikt visam gadam, zīmēšanas papīru, dienasgrāmatu, nošu burtnīcu. Vēl dažus kancelejas sīkumus. Izmaksas ap 20 eur. 

Vēl jāpērk grāmatu vāciņi, bet vispirms jāpārbauda, kas derēs no iepriekšējā gada grāmatām. 

 

Vaicāju draudzenei par izdevumiem 4. klases skolēnam. Sapirkusi kancelejas preces ar rezervi (lai pietiek arī bērnudārznieka izklaidēm) par 37 eiro. Un ikdienas kurpes par 6 eiro. Tātad, kopā nedaudz zem 45 eiro. 

Reklāma
Reklāma

 

Painteresējos, kādi izdevumi ir mammai, kurai šogad pirmklasnieks. Dārgākā pozīcija, protams, mugursoma. Tā izmaksājusi 73 eur. Pārējas tērēts kancelejas precēm, sporta apģērbam, apaviem. Kopējās izmaksas ap 150 eur. 

 

Kas vēl? Vienmēr domas dalās par skolas formām. Vieni to uzskata par lielu izdevumu. Citi pārliecināti, ka skolas formas atrisina ikdienas drēbju iegādes nepieciešamību, proti, daudz nav jādomā, vienmēr skaidrs, kas velkams. Noelam skolā arī ir forma. Taču kā obligāta tiek prasīta veste. Pagaidām der iepriekš iegādātās, tādēļ ātrāk par Ziemassvētkiem jaunu negādāšu. Tumšas ikdienas bikses nopirku veselas trīs, lai ir, ko mainīt, kamēr pārējās mazgāšanā. Izmaksas - mazliet zem 50 eur. 

 

Ko no šī visa var secināt? Ir brīži un situācijas, kad kaut ko sanāk iegādāties vairāk. Un ir brīži, kad kaut kas ir iekrājies, vēl der vai arī nemaz nav vajadzīgs. Līdz ar to ir lieki taisīt ažiotāžu ap tik iepriekš paredzamu notikumu, kā skolas sākšanās. Pavisam vienkārši ir tad, ja izdevumi tiek plānoti un pirkumi veikti pamazām. Un vēl vienkāršāk ir tad, ja nav prasība katru gadu iegādāties visu pilnībā no jauna. 

 

Lai visiem aizraujošs un labām emocijām bagāts jaunais mācību gads!