Četras svarīgas pazīmes, kas jāzina, lai agrāk "notvertu" olnīcu vēzi

Pēdējās desmitgadēs onkoloģisko saslimšanu skaits pieaug. Lai arī onkologi to vēl nesauc par epidēmiju, tomēr aicina pievērst uzmanību savai veselībai un laicīgi pārbaudīties un rūpēties par sevi.
Audzēju iespējams atklāt ginekoloģiskās izmeklēšanas laikā, konstatējot palielinātas olnīcas, kā arī veicot ultrasonogrāfisko izmeklēšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Audzēju iespējams atklāt ginekoloģiskās izmeklēšanas laikā, konstatējot palielinātas olnīcas, kā arī veicot ultrasonogrāfisko izmeklēšanu.

Diemžēl, ir daži vēžu veidi, kurus pamatoti sauc par “ klusajām slepkavām”, jo pirmie brīdinošie simptomi parādās vēlu, slimība norit ļoti nemanāmi, bet kad to atklāj, ārstēšanas iespējas ir minimālas. Viens no tiem ir olnīcu vēzis, kuru visbiežāk atklāj jau 3. stadijā. 
 

Vairāk tas skar sievietes pēc menopauzes sasniegšanas, tomēr pazīmes ir jāzina arī jaunākām sievietēm, jo onkoloģiskās saslimšanas arvien mazāk šķiro cilvēkus pēc to vecuma. 

 

Paaugstinātā riska grupā ir sievietes, kuru asinsradinieces slimojušas ar olnīcu vai krūts vēzi – olnīcu vēzi iespējams pārmantot ģenētiskā ceļā. Atsevišķi pētījumi apliecina, ka pastāv arī citi riska faktori, kas var veicināt saslimšanu, piemēram, vēla menopauze vai pāragri sākušās menstruācijas. Tāpat tiek uzsvērts, ka palielināts saslimšanas risks ir sievietēm, kas nav dzemdējušas.
 

Patreiz nav vienkārši, uzticamu testu, kas parāda olnīcu vēzi tā sākuma stadijā, toties ir pazīmes, kas var liecināt, ka olnīcas ir jāpārbauda un jāvērš ārsta uzmanība uz dažām aizdomīgām pazīmēm. Audzēju iespējams atklāt ginekoloģiskās izmeklēšanas laikā, konstatējot palielinātas olnīcas, kā arī veicot ultrasonogrāfisko izmeklēšanu. Vienlaikus jāatzīst, ka zemāk minētās izpausmes var būt arī citu saslimšanu pazīmes. Labāk pārbaudies divreiz, nekā palaid garām ko tiešām būtisku. 

Ir četras pazīmes, kuras jāzina – tās var būt olnīcu vēža pazīmes agrīnā stadijā. 
 


Pastāvīgi uzpūties vēders

Ja vēders pūšas regulāri un bieži, un šis stāvoklis ilgst vismaz 3 nedēļas, tā var būt viena no saslimšanas pazīmēm. 
 


Sāpes vēdera lejasdaļā un mazajā iegurnī

Reklāma
Reklāma

Ja ir patstāvīgas sāpes, kas līdzīgas menstruāciju sāpēs  gan sajūtu, gan lokalizācijas ziņā, un saglabājas vismaz 3 nedēļas. Īpaši vērība jāpievērš sievietēm pirmsmenopauzes vecumā.  Var būt neliela ginekoloģiska asiņošana.
 

 

Pasliktinās apetīte, ātri iestājas sāta sajūta

Ja pēdējo trīs nedēļu laikā esi novērojusi izmaiņas apetītē, tas tas var liecināt gan par kuņģa un zarnu trakta problēmām, gan arī onkoloģiskas saslimšanas pazīme. Vienlaikus var būt tieši pretēja izpausme - strauja un netipiska pieņemšanās svarā.

 

Bieža urinēšana 

Ja nedzer vairāk kā līdz šim, bet uz tualeti jāiet ir biežāk nekā iepriekš, vai arī ir pēkšņa vajadzība pačurāt, tā arī var būt viena no olnīcu vēža agrīnām pazīmēm. 


Ikviena no šīm pazīmēm var būt arī gremošanas traka saslimšanas gadījumā, bet neignorē tās. Ja tās saglabājas ilgāk par trim nedēļām, apmeklē ārstu. 

Saistītie raksti