"Talka pūderis ir bumba ar laika degli," sievietes brīdina advokāts

Vēl pirms dažiem gadu desmitiem talka pūderis bija gan bērna kopšanas aptieciņas neatņemama sastāvdaļa, gan arī skaistumkopšanas līdzekļu arsenālā. Tagad ir atklāta neapstrīdama saistība starp talku un olnīcu vēzi.

FOTO: Shutterstock.com

Pasaulē pazīstamā farmācijas kompānija “Johnson&Johnson”, kuras talka pulveri bija ārkārtīgi populāri un pieprasīti produkti vēl salīdzinoši nesen, tagad maksā miljoniem dolāru lielas kompensācijas cietušajiem un viņu ģimenēm. Paredzams, ka lielākais saslimšanu vilnis vēl tikai priekšā. Britu advokāts Filips Govers, kas pārstāv cietušo sieviešu intereses strīdos, brīdina, ka talks ir bumba ar laika degli, raksta dailymail.co.uk.

 

Lasi arī:
Četras svarīgas pazīmes, kas jāzina, lai agrāk "notvertu" olnīcu vēzi

 

ASV šādas prāvas jau ir notikušas, cietušie saņem kompensācijas, bet nevar atgriezt zaudēto veselību un dzīvības. Viņas saslimušas ar vēža veidu, ko sauc par mezoteliomu. Vēl viens šīs onkoloģiskās saslimšanas provocējošs faktors ir ilgstoša saskarsme ar azbesta putekļiem.
 

Reklāma
Reklāma

“Johnson&Johnson” kompensācijās kādai Ņūdžersijas iedzīvotājai izmaksājusi jau 117 miljonus dolāru. Lielbritānijā šādas prāvas vēl tikai sagaidāmas.
 

Fakti par talku:

  • Talka pulveris izgatavots no talka, kas ir mīksts minerāls.  Ļoti bieži šīs minerāls atrodas tuvu līdzās azbesta iegulām.
  • Ir pētījumi,kas pierāda, ka iegūstot talku, ir liels risks, ka tam ieguves procesā nejauši tiek piejaukti klāt azbesta daļiņas, kas ir viens no saslimšanas -  mezoteliomas, iemesliem.
  • Mezotelioma ir nedziedināms krūškurvja, sirds vai vēdera sienas vēzis.
  • Milzīgu popularitāti talks ieguva 80. gados, kad, palielinoties ieguves apjomiem, to sāka vairāk piedāvāt veikaliem un aptiekām.
  • Talku izmantoja kā ērtu līdzekli, lai mazinātu svīšanas sajūtu, saglabātu rokas un kāju pēdas sausas. Bērniem to izmantoja kā līdzekli pret autiņbiksīšu radīto kairinājumu.